CulinairMeeneemlunch
Wéér boterhammen met smeerkaas? Zo pimp je de lunchbox van je kind
Droge broodkorsten of, erger, nog volle lunchboxen die ’s avonds weer uit de boekentas komen: ze baren vele ouders kopzorgen. Misschien toch eens wat anders dan brood proberen? Hebt u het in de vingers, dan kost zo’n superdeluxe feestlunch u niet meer dan een kwartier tijd.
Ja, we weten het allemaal wel, hoe belangrijk het is dat je kind al op jonge leeftijd went aan een gezond voedingspatroon. Maar tijdens de ochtendrush trekt die wijsheid zich al eens terug tot ver in ons achterhoofd, waardoor het toch weer boterhammen-met-kaas-en-choco worden, al dan niet in een pensioengerechtigde broodtrommel.
Toch even opfrissen: in de praktijk van diëtiste Hanne Van Nuffel leren we dat een kinderlunch in het beste geval bestaat uit een (volkoren) graanproduct, een portie groenten, een eiwitbron (vis, ei, mager vlees, peultjes, melk, kaas) en een plantaardige vetstof. “Voor veel ouders is het een uitdaging om een brooddoos volgens deze voedingsgroepen te vullen. Concreet kom je al een heel eind door suiker, zout of verzadigde vetten te vermijden.”
Maar wat te doen met een koter die na school met een nog volle brooddoos komt aandraven? “Moeilijke eters hebben niet noodzakelijk een slechte relatie met voeding”, verduidelijkt Van Nuffel. Een lastig eetpatroon maskeert soms een dieperliggend probleem. “Kan je zoon of dochter lunchen in een aangename omgeving? Voelt hij of zij zich daar veilig? Is er te weinig tijd? Praat er eens over.” Je druk maken heeft volgens Van Nuffel geen enkele zin, omdat je op die manier het eetmoment problematiseert.
“Je kunt overwegen om samen de brooddoos voor te bereiden of klaar te maken: als ouder bepaal je zo wat er zéker in moet, maar ook je kind mag iets kiezen wat hij of zij graag eet.” Dat het belangrijk is om realistisch te blijven in onze verwachtingen, geeft ze ook mee. “De brooddoos vullen met iets wat je kind nog nooit geproefd heeft, is een slecht idee. Iets nieuws uittesten doe je thuis in een vertrouwde omgeving. Geef daarbij het goeie voorbeeld door mee te proeven en deel geen straffen uit bij een mogelijke flop. Houd het plezierig voor iedereen.”
Let’s go bento!
Over plezier gesproken. Als we de sociale media mogen geloven, duiken geboetseerde sushifiguurtjes van Hello Kitty, Pokémon of Nijntje lachend op in bentoboxen van miljoenen kinderen over de hele wereld. Bento ontstond in Japan als meeneemlunch verpakt in een gecompartimenteerde doos. Zo’n bentolunch bestaat traditioneel uit 1/2 koolhydraten, 1/4 proteïnen, 1/8 groenten en 1/8 fruit, waarbij alle onderdelen zich exact tot elkaar verhouden.
Naast het gezondheidsaspect spelen ook esthetiek en creativiteit een belangrijke rol, zegt Silvia Gunadi, uitbaatster van de Japanse geschenkwinkel Kupuku in Antwerpen en organisatrice van Bento Hime-workshops.
Daarin brengt ze ouders de basics van een bentolunch bij, zodat ze op een kwartiertje tijd een gezonde maaltijd tevoorschijn kunnen toveren. “Het idee dat je je dochter kunt verrassen met een originele, kleurrijke en mooi gepresenteerde lunch sprak me meteen aan. Voor mij draait bento om expressie en liefde: niets gaat boven de glimlach van iemand die je graag ziet, toch?” De bentoconnectie tussen dochter Phoebe en haarzelf overstijgt inmiddels het amateursniveau, en daar is ze trots op. Toen Phoebe op school leerde schrijven, sneed Gunadi bijvoorbeeld de letters van een moeilijk te spellen woord zoals ‘aquarium’ uit op haar rijstlunch. “De laatste tijd baseer ik mijn composities op de tekeningen die Phoebe maakt of de gekke ideeën die ze soms heeft. Die interactie tussen ons maakt het dubbel zo fijn.”
Sinds bento zijn intrede maakte in westerse contreien, enkele jaren geleden, vliegen in Gunadi’s winkel de bentoprikkers, uitsteekvormpjes en sausdoosjes over de toonbank. Ook broodsnijders en rijstvormpjes zijn ontzettend populair.
