CulinairSuggesties van de chef
Waar eet chef Tom Van Lysebettens (Cochon de Luxe)?
Tom Van Lysebettens kookt met peper, zout en een snuifje humor. In het verleden serveerde hij al een menu op een smartphone en ook vandaag sieren gerechten als ‘scheermes en scheerschuim’ de menukaart van Cochon de Luxe.
Brabantdam 113, Gent, cochondeluxe.be
Noot van de redactie: chef Tom Van Lysebettens is in november 2022 spijtig genoeg overleden. We besloten om zijn favoriete restaurants toch met u te blijven delen.
Werelds: Ze Kitchen Galerie
“Hier bezorgde ik mijn vrouw haar allereerste culinaire orgasme; aan dat niveau zal ik helaas nooit kunnen tippen. Toen ik nog in Parijs werkte, had ik heel hard gespaard om haar mee uit te nemen. Zij stond toen op een dieet van spaghetti en croques en reageerde bijgevolg overdonderd toen ze de wereldkeuken op haar bord geserveerd kreeg. Telkens wanneer we nog eens zonder ons kroost in Parijs rondwandelen, proberen we deze traditie in ere te houden, inclusief het aflikken van onze borden.”
4 Rue des Grands Augustins, Parijs, zekitchengalerie.fr
Cuisine exotique: Cuines 33
“Hoe je de naam van deze zaak precies uitspreekt, is mij nog niet geheel duidelijk. Wat ik wel weet, is dat chef Edwin Menu een exotische keuken aanbiedt, terwijl tegenwoordig alles zo lokaal mogelijk moet zijn. In Cuines 33 eet je een exotische vissoort met ananas, limoen, kokos en gember. En dan denk ik: oef, het mag nog eens iets anders zijn dan een bord warmoes. Edwin is een meester in smaakcombinaties en heeft lak aan conventies, juist daarom vind ik zijn restaurant zo verfrissend.”
Smedenstraat 33, Knokke-Heist, cuines33.be
Klasseklassiekers: Karel de Stoute
“Je kan enkel respect hebben voor het parcours dat Thomas en Lien met hun restaurant Karel De Stoute hebben afgelegd. De warmte van die twee zorgt er ook telkens voor dat ik me hier instant thuis voel. Veel chefs zouden een moord begaan om een restaurant te kunnen uitbaten dat het al jaren zo goed doet. Thomas is bovendien een tovenaar die je een Escoffier-klassieker als ballotine kan serveren en die en passant nog eens afwerkt met een jus van tom kha kai. Succulent!”
Vrouwebroersstraat 2, Gent, restkareldestoute.be