Woensdag 23/09/2020

Culinair

Weekendrecept: perfect geroosterde patatjes

Degoutant lekkere aardappeltjes? Het geheim zit 'm (onder andere) in het roosteren op een aluminium bakplaat met genoeg zout.Beeld Hannes Vandenbroucke

Je vork in een perfect geroosterde aardappel prikken, het lijkt misschien onbenullig, maar het tilt je diner toch naar een ander niveau. Hou je vast voor knapperige ovengebakken patatjes zoals je ze nooit eerder at.

How to make the best baked potatoes was enkele jaren geleden een van de meest populaire culinaire zoekacties op Google. Je zou denken dat iedereen wel weet hoe je een bakplaat met aardappelen in de oven schuift, maar dat is dus niet zo. We vragen het internet alles. En vaak nog de meest basic skills eerst. ‘Hoe zet je in godsnaam een reisbedje op’, moet vorig jaar zowat het vaakst aangeklikte YouTube-filmpje in mijn browsegeschiedenis geweest zijn, ik ben er na tientallen keren kijken nu eindelijk mee weg.

Ook in de keuken zijn het niet de gecompliceerde restaurantgerechten of ingewikkelde patisserie waaraan we ons op een dinsdagavond willen wagen. Op zo’n doordeweekse avond willen we gewoon de lekkerste geroosterde patatjes ter wereld eten, want wij zijn Pascale Naessens niet.

Want ik mag dan geen held zijn in het opzetten van reisbedjes, ik durf wel met zekerheid te stellen ervaringsdeskundige te zijn op het vlak van aardappelen roosteren. Op het vlak van roosteren, tout court. Ik heb een zwakke plek voor alles wat uit de oven komt en investeerde dan ook de helft van mijn keukenbudget in een degelijk exemplaar. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik mijn favoriete keukenapparaat inzet om het grootste deel van het werk voor mij te doen terwijl ik een lekker glas wijn uitschenk en mezelf een schouderklopje geef bij zoveel efficiëntie.

Over de jaren heen heb ik ontelbaar veel bakplaten met de nederigste der groenten – de patat – in de oven geschoven. Mijn techniek is geëvolueerd en verfijnd tot het punt waarop ze, al zeg ik het zelf, de perfectie bereikt heeft.

Textuur is alles

Wanneer het op roosteren aankomt, is textuur alles. Vroeger gooide ik aardappelen met olijfolie, peper en zout zo de oven in tot ze gaar waren. Lekker, maar niet altijd even cripsy. Je wilt dat ultraknapperige exterieur, dat prachtig contrasteert met het smeuïge interieur. Hier komt dan ook tip numero uno: voor extra crunch kan je aardappelen best kort voorgaren alvorens ze in een oven met extreem hoge temperaturen te duwen. Kook je aardappelen dus eerst in sterk gezouten water.

Tip twee. Voor de aandachtige lezers val ik in herhaling, maar deze stap is o zo cruciaal wanneer je écht smaakvol wilt koken: herhaal het als een mantra – wees niet bang van zout! Het is een smaakversterker die aroma’s, inherent aan je ingrediënten, tot hun recht laat komen. Voeg dus gerust twee volle eetlepels zout aan je kookwater toe.

En hier komt het eigenlijke geheim ofte tip drie: spreid de aardappelen na het voorkoken uit over een aluminium bakplaat, plaats een tweede bakplaat op de patatjes en duw ze met al je macht plat. De bedoeling is om zoveel mogelijk ruwe, onregelmatige randjes te creëren die veel gemakkelijker crispy worden dan gladde, ronde vormen. Hup, de hete oven in, en een glas wijn later haal je er degoutant lekkere patatjes uit.   

Beeld Hannes Vandenbroucke

Perfect geroosterde aardappelen
Dit heb je nodig voor 4 personen:

800 g krieltjes / peper en zout / olijfolie / 4 grote el zure room / 1 tl harissa / handvol verse kruiden (platte peterselie, bieslook, dille…)

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 220°C.

2. Zet de krieltjes in een kookpot onder water en voeg 2 el zout toe. Breng aan de kook en kook in ongeveer 10-15 min. net gaar. Let op dat je de aardappelen niet overgaart.

3. Giet het kookvocht van de aardappelen af, spreid uit over een aluminium bakplaat (gebruik zeker geen glazen of keramieken ovenschotel) en laat enkele minuten stomen. Plet, met een tweede bakplaat, de aardappelen plat.

4. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Wrijf met je vingers de olie uit over de aardappelen en schuif in de hete oven. Gaar in ongeveer 40 minuten.

5. Meng de harissa met de zure room en spreid uit over een serveerschotel. Leg er de geroosterde patatjes bovenop en werk af met verse kruiden. Serveer onmiddellijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234