Fipronilcrisis

"Hoge Gezondheidsraad waarschuwde in 2016 al voor fipronil": FAVV ontkent

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) controleert niet systematisch op de aanwezigheid van fipronil, hoewel er meer dan een jaar geleden al signalen waren over de schadelijkheid van het pesticide. In juni 2016 waarschuwde de Hoge Gezondheidsraad reeds voor fipronil, zo schrijven Le Soir en de kranten van Sudpresse.

1 © Photo News

In de Kamer legde het FAVV woensdag uit dat er geen systematische analyses gebeuren naar fipronil, het middel tegen bloedluizen dat aangetroffen werd in eieren. Maar de Hoge Gezondheidsraad bracht reeds in 2016 het rapport uit en dat document maakte de instantie ook over naar de ministers van Volksgezondheid en Leefmilieu, hun diensten en de betrokken agentschappen zoals het FAVV, zo schrijft Le Soir.

In het rapport waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad niet alleen voor de negatieve effecten op het milieu, maar ook voor de gevolgen voor de mens. De onderzochte insecticiden, waaronder fipronil, "veroorzaken neurotoxiciteit". "Fipronil heeft vermoedelijk een negatieve invloed op het endocrien systeem (het hormoonstelsel, nvdr.). Het foetaal leven en de kindertijd zijn kritieke blootstellingsperiodes", klinkt het.

De Hoge Gezondheidsraad pleit voor een preventieve aanpak van de risico's verbonden aan het middel. "We benadrukken dat de klassieke toxicologie niet volstaat voor dit type product, en voor pesticides in het algemeen, vooral omwille van de 'cocktaileffecten' en de nog niet goed gekende effecten op embryo's", verduidelijkt Marie-Louise Scippo. Zij schreef mee aan het rapport en is lid van het wetenschappelijk comité van het FAVV. 

FAVV: "Fipronil kwam niet aan bod in rapport"

De mogelijke aanwezigheid van fipronil in eieren komt niet aan bod in het rapport van de Hoge Gezondheidsraad van juni 2016. Dat zegt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Le Soir schreef dat het FAVV geen systematische controle heeft naar fipronil, hoewel de Hoge Gezondheidsraad reeds een jaar geleden hem op de hoogte gebracht had van de gevaren van het middel.

"We hebben dat advies destijds behandeld. Het was interessant, maar het leerde ons niets bij en het wijzigde onze manier van werken niet", aldus een woordvoerder van het voedselagentschap. "We controleren wel degelijk de aanwezigheid van fipronil bij planten. De voorbije drie jaar hebben we 3.000 analyses uitgevoerd op groenten, kruiden, thee, honing ... 99,9 procent van de stalen was conform."

"Onze labotesten gebeuren op basis van een zeer complexe risicoanalyse, die een captatie van signalen omvat. Ten tijde van het rapport van het Hoge Gezondheidsraad waren er geen signalen dat we ook eieren moesten testen op fipronil."

Verschillende pesticides worden nu reeds gescreend, maar tot voor kort was fipronil daar niet bij. Het FAVV nam de voorbije drie jaar meer dan 1.600 staalnames van eieren om te controleren op resten van van een vijftigtal pesticiden, insecticiden, fungiciden ... 99,6 tot 99,8 procent van de stalen bleek in orde.

De woordvoerder zegt nog dat de controles bij pluimveebedrijven versterkt werden van zodra er fipronil aangetroffen werd in eieren. Die controles lopen nog en de laatste resultaten volgen binnenkort.

Dossier Fipronilcrisis
Dossier Fipronilcrisis

De schadelijke stof fipronil is in onze eieren beland.

Lees alle artikels

cult

zine