Donderdag 01/06/2023

Achtergrond

Wie net hersteld is van Covid-19, let beter op met sporten: ‘Dat kan levensgevaarlijk zijn’

Fietsen of lopen na een coronabesmetting? Het kan, maar belangrijk is of je symptomen hebt gehad of niet. Beeld Shutterstock
Fietsen of lopen na een coronabesmetting? Het kan, maar belangrijk is of je symptomen hebt gehad of niet.Beeld Shutterstock

Sporten is en blijft gezond. Maar wie net hersteld is van Covid-19 kan toch beter even opletten vooraleer opnieuw te lopen of fietsen. ‘Het coronavirus kan ontstekingen aan de hartspier veroorzaken’, zeggen sportcardiologen. ‘In combinatie met sportieve inspanningen kan dit levensgevaarlijk zijn.’

DB

“Ik zie dat spelers die terugkomen (na een coronabesmetting, DB) niet dezelfde zijn als daarvoor. Sommigen zijn heel snel uitgeput. Het is constant aftasten welke belasting je aan welke speler mag geven.”

Opmerkelijke quote van Wim De Decker, de coach van AA Gent. Hij ziet in de dagelijkse praktijk wat een recent Belgisch-Nederlands onderzoek bij ruim duizend ex-coronapatiënten (gemiddelde leeftijd: 48 jaar) al heeft aangetoond: bijna 9 op de 10 (86 procent) verklaart een half jaar na de eerste symptomen nog altijd vermoeid te zijn. 59 procent signaleert kortademigheid en ruim een derde heeft last van druk op de borst (35 procent) en hoofdpijn (36 procent).

De restschade van een coronabesmetting kan in bepaalde gevallen zeer ernstig zijn. Elke virale infectie, en dus ook Covid-19, kan een ontsteking van de hartspier veroorzaken. Hoe vaak dat gebeurt, is nog onduidelijk. Maar uit een Duits onderzoek bij honderd corona-patiënten bleek afgelopen zomer dat bijna twee derde littekenweefsel had op het hart als gevolg van zo’n ontsteking. “De elektrische geleiding in het hart raakt verstoord en zo kunnen hartritmestoornissen ontstaan”, zegt cardioloog Guido Claessen (UZ Leuven). “In het slechtste geval kan dit fataal aflopen.”

Sporten blijft gezond

De hartspecialisten en sportartsen willen geen paniek zaaien. Ook zij stellen duidelijk dat sporten gezond blijft. Maar ze willen wel iedereen waarschuwen in de huidige pandemie. “Bij de 500.000 mensen die ondertussen in België positief hebben getest op corona, zullen veel sportievelingen zitten”, zegt sportarts Tom Teulingkx. “Hen vragen we om voorzichtig te zijn als ze na herstel opnieuw intensief beginnen te sporten. En met intensief bedoelen we: zo hard dat je zweet en niet meer gewoon kunt praten.”

Het gaat dus niet alleen om de voetballers van Gent. Zulke topsporters worden doorgaans heel goed opgevolgd. De cardiologen en de sportartsen willen vooral de amateursporters bereiken. Daarom hebben ze hun adviezen online gezet op de website sportkeuring.be. Voor huisartsen hebben ze een ‘flowchart’ ontwikkeld die heel duidelijk laat zien of iemand na een besmetting weer kan gaan sporten of niet.

Symptomen of niet?

“In 80 procent van de coronabesmettingen zijn er geen of alleen milde symptomen”, klinkt het. “Een hartonderzoek is dan niet nodig, maar de sporter moet wel in quarantaine en mag tien dagen niet sporten. Wie na tien dagen klachtenvrij is, mag opnieuw sporten zonder nieuwe coronatest of hartonderzoek. Als er na tien dagen toch nog symptomen zijn, maak je best een afspraak bij de huis- of sportarts.”

Voor wie matige tot ernstige symptomen heeft gehad, is de situatie anders. “Het risico op hartspierontsteking neemt immers toe met de ernst van Covid-19”, aldus professor Claessen. “In zulke gevallen is een onderzoek wel nodig voor je weer gaat sporten. De huis- of sportarts zal een rust-ecg (hartfilmpje) uitvoeren en een bloedstaal nemen om het troponine te bepalen, een eiwit dat vrijkomt als de hartspier wordt beschadigd. Ook wordt gekeken naar het C-reactief proteïne, een maat voor ontsteking.”

Als het resultaat tegenvalt, kan je doorverwezen worden naar een cardioloog voor een diepgaander onderzoek. Als alle waarden normaal zijn, mogen de sportactiviteiten geleidelijk worden hervat.

Wie in het ziekenhuis heeft gelegen, zeker op intensieve zorg, moet nog meer onderzoeken ondergaan voor hij of zij weer kan gaan sporten. “In dat geval is een MRI-scan van het hart én doorgedreven longonderzoek absoluut noodzakelijk.”

Sportievelingen die positief hebben getest op corona kunnen voor advies terecht op de website sportkeuring.be.

Nog eens op rij, de symptomen:

De hoofdsymptomen van COVID-19 zijn plots opgekomen en onverklaarbare:

* hoest
* kortademigheid
* pijn op de borst
* reukverlies
* smaakverlies
* koorts (bij kinderen)

Eén van deze symptomen volstaat om de huisarts te bellen voor een test op SARS-CoV-2. Dat moet ook bij twee of meer van de volgende symptomen:

* koorts (bij volwassenen)
* spierpijn
* onverwachte vermoeidheid
* niezen of neusloop
* keelpijn
* hoofdpijn
* gebrek aan eetlust
* bij ouderen: buikloop, acute verwardheid of een plotse val, maar ook als chronische ademhalingsproblemen (astma, chronische hoest, COPD…) plots erger worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234