Zaterdag 26/11/2022

Reizen

Zin in een trektocht die niet té hardcore is? Probeer eens deze huttentocht in Nederland

Midden in die woestenij van het Nederlandse natuurgebied Het hart van Drenthe liggen acht prachtige designstulpjes. Beeld Matthijs Meeuwsen
Midden in die woestenij van het Nederlandse natuurgebied Het hart van Drenthe liggen acht prachtige designstulpjes.Beeld Matthijs Meeuwsen

Je kúnt weer naar de Alpen. Maar voor een avontuurlijke huttentocht leent de Noord-Nederlandse natuur zich minstens zo goed. Als je de weg kunt vinden.

Matthijs Meeuwsen

Mijn vrouw is verdwaald. Goed, we zijn sámen de weg kwijt. Maar waar ik al een kompas nodig heb om de kassa te vinden in de supermarkt, heeft zij doorgaans het richtingsvermogen van een prijswinnende postduif. Behalve vandaag, in de bossen bij het Drentse Drouwen. De parkeerplaats ligt nog geen twee kilometer achter ons, maar onze plattegrond biedt al geen enkele houvast meer. “Je gaat niet goe-hoed”, roep ik vanuit haar kielzog. “Waarom is mama eigenwijs?”, vraagt mijn zoontje zich af vanuit de draagtas op mijn rug. We kunnen de navigatie-app op onze smartphones raadplegen. Maar wie op huttentocht gaat, verlaagt zich niet tot dat soort moderne gadgets.

Natuurgebied Het hart van Drenthe, goed voor 5.000 hectare aan bos, hei, vennen en stuifzand en plek genoeg om te verdwalen. Beeld Matthijs Meeuwsen
Natuurgebied Het hart van Drenthe, goed voor 5.000 hectare aan bos, hei, vennen en stuifzand en plek genoeg om te verdwalen.Beeld Matthijs Meeuwsen

Met een huttentocht onderscheiden de reizigers zich immers van de toeristen. Onder avontuurlijke vakantiegangers geldt zo’n trektocht van kot naar kot als een groot goed. Voor gewone stervelingen als ik, is het een brug te ver. Die steile bergpassen wil ik best trotseren, maar daarna overnachten in een krakerige hut waar wildvreemde medewandelaars in thermisch ondergoed middeleeuwse maaltijden zitten weg te schrokken – zoals de Noorse cabaretier Are Kalvø hilarisch beschrijft in zijn boek De outdoorwaanzin, strookt simpelweg niet met mijn idee van een fijne vakantie.

Frisse energie en rust

Het kan gelukkig anders. In het hart van Drenthe wacht natuurgebied Het hart van Drenthe, goed voor 5.000 hectare aan bos, hei, vennen en stuifzand. Midden in die woestenij verstopten de mannen van start-up Cabiner de laatste drie jaar zonder al te veel tamtam acht hutten die zich op de wandelschoenen aan elkaar laten rijgen. “Tijdens een kampeervakantie in Noorwegen stuitten we na een lange wandeling eens op een trekkershutje midden in een fantastische vallei”, vertelt Vincent Beekman (46), een van de initiatiefnemers. “We merkten hoeveel frisse energie en rust het ons gaf om een nacht alleen in de natuur door te brengen. Maar toen we op zoek gingen naar andere trektochten, vonden we alleen volledig ingerichte vakantiehuizen of gammele berghutjes waar je met z’n dertigen in wordt gepropt. Niets ertussenin.”

Bij de huttentrektochten van Cabiner wandel je tussen de twee en de negentien kilometer om bij je slaapplaats te arriveren. Beeld Matthijs Meeuwsen
Bij de huttentrektochten van Cabiner wandel je tussen de twee en de negentien kilometer om bij je slaapplaats te arriveren.Beeld Matthijs Meeuwsen

Het idee voor Cabiner was geboren. Gasten hebben de keuze uit een unplugged verblijf in een van de hutten of een trekking langs meerdere exemplaren. Afhankelijk van je parkeerplaats en hutnummer moet je middels een fraai vormgegeven plattegrond tussen de twee en negentien kilometer door de Drentse natuur zien te navigeren om bij je slaapplaats te komen. Mijn vrouw en ik lieten zeven jaar geleden de gelofte let’s be adventurous in onze trouwringen graveren en kiezen zodoende voor de helletocht van twee kilometer. De zoons zijn mee. De jongste (0) bij mijn vrouw op de borst. De oudste (3) bij mij op de rug.

