Donderdag 30/03/2023

CulinairFlessengeluk

Zo ontcijfer je de wijnkaart en maak je een keuze die bij je past

null Beeld RV
Beeld RV

Je drinkt graag een glas, maar verliest snel het overzicht bij de befaamde wijnkaart. Hoe slaag je erin om een bewuste keuze te maken? Koudwatervrees krijgt geen kans dankzij de toegankelijke tips van sommelier Daan Guelinckx.

Femke Vandevelde

Wat moet je eerste reflex zijn bij een wijnkaart?

“Nog voor je de kaart opent, probeer je met je gezelschap te overleggen over de voorkeur en het richtbudget. Anders dreig je jezelf compleet te verliezen in de hoeveelheid opties.”

Hoe is een wijnkaart standaard opgebouwd?

“Die gaat van bubbels naar wit over rosé en rood tot zoet. Binnen deze structuur wordt er vaak onderverdeeld in regio’s; meestal van noord naar zuid om het navigeren te vergemakkelijken. Ook een zekere opbouw van licht naar zwaar is logisch.”

Als de wijnregio’s, druivenrassen of natuurwijnen geen belletje doen rinkelen, hoe oriënteer je je dan?

“Gasten beginnen soms te goochelen met woorden als ‘tannine’, ‘oxidatief’ of soms zelfs ‘mineralig’, terwijl ze de lading van die termen verkeerd inschatten. Geef eerlijk aan wat je zou willen ervaren. Soms vraag ik iemand om een foto van een favoriete fles, dan kan ik in die perceptie iets vergelijkbaars adviseren. Zo kan ik een klassieke wijndrinker bijvoorbeeld perfect gelukkig maken met een ‘bravere’ natuurwijn die boterachtig smaakt.”

Wanneer is het interessant om aangepaste wijnen te kiezen en wanneer bestel je beter een fles?

“Zoek in reviews naar bevindingen over de wijnen. Ik ga in mijn keuze vaak op mijn humeur af. Soms wil je gewoon op je gezelschap focussen zonder al te veel uitleg over de wijn. Het gebeurt ook dat de sommelier zo in de diepte gaat met de pairing waardoor de smaakcombinatie net heel origineel en inspirerend uitpakt.”

Wat kan je doen als je blijft twijfelen?

“Vragen om te proeven staat vrij. Jouw reactie vormt vaak een leidraad voor de sommelier. Vind je de wijn te vol, bevat hij te veel zuren of alcohol, dan kan hij of zij de suggestie daaraan aanpassen.”

Welke horecazaken hebben volgens u een bijzondere wijnkaart?

“De selectie van natuurwijnen in Veranda (Antwerpen, de zaak waar Daan zijn carrière als sommelier begon, red.) is prachtig met oudere jaargangen en eigen import. Ook in Certo (Brussel) ben ik vaak al verrast. De prijzen zijn er heel schappelijk en het advies is er steeds to the point. Het aanbod van natuurwijnen bij Nightshop (Brussel) is rijk en vernieuwend, vaak van onbekende wijnboeren die eigenares Jocasta Allwood persoonlijk kent.”

null Beeld RV
Beeld RV

De wijnexpert: Daan Guelinckx

Cureert de culinaire kant van het WECANDANCE-festival (Zeebrugge) en introduceerde daar afgelopen editie een eigen natuurwijn van het vat / runt samen met Paul Morel de befaamde barnights in Atelier Morel (Antwerpen), morel.co / selecteert mee de wijnen voor Camino en Osaka (Antwerpen)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234