Transgenders

"Begeleid kinderen van transgenders beter"

2 © thinkstock

Er moet meer aandacht gaan naar kinderen van transgenderouders, zo signaleert het allereerste onderzoek bij deze minderjarigen. "Want veel problematischer dan de transitie zelf is het gebrek aan gepaste begeleiding."

Share

'Vooral een open, eerlijke communicatie speelt een belangrijke rol'

Myrte Dierckx, Universiteit Antwerpen
2 Myrte Dierckx. © Eric De Mildt

Wat als mama een man wordt? Of papa een vrouw? Sociologe Myrte Dierckx, verbonden aan de universiteit van Antwerpen, onderzocht als eerste hoe kinderen dat proces beleven en welke noden zij voelen. De bevraging kwam er via het Steunpunt Gelijkekansenbeleid in opdracht van Vlaams bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA).

Hoe ingrijpend zo'n transitie ook is, met alle verdriet en conflicten vandien, toch hoeft het welzijn van kinderen er niet onder te lijden, stelt de studie. Vooral een open, eerlijke communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Dierckx: "Als je (ex)-partners, familie, vriendjes en de school informeert en erbij betrekt, dan heeft dat vaak positieve effecten op het hele gezin. Zij kunnen een bron van steun zijn voor kinderen. Wel hebben kinderen graag zelf inspraak in hoe en wanneer ze de gendertransitie van hun ouder bekendmaken aan leeftijdsgenoten."

Ook van belang, stipt de sociologe aan, "is dat het verleden dat kind en ouder delen wordt erkend, en dat het ook een plaats blijft houden".

Vooral gericht op het medische

Een pijnpunt volgens het onderzoek is dit: de transgenderzorg in Vlaanderen mag dan kwalitatief zijn, toch blijft die zorg vaak enkel gericht op het medische, en kijken we veel minder naar het psychosociale welzijn van de transgender en zijn of haar omgeving. "Zelfhulpinitiatieven voor transgenderpersonen bieden emotionele en psychologische ondersteuning, maar missen vaak een zekere professionaliteit, brede expertise en continuïteit", klinkt het. "Zelfhulp voor familieleden is er amper."

Het zou goed zijn mochten huisdokters, leerkrachten en sociaal werkers een minimale kennis hebben om kinderen en familie van transgenders te informeren en door te verwijzen, meent Dierckx. Zij verwijst daarbij naar de rol van het Transgender Infopunt, gesubsidieerd door de minister van Gelijke Kansen.

"De bevindingen van dit onderzoek zijn heel waardevol", meent minister Liesbeth Homans. "Zelf neem ik al een initiatief waarbij ik de brede eerstelijnszorg - onder meer huisartsen - nog verder informeer." Ook welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) investeert in een project van het Infopunt, om zo extra in te zetten op partneropvang.

Dossier Onderwijs
Dossier Onderwijs

Lees alle artikels

nieuws

zine