binnenland

'De keizer van Oostende': Twee VRT-journalisten op non-actief gezet

- Bewerkt door: Matthias Van den Bossche - Bron: belga.be
2 © BELGA

De VRT distantieert zich van het boek 'De keizer van Oostende' over sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte, dat werd geschreven door twee van haar journalisten. De auteurs worden voorlopig op non-actief gezet.

2 © belga

Luc Pauwels en Wim Van den Eynde veroorzaakten vandaag ophef met hun boek, waarin ze minister van Economie Johan Vande Lanotte beschuldigen van belangenvermenging in dossiers rond de stad Oostende.

De VRT benadrukt dat het boek niet onder de verantwoordelijkheid van de nieuwsdienst valt. "De manier waarop het document is opgevat strookt niet volledig met onze normen", zegt Luc Rademakers, hoofdredacteur van VRT Nieuws. "Het is te insinuerend van toon, er worden feiten in elkaar gevlochten. Er is ook te weinig wederwoord in het boek."

De openbare omroep is voorts misnoegd dat de journalisten tegenover hun contactpersonen niet altijd duidelijk maakten dat ze niet in functie van de VRT opereerden.

Rademakers blijft wel achter Pauwels en Van den Eynde staan. "Het zijn goede journalisten, maar het boek is ontstaan in een omgeving die de kwaliteit niet kon garanderen."

Toen de hoofdredactie en de deontologische adviesraad het werk in handen kregen was het al te laat om de publicatie tegen te houden. De omroep heeft de adviesraad nu gevraagd om de zaak ten gronde te onderzoeken. Dat moet uitwijzen of de geloofwaardigheid van beide journalisten door de publicatie wordt ondergraven.

Zolang er geen duidelijkheid is zullen Luc Pauwels en Wim Van den Eynde tijdelijk geen VRT-reportageopdrachten uitvoeren.

nieuws

cult

zine