CulinairSuggesties van de chef
Waar eet Tom Vandenberghe (Eethaven, Gent)?
In zijn lunchrestaurant Eethaven, in Gent, serveert Tom Vandenberghe een authentieke keuken met Thaise, Vietnamese en Chinese producten, denk aan noodles en gerechten om te sharen. Tijdens de kerstdagen voorziet hij een takeawaybox.
Dok-Noord 7, Gent, eethaven.be
SURINAAMS STREETFOOD: Kiem Foei, Rotterdam (Nederland)
“Wanneer ik in Rotterdam ben, ga ik altijd naar Kiem Foei. Behalve volwaardige gerechten met beef rendang kan je er broodjes laten beleggen. Dynamite is mijn absolute topper met kip, gele curry, char siu (rood geroosterd varkensvlees), pickles en sambal. Het hoeft niet altijd een smos of martino te zijn, toch? De setting op de West-Kruiskade met het kleurenpalet van verschillende nationaliteiten maakt je bezoek onvergetelijk.”
West-Kruiskade 29b, 31a, Rotterdam (Nederland), kiemfoei.nl
GEMEEND ITALIAANS: Officina Raffaelli, Gent
“Als chef heb ik niet altijd veel goesting om ook thuis nog in de potten en pannen te vliegen, waardoor ik in mijn vrije tijd graag bij de Italiaanse buren van Officina Raffaelli beland. Ik houd wel van de ongedwongen sfeer die hier heerst: je neemt plaats aan een houten tafel en verder geen gezever. De pizza ‘nduja is een van mijn favorieten, die ik uiteraard laat voorafgaan door een paar hapjes.”
Dok-Noord 4B/003, Gent, officinaraffaelli.be
WERELDSE INSLAG: Rebelle, Kortrijk
“Uit alles wat chef Martijn Defauw serveert, spreekt passie en techniek. Hij combineert intrigerende terroirproducten met een wereldse inslag. De dashi en sojasaus die je hier proeft, heeft hij zelf gemaakt. Ook de naam van zijn restaurant kon niet beter gekozen zijn. Het rechttoe, rechtaan kader, het spontane zaalteam, de lekkere wijnkaart, alles is pretentieloos maar uit de kunst.”
Rekkemsestraat 226, Kortrijk, restaurantrebelle.be