Zaterdag 28/11/2020

CulinairSnelkookplan

Weekendrecept: rigatone met pistachepesto

Beeld Hannes Vandenbroucke

Begint die herfst ook een beetje op uw gemoed te werken? Deze pasta met pistachepesto katapulteert u terug naar het zalige, zomerse dolce far niente.

Ik heb het zo lang mogelijk proberen uit te stellen, het einde van de zomer. Zoals elk jaar ben ik rond deze periode in ontkenning. Helemaal nog niet klaar voor de druilerige herfst, en nog erger, de winter die onvermijdelijk komen zal. We rekten het zomergevoel nog een extra weekje met een vakantie richting het groene (de kleurcode op dat moment) Sicilië en zogen zonnestralen op alsof het de laatste ooit waren. God, wat hou ik van de zomer en het bijhorende tragere tempo.

Vol goede voornemens om het vakantiegevoel vast te houden, en gedecideerd om ons deze keer niet te laten inhalen door het ridicule ‘druk druk druk’-zijn, stappen we het vliegtuig richting België op. Echter, zodra de wielen het tarmac in Brussel raken, ben ik het dolce far niente-gevoel alweer kwijt. De to-dolijst raast door m’n hoofd, de ‘out of office’ gaat uit en de e-mails lopen binnen, de agenda die ik zo mooi een week wist te negeren staat bomvol. Hier gaan we weer…

Ik besluit om ons dan maar culinair terug te zappen naar het heuvelachtige landschap van Bronte, aan de voet van de Etna, dat bekendstaat om zijn pistache­bomen. We aten tijdens onze vakantie in Sicilië dan ook elke dag hét lokale pastagerecht met romige ­pistachepesto. Zo verrassend van smaak dat ik de ober onmiddellijk om het recept vroeg. “Een beetje knoflook, twee eetlepels pesto di pistacchi uit Bronte, veel olie en wat kookwater. Voilà!”

Hoorde ik dat goed? De pesto komt uit een potje? De ober benadrukte dat ik in de winkel om de hoek goed moest zoeken naar een potje uit Bronte. “Met een dikke laag olie, die moet je hebben.”

Pesto zonder kaas

En ja hoor, daar stonden ze. De ingrediëntenlijst omvat vier producten: pistachenoten, zonnebloemolie, peper en zout. Geen pesto met kaas en verse kruiden zoals wij hem kennen dus, maar eerder gewoon pure, gemixte notenpasta. That’s it. Ik graaide zoveel potjes mee als mijn handbagage slikken kon en verheugde me op het moment waarop ik thuis een stukje van onze vakantie kon herbeleven.

Vandaag, twee dagen later en met een blije peuter in de keuken, lijkt me hét moment. Ik vis een potje uit mijn nog steeds onuitgepakte bagage en volg de instructies van de ober zo goed als ik me herinneren kan. Vijftien minuten later is mijn interne stressmeter naar beneden, is de wereld weer even oké, en hangt zoonlief vol groene pesto.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Nodig voor 4 personen

Voor de pesto: 200 g pistachenoten / 10 g platte peterselieblaadjes / 100 ml zonnebloemolie / 50 ml extra vierge olijfolie / peper en zout

Voor de rigatone: 500 g rigatone / olijfolie / 200 g gezouten spek / snuf chiliflakes / 2 teentjes knoflook, tot moes geplet / 400 g kerstomaatjes, in kwartjes gesneden / 6 à 7 el ­pistachepesto / zwarte peper

Zo maak je het

1. Mix noten, peterselie en zonnebloem- en olijfolie in een hakmo­lentje tot een pesto. Breng op smaak met peper en zout. Je kan eventueel een grote hoeveelheid maken en in een afgesloten potje 2 à 3 weken in de koelkast bewaren.

2. Kook de pasta in voldoende water met wat zout al dente. Giet het water van de pasta af en bewaar een grote kop van het pastakookwater.

3. Verhit ondertussen wat olijfolie in een sauspannetje en bak het spek krokant. Voeg de chiliflakes, knoflook en tomaten toe en laat 2 à 3 min. pruttelen, tot de tomaten zacht geworden zijn. Voeg de pesto en, beetje bij beetje en al roerend, het kookwater (150 à 250 ml) toe tot je een mooi gebonden, romige saus hebt. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout.

4. Voeg de uitgelekte rigatone toe aan de saus en meng alles goed dooreen. Serveer onmiddellijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234