Designstulpje

Slaapzak. Kussensloop. Handdoek. Op de website van Cabiner krijgen gasten een beknopt paklijstje voorgeschoteld. Maar iedereen die ooit met jonge kinderen op vakantie is geweest, weet dat ‘licht pakken’ een utopie is. Oplos–poeder, melkflessen, tutje, kleurpotloden, Paw Patrol-autootjes, pampers, pyjama’s, kalmeringskoekjes, ... We waggelen zo zwaarbeladen over de bospaden dat eventuele voorbijgangers moeten vermoeden dat onze verhuiswagen panne heeft.

Dat we ons verkeken hebben op de gulle hoeveelheid bioboodschappen die Cabiner klaarzet op de parkeerplaats als je een ontbijt- en dinerpakket aanvinkt bij je boeking, helpt niet. We verdelen de ingrediënten voor de kikkererwten-tofu-stoofschotel over onze al volle tassen en besluiten morgen – onderweg naar hut twee – terug te komen voor de linzencurry. Dat is, als we tenminste ooit de weg vinden.

Avontuur komt nooit zonder af­zien. Als we in het struikgewas eenmaal de contouren van hut C5 herkennen (nadat Google Maps redding heeft gebracht) is het chagrijn gelukkig direct weggesijpeld. Dit huisje kwalificeren als een trekkershut is als Kevin De Bruyne een aardige voetballer noemen; het doet simpelweg geen recht aan de realiteit. Zelfs zoon één is onder de indruk: “Papa, het is prachtig!”

Dit huisje kwalificeren als een trekkershut is als Kevin De Bruyne een aardige voetballer noemen. Beeld Matthijs Meeuwsen
Dit huisje kwalificeren als een trekkershut is als Kevin De Bruyne een aardige voetballer noemen.Beeld Matthijs Meeuwsen

Onze hut heet Wikkelhouse: een modulair designstulpje dat letterlijk van de band is gerold. Ingeperst tussen het bleke araucohout (binnen) en gebeitste Poolse grenen (buiten) zit namelijk een spekkoek van 24 lagen afgewikkeld golfkarton. Het stijlvolle interieur houdt het midden tussen bouwmarkt en boetiekhotel. Zachte matrassen. Gietijzeren pan. Weck­potten met thee en percolatorkoffie. De rookmelder is verstopt onder gracieuze houtnerven. “We wilden comfortabele hutten”, had Beekman uitgelegd. “Om de volgende dag weer fit op pad te kunnen, moet je gewoon lekker kunnen slapen en eten. Maar vergis je niet: comfort is iets anders dan luxe.”

Off-grid natuurhut Wikkelhouse: een bijzonder geslaagd evenwicht tussen tiny en comfortabel. Beeld Matthijs Meeuwsen
Off-grid natuurhut Wikkelhouse: een bijzonder geslaagd evenwicht tussen tiny en comfortabel.Beeld Matthijs Meeuwsen

Hout klieven

Hij wil maar zeggen: het avontuur moet wel overeind blijven. De hutten zijn daarom aangesloten op het water- noch elektriciteitsnet. Wie er warmpjes bij wil zitten, moet de handen uit de mouwen steken. Ik vind het prachtig. Een warme douche blijkt een stuk bevredigender nadat je het water met je blote mannenklauwen uit de grond omhoog hebt gepompt en verwarmd met een kachel die je zelf hebt op­gestookt, van hout dat je zelf met de huisbijl doormidden hebt gekliefd. Of de macho die vóór jou in de hut zat.

Beekman: “Je moet er even handigheid in krijgen. In zo’n off-grid hut duurt het langer voordat de pan op het vuur is opgewarmd. Maar een goede planning hoort bij een huttentocht.”

