Donderdag 06/05/2021

Voor u uitgelegdBarbecue

Zo krijgt u uw barbecue weer schoon na zijn winterslaap

A young group of friends are helping themselves to freshly prepared food at a summer evening Barbecue. Beeld Getty Images
A young group of friends are helping themselves to freshly prepared food at a summer evening Barbecue.Beeld Getty Images

Is jouw barbecue klaar voor de eerste worstjes van de lente, maar geen idee hoe je hem weer in orde brengt nadat hij zolang stilstond? Schoonmaakexpert Liesbeth Verboven en grillmaster Peter De Clercq delen hun beste advies. Want hoe krijg je hem nu het makkelijkst weer schoon en mag je je houtskool nog van vorig jaar gebruiken? ‘Gebruik nooit agressieve, chemische producten.’

Hoe maak ik mijn barbecue het best schoon na zijn winterslaap?

“Het belangrijkste werk begint al voor de winter”, zegt Liesbeth Verboven, de schoonmaakexpert van Het Poetsbureau en auteur van ‘De Poetsplanner’ en ‘De Grote Schoonmaakbijbel’. “Ik weet dat het moeilijk is. Na de laatste barbecue aan het einde van de zomer heb je vaak geen zin meer om het toestel nog helemaal te poetsen. Maar eigenlijk is het poetsen van een barbecue heel simpel.”

“Je maakt de kuip na het laatste feestje direct helemaal leeg, dat is maar vijf minuten werk. Ga er dan met een zachte borstel even door. En dat is het.” Voor de grote poets van het rooster gebruikt de schoonmaakexpert soda. “Dat is een krachtige ontvetter. Soda is een natuurproduct, je vindt het gewoon in de supermarkt, in vloeibare vorm of in korrels. Leg het rooster in een teil met water, daar mag je rijkelijk soda aan toevoegen. Dan laat je het rooster even weken en na een paar minuten zie je de resten vet en vlees loskomen. Je zal merken dat je dan maar weinig moeite meer hebt om met een schuursponsje het rooster helemaal schoon te maken.”

Wat als ik mijn barbecue niet heb schoongemaakt voor de winter?

“De vuile barbecue, waar viezigheid aanhangt, zelfs bacteriën, pak je nu op dezelfde manier aan”, vertelt Verboven. “Het sodasopje werkt ook nu perfect. Alle vuil en alle resten verdwijnen. Het toestel is dan helemaal klaar voor de eerste worstjes. Maar ik blijf het herhalen: doe dat soda-ritueel op het einde van het seizoen. Het spaart je werk bij het eerste mooie, warme weer.”

Zijn er ook andere middeltjes die helpen?

“Je hoeft zeker niet na elke barbecue met soda aan de slag te gaan, je doet dat alleen bij de grote poetsbeurt”, vertelt Verboven. “Na elk etentje kan je het rooster schoonmaken met een rauwe aardappel. Die kan je op voorhand klaarleggen, terwijl je het vlees of de vis klaarmaakt. Als je het laatste stukje lekkers van de barbecue genomen hebt, prik je de aardappel op een vork. Je wrijft er dan mee over het rooster. Je zal merken dat de vetten en de restjes gemakkelijk loskomen. Doe dat standaard.”

Grillmaster en barbecuespecialist Peter De Clercq geeft nog een tip mee als alternatief voor de rauwe aardappel: “Als er nog restjes aan het hete rooster hangen, kan je er met een halve citroen over wrijven, langs beide zijden. De zuren gaan ervoor zorgen dat de vetten gemakkelijk loskomen. Het is dan eenvoudig om het afgekoelde rooster met een borstel helemaal proper te maken.”

En het rooster in een krant wikkelen? Is dat een goed idee?

“Dat kan perfect”, vertelt Verboven. “Maar sprenkel het rooster dan wel eerst in met wat olijfolie. Dan blijft het rooster wat vettiger en droogt het niet zo snel uit. Gebruik in ieder geval geen agressieve, chemische producten. Je vindt ze wel in de speciaalzaken, vaak gepromoot door een merk van barbecuetoestellen.”

Hoe bescherm ik mijn barbecue het best na gebruik?

Verboven: “Zet het toestel na afloop binnen in de berging of onder een afdak en hang er hoes over. Blijft de barbecue buiten staan, dan raad ik aan om het stof, of het stuifmeel van bloemen in de buurt weg te halen. Hoe? Heel eenvoudig: gebruik wat afwasmiddel uit de keuken, dat volstaat. Heb je een compleet nieuw toestel, dan kan je het onmiddellijk gaan gebruiken. Spoel alleen het rooster even met wat water, het heeft in de winkel normaal gezien toch een tijd verpakt gestaan, dus er zal wel wat stof opzitten. Verwijder dat en bakken maar!”

Mag je je houtskool van vorig jaar nog gebruiken?

“Ja, je mag zeker de houtskool gebruiken die je van vorig jaar bewaard hebt”, zegt grillmaster Peter De Clercq. “Houtskool verandert niet van kwaliteit door het te laten overwinteren. Er is wel één voorwaarde: de houtskool moet droog zijn. Is hij toch nat geworden, dan start je op met nieuwe houtskool. De oude kan je eventueel gebruiken om wat bij te vullen. Ik gebruik trouwens graag kokosbriketten om het vuur te maken. Die zijn duurzaam, ze komen van de schil van de kokosnoot, en ze branden langer aan een constant hoge temperatuur. Je hoeft ze trouwens niet of nauwelijks bij te vullen. Als er sappen of stukjes vet in druipen, komen er bovendien bijna geen vlammen vrij.”

Zijn er manieren om mijn barbecue zo proper mogelijk aan te steken?

De Clercq: “Er zijn handige aanmaakkokers op de markt. Zo’n koker is een buis van geëmailleerd staal met een handgreep in kunststof. Je vult de koker met houtskool of briketten, voor zo’n driekwart. Tegelijk leg je een drietal geurloze aanmaakblokjes op het rooster, en je steekt die aan. Dan plaats je er de koker bovenop. Na ongeveer een kwartiertje zullen de vlammen boven de houtskool of de briketten uitkomen. Als dat gebeurd is, kieper je de houtskool of de briketten in de kuip en ben je klaar om te gaan bakken.”

Hoe weet ik of mijn kolen warm genoeg zijn?

“Vaak zijn we te gehaast bij het barbecueën. De kolen moeten echt grijs zijn, anders lukt het niet”, zegt de grillmaster. “Barbecueën is ook geduld hebben.” En na afloop hoef je niets van de kolen verloren te laten gaan. “Als de as afgekoeld is, is dat een zeer goede meststof. Je kunt ze gebruiken voor in de tuin, tussen de planten, of in de bloembakken. Er worden zelfs paddenstoelen op gekweekt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234