Minder stress
Ook blogster Nathalie De Martelaere is een #bentomom voor haar zonen Vince (6) en Lex (3). Haar bentoboxen vult ze vaak met gezonde leftovers van de avond voordien. “Boterhammen met choco of koeken houd ik voor thuis, in hun schoollunch stop ik liever een zelfgemaakte mueslireep of wat druiven.” Op Instagram deelt ze samen met een collega lunchideeën voor de allerkleinsten.
Zoals bij elk keukensucces is voorbereiding key. Want uiteraard heeft niemand tijd om ’s ochtends vanaf nul een bentolunch in elkaar te knutselen. “Ik ervaar door bento net minder stress”, legt ze uit. “Als juf moet ik de kinderen aankleden, de lunches klaarmaken, mijn spullen bij elkaar rapen en ook nog eens tijdig op school arriveren. In onze koelkast staan daarom potjes klaar met voorgesneden groenten, fruit, vegetarische of visballetjes, olijven, vlees en alles wat de kinderen lekker vinden. Net voor het slapengaan vul ik een lekker doosje en het bananenbrood leg ik er pas ’s ochtends in.”
In het zomerseizoen geeft De Martelaere haar kinderen al eens een fris tricolore pastaslaatje met groenten mee. Dat stopt ze dan in de boekentas met een koelelement erbij. “En af en toe een gewone brooddoos met simpele boterham is bij ons absoluut geen drama!”
Dambord
Voor wie alleen maar zenuwachtig wordt van Pinterest-perfecte brooddozen en lunchrecepten uit glossy magazines, zijn er gelukkig ook nog de boeken van Isabel Boons, uitgever en auteur van titels als Van gin tot pap en Ketchup is een groente. Als ‘moeke’ van Laurette (6) en Henri (4) smokkelt ze zo veel mogelijk groenten en fruit in hun lunch. “Mensen die beweren dat hun kinderen alles lusten, liegen volgens mij. Groenten lukken in ons gezin enkel in miniformaat: tomaatjes, komkommers, paprika’s... Mijn zelfgemaakt wortelbrood belegd met kippenwit is gelukkig wél een winnaar voor in de lunchtrommel.” Of ze past haar befaamde dambordje toe, waarbij ze donker en wit belegd brood in vierkantjes snijdt. “Dan mag daar voor mijn part gerust een sandwich met kaas of boterham met choco bij.”
En natuurlijk eten ook haar kinderen weleens wat minder, zegt ze. “Ik vertrouw er gewoon op dat ze altijd zullen eten wat ze nodig hebben en wanneer ze het nodig hebben.” De eettheorieën van Ellyn Satter, diëtiste en internationaal erkende autoriteit op gebied van kinderen en voeding, waren een openbaring voor Boons destijds. Volgens Satter kiezen ouders wat er in de lunchtrommel belandt, terwijl kinderen op hun beurt zelf de vrijheid moeten krijgen om te beslissen hoeveel ze daarvan eten.
Verrassingen
Ook Ellen De Meulemeester is culinair auteur, onder de naam Ellen Charlotte Marie. Als moeder van een vierkoppige kroost deelt ze haar recepten en foto’s op Instagram met haar 135.000 volgers. Ook in haar gezin kunnen rauwe groenten weleens een probleem vormen, maar daar weet ze wel raad mee. “Lukken staafjes komkommer moeilijk, dan blijf ik ze aanbieden, maar dan met blauwe bessen ernaast, waar de kinderen gek op zijn. En soms voeg ik nog wat gedroogde vruchtenmix of een handvol walnoten toe. Sowieso vormt ons zelfgemaakt brood de basis van hun lunch: dat vult beter dan wit brood of sandwiches.”
Daarnaast zweert deze moeder bij kleine verrassingen. “Ik verstop vaak een tekening, een mopje of een briefje met een geheime boodschap. Heb ik wat minder tijd, dan schrijf ik snel iets op een bananenschil of kerf ik een figuurtje uit in een clementine.” Aan een echte bentobox heeft ze zich nog nooit gewaagd wegens “te veel afwas”, maar ze laat zich wel graag inspireren door andere blogs.
Zo test ze van de blog Green Kitchen Stories weleens een vegetarisch recept uit. “Een weekendlunch kan bij ons perfect bestaan uit hartige speltpannenkoeken, maar evengoed uit een pasta pesto met spinazie, boerenkool, avocado, basilicum en peterselie. Voor de kinderen kook ik meestal niet afzonderlijk, maar om ze volledig onder te dompelen in ons gezamenlijk weekendmoment, kleed ik de eettafel graag zo gezellig en sfeervol mogelijk aan.”