CulinairSuggesties van de chef
Waar schuift chef Nils Proost (Petit Cuistot, Lier) zelf graag de voeten onder tafel?
Samen met gastvrouw Annelies timmert Nils al ruim tien jaar aan zijn duurzame verhaal, zonder de seizoenen, boeren en terroirgroenten uit het oog te verliezen. Vis en vlees worden geserveerd, maar niet in elk gerecht.
Antwerpsestraat 146, Lier. petitcuistot.be
Duurzame held: Amass
“Een plek als Amass in Kopenhagen is voor mij een ultiem voorbeeld van duurzaamheid. Chef Matt Orlando en zijn team zweren bij een zero waste-filosofie. Uit hun afvalstromen creëren ze bijvoorbeeld nieuwe producten. Ik at er al dumplings met vermalen visgraten, brood van gefermenteerde aardappelschillen; creaties die me inspireerden om bijvoorbeeld olie van ons koffiegruis te maken.”
Refshalevej 153, Kopenhagen (Denemarken). amassrestaurant.com
Comme il faut: Bistrot du Nord
“Bistrot du Nord barst van de eigenheid. De chef en zijn vrouw kennen hun metier tot in de puntjes; Franse klassiekers worden hier hedendaags geserveerd. Of je nu garnaalkroketten of bouchots bestelt, hier is het altijd ongezien lekker. Ik ben er intussen al enkele tientallen keren geweest en nooit zonder een portie tartaar van kalfshersentjes te bestellen.”
Lange Dijkstraat 36, Antwerpen. bistrotdunord.be
Op (s)tap: Cafe Ernst
“Als ik bier drink, dan proef ik het liefst een craftbeer met een fruitig en fris palet. In het gezellige Café Ernst ben ik zeker van mijn stuk. Bovendien hebben de zaakvoerders ook een mooi aanbod natuurlijke wijnen. Om op krachten te komen serveren ze snacks als homemade spaghetti en nacho’s met pulled pork. Tijdens de lockdown hebben we trouwens samengewerkt voor een gesmaakte burger-takeaway.”
Ernest Van Dijckkaai 18, Antwerpen. cafeernstantwerp.be