Donderdag 01/12/2022

Beter Leven

Wat is beter, alleen of samen slapen?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je merkt het misschien niet als je in diepe slaap bent, maar de man of vrouw aan je zijde heeft wel degelijk invloed op je nachtrust. In positieve of negatieve zin? Daarover is de wetenschappelijke wereld verdeeld.

Sophia van den Hoek

In 2016 onderzocht arts-onderzoeker Henning Drews, verbonden aan de faculteit psychiatrie en psychotherapie van de Universiteit van Kiel, het slaapgedrag van vier koppels gedurende vier nachten. Door middel van polysomnografisch onderzoek - een slaapanalyse waarbij ademhaling, hartslag, spierspanning, oogbeweging en hersengolven gemeten worden - kwam hij tot de conclusie dat de slaap dieper, langer en meer ontspannen was wanneer de koppels samen sliepen.

Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Het kleinschalige onderzoek van Drews richt zich alleen op mensen met een gezond slaappatroon. Hoe zit het dan met koppels waarbij er een van de twee aan een slaapstoornis lijdt, zoals apneu of slapeloosheid?

Vooral snurken is een onderschat probleem, zegt Reinier de Groot, longarts-somnoloog. Zo kan snurken, wat bij ruim 30 procent van de volwassenen tot 65 jaar voorkomt, leiden tot slapeloosheid en slaapfragmentatie bij de snurker en de bedpartner. Dat kan al op korte termijn chronische vermoeidheid en psychische klachten opleveren.

Dan toch maar dat tweepersoonsbed inruilen voor aparte bedden in aparte kamers? De Groot twijfelt. "Er zijn behandelopties tegen snurken, en gescheiden slapen heeft alleen zin als je het elke nacht doet. Af en toe bijtanken werkt niet. En bovendien: je bent toch niet gaan samenwonen om apart te slapen?"

"Er valt wat te zeggen voor het zogenoemde partner-effect", stelt Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzocht de invloed van ploegendiensten op slaapkwaliteit. Wat blijkt? Mensen die in ploegendienst werken, hebben een hogere kans op slaapstoornissen, maar die is weer wat kleiner bij ploegendienstwerkers met een partner. Zo bleek de kans op een slaapstoornis bij alleenstaanden 50 procent groter ten opzichte van de koppels, wanneer deze - ondanks wisseldiensten - toch een paar uur per nacht of een paar nachten per week samen sliepen.

Maar is dit echt een causaal verband? Hoe de relatie tussen slaapkwaliteit en partnerschap precies in elkaar zit, blijft speculeren. Daar komt bij dat de subjectieve ervaring van slaap ook een rol speelt. De Amerikaanse onderzoeker Lawrence Monroe, verbonden aan de Universiteit van Ohio, analyseerde het slaapgedrag van veertien koppels. Zowel mannen als vrouwen sliepen objectief gezien beter als ze alleen lagen, maar ervoeren het wel als minder fijn.

"Het antwoord hangt dan ook echt af van hoe je slaap meet", concludeert onderzoeker Wendy Troxel van de Universiteit van Pittsburgh in een e-mail. Objectief gezien slapen mensen slechter, maar op de vraag of mensen liever samen of alleen slapen, zullen de meesten zeggen dat ze beter slapen met hun partner naast zich. Troxel: "De psychologische voordelen van slapen met een dierbaar iemand naast je - het gevoel van veiligheid, geborgenheid - wegen zwaarder dan het gedraai, gesnurk en het stelen van de lakens." Toch dat gewoel maar voor lief nemen, dus.

null Beeld Tim Coppens
Beeld Tim Coppens

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234