Donderdag 06/05/2021

CulinairWeekendrecept

Waarom polenta een tweede kans verdient in onze keuken

null Beeld Hannes Vandebroucke
Beeld Hannes Vandebroucke

Soms valt een bereiding zo hard tegen dat je niet meer van plan bent om je er ooit nog aan te wagen. Doe toch maar! Zo gaf ik polenta een tweede kans, mét grandioos succes.

Mijn ronduit getroebleerde relatie met polenta kreeg een paar weken geleden een nieuw elan. Na jarenlang elke polenta­bereiding die ik online of in een kookboek ­tegenkwam linea recta naar de prullenbak te ­verwensen, moet ik toegeven dat ik sinds kort mijn liefde voor polenta verklaar aan iedereen die het horen wil.

Ik weet niet hoe het bij u doorgaans gaat, maar in het verleden transformeerde het maisgriesmeel, zodra het in aanraking kwam met de kokende ­vloeistof, tot een ware polentavulkaan die hete ­spetters maisbrij in het rond spuwde. Telkens bleef ik half in shock achter met verbrande onderarmen en een veel te dikke, klonterige pap. U begrijpt mijn afkeer. Al die tijd kwam hier geen pak maisgriesmeel in huis.

Tot ik een paar weken geleden geïntrigeerd werd door een Instagram Story waarin een zalig smeuïge, perfect vloeibare polenta te zien was. Ik vond het haast aanstootgevend dat iemand erin slaagde om polenta zo fluweelzacht als een ­dagcrème te maken. Dat wilde ik ook kunnen!

Sociale media kennen veel gebreken, maar het mooie eraan is wel dat niets je tegenhoudt om een wildvreemde te contacteren. En het wordt al ­helemaal leuk als die wildvreemde vervolgens enthousiast terugstuurt en alle details deelt over haar techniek. Danku The_hungry_heart!

De eerste tip deed me haast door de grond ­zakken van schaamte: doe de polenta bij de KOUDE vloeistof en laat samen warm worden. Dat ik daar zelf niet eerder op gekomen was! Klinkt zo logisch, maar je leest het op geen enkele verpakking en in geen enkel recept. De polentavulkaan wordt ­hiermee alvast in de kiem gesmoord.

Tip twee: vervang de helft van het water door melk. Een tweede doodeenvoudige en logische tip, die voor extra romigheid zorgt.

De laatste suggestie is er eentje die ik zelf ook rigoureus toepas in veel van mijn bereidingen: wees niet bang van een flinke klont boter. I hear you! Al die vergooide jaren zonder smeuïge polenta...

Koekjes

Al een paar weken experimenteer ik aan de lopende band. Water verving ik met succes door bouillon voor extra smaak, en water met een schep miso erdoorheen bleek ook heerlijk. Boter werd al eens ingewisseld door een eetlepel mascarpone.

Ook qua toppings kan je tot in het oneindige variëren. Klassiek serveer je vleesragu bij polenta. Maar het zou doodzonde zijn om je te laten ­beperken, want een kom fluweelzachte polentapap vormt een zalig bed voor zoveel meer. In deze tijd van het jaar heb ik nood aan lichtere groente­toppings met smaakvolle vinaigrettes en salsa’s. Zoals deze knapperige broccoli met erwtjes en ­pittige salsa verde.

Probeer overschotjes polenta trouwens niet opnieuw op te warmen, snijd ze liever in polentakoekjes en bak de volgende dag in de pan krokant.

null Beeld Hannes Vandebroucke
Beeld Hannes Vandebroucke

Polenta met broccoli, erwtjes en salsa verde

Dit heb je nodig voor 2 personen

1 broccoli, in roosjes / 50 g diepvries­erwten / 400 ml groentebouillon / 120 g polenta / 400 ml (half)volle melk / 25 g boter / 50 g parmezaan, geraspt / olijfolie / peper en zout

Voor de salsa verde: 10 g platte peterselie / 5 g basilicum / 5 g munt / 25 g pistachenoten / 3 ansjovis­filets, fijngehakt / 1 tl kappertjes, fijngehakt / zeste van 1 citroen / 1 teentje knoflook, tot moes geplet / 100 ml olijfolie / 1 el rode wijnazijn / peper en zout

1. Verhit de oven voor op 200° C. Spreid de broccoliroosjes uit over een bakplaat, besprenkel met ­olijfolie, peper en zout en meng. Rooster in ca. 20 min. knapperig.

2. Maak de salsa verde. Hak de kruiden, noten, ansjovis en kappertjes fijn en meng met de citroenzeste en ­knoflook. Voeg al roerend de olijfolie en rodewijnazijn toe. Breng op smaak met peper en zout.

3. Doe de erwtjes in een kom en giet er kokend water ­overheen. Laat 30 sec. staan en giet vervolgens af.

4. Meng in een kookpot de bouillon, melk en polenta en verhit over middelhoog vuur. Roer af en toe zodat de polenta niet blijft kleven.

5. Eens je de gewenste dikte hebt (de pap mag van je lepel lopen, maar de korrels moeten wel gaar zijn), haal je de kookpot van het vuur en meng je er de boter en kaas onder. Breng op smaak met peper en zout.

6. Verdeel de polenta over de borden en werk af met broccoliroosjes en erwtjes. Besprenkel met de salsa.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234