Islam in de seculiere staat

"De 21ste eeuw moet weer leren lachen"

Brusselse stand-upcomedian Sam Touzani over islamisme, extreem-rechts en de foute aanpak

De Brusselse acteur en choreograaf Sam Touzani vult hele zalen met spitante voorstellingen over het tekort aan burgerschap en de inflatie aan dogma. Touzani neemt geen blad voor de mond, hij schopt tegen linkse en rechtse schenen. "Er wordt een beetje dieper nagedacht vandaag, maar het blijft erg moeilijk."

1 Sam Touzani vindt humor essentieel. ‘We moeten met onze eigen heilige huisjes lachen, en met die van anderen.’ © Thomas Sweertvaegher

Acteur, choreograaf en stand-upcomedian Sam Touzani (°1968) is als weinig anderen doordrongen van seculier denken. Touzani's leven, zijn wereldbeeld en diepere overtuigingen staan voluit in het teken van de laïcité, het Franse woord dat we zo moeilijk vertaald krijgen en dat het publieke leven voor religieuze kolonisering moet behoeden.

Het is een late woensdagmiddag als we Touzani in Sint-Joost-ten-Node ontmoeten. In die Brusselse gemeente, meer bepaald in het fraaie Théâtre Le Public, stond de acteur laatst zes weken lang op de planken met Liberté, Egalité, Identité, een voorstelling waar hij “met woede, tederheid en zelfspot” de macht der gewoonte hekelt, het uitblijven van emancipatie, de dwang ook van een geloof dat hij, Molenbekenaar met Marokkaanse wortels, finaal afgevallen is.

nieuws

cult

zine