CulinairSuggesties van de chef
Waar eet Olly Ceulenaere (Publiek, Gent)?
Olly Ceulenaere heeft Publiek(*) in Gent op de kaart gezet zonder typische luxeingrediënten. Via een ongekunstelde sfeer en verrassende groentegerechten stelt hij alles in het werk om zijn gasten hun zorgen te laten vergeten.
Ham 39, publiekgent.be
À LA CAMPAGNE: D’UNE ÎLE, RÉMALARD (FR)
“Het duo achter het beruchte Septime in Parijs heeft een boerde- rij gekocht op 100 km ten zuidwes- ten van Parijs. Behalve bossen, vijvers en kasteelruïnes hoef je niet veel van de streek te verwachten; hier kom je om te luieren. De chefs zorgen voor een menu op basis van streekproducten en een wijnkaart met biodynamische pareltjes. Je kunt je geen zaligere setting wensen voor een romantische tête-à-tête met overnachting.”
L’Aunay, Rémalard (Frankrijk) duneile.com
EIGENWIJZE GOESTING: NZET, GENT
“Belangrijk voor mij is een gevoel van thuiskomen. Achter onze hoek is het restaurant van Mauro Menichetti, een gewezen sterren- chef die meer dan 30 jaar ervaring én passie heeft. Zijn productkwaliteit blaast me telkens van mijn sok- ken. Ik houd er ook van dat de puntjes hier niet noodzakelijk op de ‘i’ hoeven te staan. De poes flaneert door het restaurant en bij lekker weer installeert Mauro zich gewoon aan het tafeltje naast jou.”
Ottogracht 48, Gent, nzet-restaurant.metro.rest
SCANDINAVISCHE BUURTBRASSERIE: PA & CO, STOCKHOLM
“Toen we tien jaar geleden voor het eerst naar Stockholm reisden, werd ons een klein restaurant getipt waar we meteen reserveerden. Bij onze aankomst was onze reservatie foetsie. Uit noodzaak hebben we er dan twee uur geaperitiefd. Toch vielen we op de vibe die er hing. Vandaag is alles een concept, maar de echtheid van de medewerkers en de onge- compliceerde gerechten van PA & Co kun je niet zomaar formatteren.”
Riddargatan 8, Stockholm (Zweden). Op Facebook: p.a.co.restaurang