onderwijsrapport

“De job van leerkracht is niet hip genoeg voor jongeren”

Secundair onderwijs smeekt om leerkrachten knelpuntvakken

- Tom Christiaens - Bron: eigen berichtgeving

Het was al jaren zo in het kleuter- en lager onderwijs, maar nu is het lerarentekort ook een structureel probleem in het secundair onderwijs. Vooral in Antwerpen, Brussel en Gent hebben middelbare scholen dringend nood aan leerkrachten wiskunde, Frans, Nederlands en enkele technische vakken. Schooldirecteur Marleen Vermoesen: “Het onderwijs heeft zijn imago tegen. De job van leerkracht is niet hip genoeg voor jongeren.”

Wiskunde en Frans zijn allesbehalve populaire vakken op school. Ze worden ook niet gekozen door jongeren die een lerarenopleiding volgen. Gevolg: een tekort aan leerkrachten voor die vakken. 

Het Antwerpse loket Onderwijstalent pakt het lerarentekort aan door werkzoekenden zonder een diploma hoger onderwijs op te leiden tot lesgevers van een knelpuntvak. Ze wijzen ook pas afgestudeerden de weg naar een gepaste vacature.

Vandaag organiseert Onderwijstalent enkel een opleidingstraject voor het basisonderwijs, vanaf september doet het dat ook voor de vakken wiskunde, Frans en Nederlands in het secundair.

Onderwijstalent ondersteunt daarnaast directies bij het zoeken naar personeel. Dit samenwerkingsverband tussen VDAB, stad Antwerpen en het ministerie van Onderwijs bestaat intussen vijf jaar en is uniek in Vlaanderen.

1 Onderwijstalent helpt directies bij het zoeken naar gepast personeel via de VDAB-vacaturebank. © Tom Christiaens
Dossier DM Video
Dossier DM Video

De beste video's van De Morgen verzameld.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine