CulinairSnelkookplan
Zelfgebakken brood zonder gedoe
Zelf brood bakken kan intimiderend, tijdrovend en moeilijk zijn. Gelukkig heeft platbrood daar allemaal geen last van. Met dit recept bak je in minder dan een kwartier botermalse verse broodjes.
Een leven zonder gluten is niet aan mij besteed. Ik hou van brood in al zijn heerlijke vormen: stevig zuurdesembrood, boterzacht briochebrood, zoute bagels, naan met knoflook… Ik hou zo van brood dat ik meer dan eens met een pot moederdeeg om zuurdesembrood te bakken op de trein zat omdat die het anders misschien niet zou overleven, zo alleen thuis. Maar eerlijk is eerlijk: zelf zuurdesembrood bakken is een gedoe. Het omvat een ellenlang, moeilijk proces dat onderhevig is aan tal van externe factoren. En waar ik niet van hou, is gedoe. Dus fiets ik tegenwoordig met plezier enkele kilometers om, om bij de lekkerste bakker van Gent zuurdesembrood te kopen. Ieder zijn stiel!
Het enige brood dat ik thuis wél met plezier maak, is platbrood. Makkelijk en allesbehalve een gedoe. Je hebt geen dure keukenrobots of moeilijke ingrediënten nodig, en bovenal moet je er geen halve werkdag voor vrijmaken. In minder dan een kwartier beleg je dat heerlijk zelfgebakken platbrood met al je favoriete toppings. Botermals platbrood vormt het ideale canvas voor zo goed als alles wat je lekker vindt. Een klassieker is hummus met falafel en komkommersalade, maar ook ricotta met geroosterde pompoen of guacamole met gekruide kikkererwten werkt geweldig.
Veel laagjes, weinig werk
Wanneer je platbrood belegt, is het belangrijk om met verschillende smaken en texturen aan de slag te gaan. Iets smeuïgs, iets knapperigs, iets spicy, iets fris… Het maakt het eindresultaat niet enkel lekker, maar ook interessant. Veel verschillende laagjes betekenen daarom niet altijd veel meer werk. Zo zet ik de staafmixer in een pot kant-en-klare geroosterde paprika’s voor een smeuïge basis. Ik marineer een in halve maantjes gesneden rode ui tien minuten met niets meer dan sumak en rodewijnazijn voor een knapperig zuurtje en ik bak lamsgehakt rul met een ton specerijen en chili. Nog een lepeltje romige tahin erover drizzelen. Klaar! Uiteraard is dit alles ook lekker met opgewarmd platbrood uit de winkel, voor wanneer het écht snel moet gaan.
Platbrood met paprikacrème
Dit heb je nodig voor 4 personen
Voor het platbrood: 250 g bloem / 1 tl bakpoeder / 2/3 tl zout / 70 g volle Griekse yoghurt / 100 ml water
Voor de topping: 2 rode uien, in halve maantjes / 1 el sumak / 1 el extra vierge olijfolie / 2 el rodewijnazijn / 10 g platte peterselieblaadjes, grof gehakt / peper en zout / 400 g geroosterde paprika, uitgelekt / 1 pikant pepertje, versnipperd / 400 g lamsgehakt / 1 el komijnpoeder / 2 tl gerookt paprikapoeder / 4 el geroosterde pijnboompitten / tahin
Zo maak je het
1. Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de Griekse yoghurt in een grote schaal of kom. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed ongeveer 30 sec. tot je een homogeen deeg hebt. Laat 5 à 10 min. rusten onder een propere handdoek.
2. Meng de rode ui met sumak, olijfolie, rodewijnazijn en platte peterselieblaadjes en breng op smaak met peper en zout.
3. Mix de geroosterde paprika’s met peper en zout.
4. Verhit wat olie in een pan over een middelhoog vuur en bak het versnipperde pepertje 30 sec. aan alvorens het lamsgehakt en de specerijen toe te voegen. Kruid royaal met peper en zout en roerbak in enkele minuten gaar.
5. Snijd het deeg in 8 stukken en rol tot bolletjes. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg met een deegrol uit tot platte schijven. Verhit een (gietijzeren) pan en leg een deeglapje in de hete pan. Bak in 2 min. goudbruin en draai om. Bak nog 60 seconden verder en haal het platbrood uit de pan.
6. Beleg de pita met een el paprikacrème, gehakt, pijnboompitten en sumak-ui, besprenkel met tahin.