Een warme douche blijkt een stuk bevredigender nadat je het water met je blote mannenklauwen uit de grond omhoog hebt gepompt en verwarmd met een kachel die je zelf hebt op­gestookt. Beeld Matthijs Meeuwsen
Een warme douche blijkt een stuk bevredigender nadat je het water met je blote mannenklauwen uit de grond omhoog hebt gepompt en verwarmd met een kachel die je zelf hebt op­gestookt.Beeld Matthijs Meeuwsen

Mocht je dat als een ongemak ervaren, dan maakt de omgeving veel goed. Drenthe is verreweg de leegste provincie van Nederland. En dan is de locatie van de hutten ook nog eens zorgvuldig gekersenplukt door de plaatselijke boswachters. Het voelt alsof Moeder Natuur haar viplounge speciaal voor ons heeft afgezet. Pas na een dag in de natuur lopen we iemand tegen het lijf. “Wat is het schitterend, hè?”, zucht de dame die met haar hond langs een weids meer struint. “Ik ben begonnen met fotograferen en ik kan gewoon niet meer stoppen.”

Caribisch blauw water aan het Gasselterveld. Beeld Matthijs Meeuwsen
Caribisch blauw water aan het Gasselterveld.Beeld Matthijs Meeuwsen

Geef haar eens ongelijk. In het gastenboek in de hut had ik al gelezen over het azuurblauwe water van het Gasselterveld. Ik had schamper gelachen om de overdreven Caribische kleurbeschrijving. Maar eenmaal aan de oevers van de voormalige zandafgraving blijken de leemdeeltjes in het water inderdaad een opvallend tropische tint los te weken. De torenhoge dennen op het droge doen dan weer aan Zweden of Finland denken. En langs de vennetjes kun je op zoek naar vleesetende planten. Met zijn kleverige tentakeltjes grijpt de zonnedauw vliegen uit de lucht.

Millennials

Dag twee. Vandaag staat de bevoorrading op de parkeerplaats op het programma, gevolgd door vijf kilometer lopen naar hut C6. Mijn vrouw blijkt haar navigeertalent te hebben hervonden. Wel heeft de zon plaatsgemaakt voor een eindeloze stortbui. In een opwelling besluiten we bij de auto om zoon twee in zijn kinderwagen te vervoeren. Huttentocht per Bugaboo: avontuurlijk klinkt het niet, maar een verlichte rug en (bijna) droge baby zijn ook wat waard. Om de banden door de drijfnatte zandpaden heen te ploegen is bovendien minstens zoveel spierkracht als doorzettingsvermogen nodig. Al snel zijn we doorweekt. Zoon één weerhoudt het er niet van om in slaap te sukkelen.

Huttentocht met kids: extra avontuur en uitdaging verzekerd. Beeld Matthijs Meeuwsen
Huttentocht met kids: extra avontuur en uitdaging verzekerd.Beeld Matthijs Meeuwsen

C6 blijkt na een uur ploeteren een kopie van C5; zoals alle hutten in Het hart van Drenthe er identiek uitzien. Toch worden we opnieuw getroffen door de schoonheid van het tafereel: één zo’n stijlvol spikkeltje, weggestopt tussen vijftig tinten groen. Instagram-likes gegarandeerd.

Hippe hutten op de hei: gedroomd voer voor Instagrammers. Beeld Matthijs Meeuwsen
Hippe hutten op de hei: gedroomd voer voor Instagrammers.Beeld Matthijs Meeuwsen

Niet verwonderlijk dus dat vooral millennials smullen van die hippe hutten op de hei. Op de pagina van Cabiner struikel je over de beanies en baardjes, vergezeld door hashtags als #survivingwilderness #tinyhouse en #nowifi. Ook wij passen akelig goed in het hokje: grootstedelijke dertigers die met plezier de natuur opzoeken, maar na een tijdje ook gauw weer achter hun flat white in het buurtcafé willen zitten. Waar op Instagram de holle frasen en uitgekauwde clichés regeren, blijkt het echte leven een stuk verrassender. Je baby die van bed dondert omdat je een ree voorbij ziet scharrelen. Je oudste zoon die telkens weer in de verkeerde afvoer van het droogtoilet zijn ding doet. De boswachter die op de glazen voorpui klopt om een tekentangetje aan de EHBO-doos toe te voegen, op het moment dat jij je zeiknat geregende onderbroek staat uit te wringen. Wie durft er nog te beweren dat je dicht bij huis geen avontuur kunt beleven?

De cabins boek je vanaf 130 euro/nacht via cabiner.co

Van Matthijs Meeuwsen verschijnt eind november Dit is geen wandelgids (18,99 euro, ANWB), een handboek voor een nieuwe generatie loopliefhebbers in de Nederlandse natuur.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234