Woensdag 08/07/2020

Recept

Zo maak je thuis de lekkerste ijskoffie

Beeld Colourbox

Warm weer vraagt om ijskoffie. Zo maak je thuis de lekkerste flash brew, cold brew en iced lattes.

De hoge temperaturen nopen om thuis te experimenteren met ijskoffies. Want de wereld van de koude koffie – met zijn flash brews, cold brews en hot brews – is een universum op zichzelf. We laten ons gidsen door Rob Clarijs, eigenaar van de Nederlandse koffiebranderij De Zeeuwse branding en winnaar van de prestigieuze internationale baristawedstrijd Coffee Masters in 2019.

Flash brew

Laten we makkelijk beginnen met een flash brew. Flash brew maak je door warmgezette filterkoffie simpelweg over ijsblokjes te schenken. Clarijs: “Je wilt hiervoor een fruitige koffie gebruiken, zodat je flash brew niet te bitter wordt. Ik vind het zelf erg lekker om hier vervolgens nog een scheutje agavesiroop of limoensap aan toe te voegen – dat maakt het iets spannender. Ook raad ik aan om de koffie even af te laten koelen, voor je het over het ijs schenkt, zodat de ijsblokjes niet gelijk in de koffie wegsmelten.”

Een grote pot zetten en in de koelkast bewaren is overigens geen goed idee, waarschuwt Clarijs. “Omdat flash brew met warme koffie is gemaakt, gaat het uiteindelijk oxideren, wat een vieze, droge smaak oplevert.”

Fruitig of vol?

Nog niet zo heel lang geleden stonden Afrikaanse koffies garant voor een meer frisse (zuurdere) smaak en zorgden de bonen uit Zuid-Amerika en Azië voor meer traditionele en vollere (bittere) koffie. Maar dat is de laatste jaren aan het veranderen, merkt Rob Clarijs op. “Tegenwoordig kun je koffie uit Colombia drinken waarvan je zou denken dat het uit Ethiopië komt. Of koffie uit Myanmar die je voor Braziliaans zou houden.” Goed op de verpakking kijken dus, om te weten of het om een vollere of frissere koffie gaat.

Cold brew

Een cold brew maak je (anders dan de flash brew) met koud water en laat je een behoorlijke tijd trekken, waardoor je koffie veel geconcentreerder is. Je kunt hiervoor  een cafetière gebruiken. 

Maal voor 1 liter cold brew 140 gram bonen (grof). Doe dit in de cafetière, giet het koude water eroverheen en roer even door. Laat dit vervolgens 12 uur in de koelkast staan en druk daarna het filter naar beneden en giet het concentraat af.

Omdat de cold brew met koud water is gezet, kan het anders dan de flash brew wel een aantal dagen in de koelkast bewaard worden.

Cold brew negroni

Cold brew leent zich uitstekend om te mixen in cocktails. Een favoriet van Clarijs is de cold brew negroni. “Schenk een glas vol met een kwart gin, een kwart campari, een kwart vermouth en tot slot een kwart eigengemaakte cold brew. Een heerlijke koffiecocktail om op te drinken in de late middagzon, wanneer je niet goed weet of je nu zin hebt in koffie of in alcohol.”

Prijswinnende koffiecocktail

Clarijs won ontving vorig jaar tijdens de baristawedstrijd Coffee Masters de hoogste score die ooit is gegeven voor een koffiecocktail. Om een idee te krijgen van het niveau van deze wedstrijd: hoe zag Clarijs’ winnende cocktail eruit? “Ik had filterkoffie gezet en daarvan de ph-waarde verlaagd. Vervolgens heb ik dat laten schiften met melk en door een kaasdoek gehaald. De koffie die je dan overhoudt is heel helder van kleur, vergelijkbaar met appelsap. Dat heb ik vervolgens gemixed met een gin.”

Iced latte met havermelk.Beeld Lies Mensink

Iced latte

Een iced latte is niets meer dan ijsblokjes, melk en espresso. Clarijs maakt hem het liefst met een dubbele shot espresso en havermelk. “Havermelk maakt het drankje een stuk romiger dan koemelk. Doe drie ijsblokjes in een glas. Giet de havermelk eroverheen tot de ijsblokjes ondergedompeld zijn, en schenk daaroverheen vervolgens de dubbele espresso. Kies ook hier voor een fruitige koffie, dan zijn zoete smaakmakers verder niet nodig.”

Iced latte met havermelk.Beeld Lies Mensink

Frappuchino?

Een frappuchino of iced cappuccino is eigenlijk niet anders dan een iced latte. Alleen gooi je dan de hele boel in de blender. Omdat het ijs en de koffie mengen, kan het eindresultaat wat waterig worden. Een smaaktoevoeging zoals agavesiroop is daarom aan te raden.

Heb je geen blender in de keuken staan? Dan kun je de ijsblokjes ook vervangen door crushed ijs.

Affogato

Tot slot een doodeenvoudig en zomers dessert: de affogato. Men neme een bol roomijs en giet daar pardoes een shot espresso overheen. Direct serveren. Clarijs: “Normaal gesproken wordt er vanille-ijs gebruikt, maar ik heb het ook wel eens met karamelzeezout- of kokosijs geprobeerd. Aanrader!”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234