Culinair
Zin in fruits de mer? 3 takeaway-tips van onze foodies
Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. Zolang de ‘lockdown light’ standhoudt, testen ze wekelijks een uitnodigende takeaway of traiteur.
Dôme sur Mer, Antwerpen
Wij zijn die zondagavond duidelijk niet de enigen die aan takeaway doen: het is een komen en gaan in de prachtige koepelzaal van zusterrestaurant Dôme. We hebben besloten om een extra portie af te leveren bij mijn schoonouders als verrassing, en scoren doen we. Samen eten met de oudjes kan helaas nog niet, maar eenmaal thuis met onze buit wordt het toch een feestelijke avond. Voor de plateau ‘rouge’ betalen we 42 euro, voor de plateau ‘sur mer supérieur’ is het 70 euro. Door die twee te mixen hebben we van alles wat: oesters, roze en grijze garnalen, gamba’s, wulloks, langoustines, krab en kreeft, het kan niet op. We houden ons zoet met kraken, prutsen, pulken en snoepen van dat verse zeebanket. Om af te sluiten checken we onszelf, onze haren en de vloer op restjes schaaldieren. Meer moet dat niet zijn.
Grotehondstraat 2, domesurmer.be, ten laatste bestellen op vrijdag, afhalen vrijdag, zaterdag en zondag
De Noordzee, Brussel
Er bestaat een theorie dat de mens oorspronkelijk uit de zee komt: de ‘wateraaphypothese’. Ik geloof dat. Als ik een plateau zeevruchten zie, ben ik blij alsof ik familie begroet. Maar ik eet ze wel op. Bij De Noordzee krijg je waar voor je geld (55 euro p.p.). Er ligt een kreeftje op het bord, en mijn favoriet: krab, omringd door scampi’s, langoustines, oesters, wulken, kreukels en die ongelooflijke en onvolprezen grijze garnalen. En – om huiselijke ruzies te vermijden – voor elk een potje mayonaise en cocktailsaus. Alles is kraakvers. Met een minimum aan getrek en de juiste instrumenten, desnoods een notenkraker, is de buit makkelijk op te peuzelen. Zo simpel, zo verfijnd, zo perfect. Laat de wateraap zijn volledige familie opeten.
Twee vestigingen in Brussel en een in Antwerpen, vishandelnoordzee.be
De Vis, Gent
Willen we straks niet aangewezen zijn op importvoeding die duizenden kilometers heeft afgelegd voor die op ons bord belandt, dan is het nú van vitaal belang lokaal te shoppen. In het Gentse De Vis kan je er vanop aan dat de (Noordzee)vis die in de koeltoog belandt kraakvers is. Geen betere plek dus om een zeevruchtenschotel (51,5 euro, incl. waarborg) samen te stellen: zo wordt onze plateau royaal bevolkt door onder meer een halve kreeft, oesters, wulken, kreukels, langoustines, krabbenpoten en garnalen. Er zijn verder bereide gerechten zoals bouillabaisse (22 euro) die barst van de smaak én waarin behalve zalm en amandes ook rog en tong rondzwemmen. Op de looktoast, die we eerst besmeren met rouille, schrapen we nog wat geraspte kaas terwijl de fruits de mer onze herinnering aan zee en strand levendig houden.
Voldersstraat 48, bestellen via 09/224 32 28 en ophalen tijdens de openingsuren, leveringen op wo en vrij