CulinairOpen kaart
Voor u getest: Takeaway onder de 40 euro per persoon
Op restaurant gaan is vandaag terug aan de orde. Gelukkig wisten chefs en fijnproevers zich te redden met takeaway en kon er volop geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: takeaway onder de 40 euro per persoon.
RAAM Food
Na een afspraak langs een drive-thru rijden, waar in plaats van verpieterde hamburgers twee driegangenmenu’s (34 euro p.p.) voor je klaarstaan, is een echte luxe. De bosrijke tuin van RAAM is er bovendien eentje die doet schuimbekken naar terrasavonden zonder sluitingsuur. Thuis beginnen onze festiviteiten met een kruidige rundstartaar, Japanse enoki en soja waarvan de kwaliteit gelukkig niet verdrinkt in een overdosis mayo. Het hoofdgerecht (geroosterde wijting met bloemkoolcouscous) lijkt ons na een ovenverblijf eerder droog uit te vallen, maar het tegendeel is waar, dankzij de gesauteerde lamsoren en de gezouten citroen. Hoewel de porties meer dan royaal zijn, slaag ik erin om het dessert, een brownie met rozemarijn en gezouten karamel, te verschalken. Deze scherpe afhaalformule doet mijn goesting in een volwaardig bezoek aan RAAM alleen maar toenemen. (FV)
Gentse Steenweg 136, Lokeren, te bestellen via raamfood.be
Racines
Het is een piepklein tasje dat we ophalen bij dit Italiaanse slowfoodrestaurant. Voor vier gangen (45) lijkt dat verdacht. We zien enkele papieren containers en een grote hoeveelheid kleurige emulsies in vacuüm verpakking. De instructies zijn simpel: alle bakjes op 180° in de oven, alle zakjes au bain-marie. Dat wordt knoeien, zucht ik, maar het valt reuze mee. De vloeibare spinaziepuree met croutons van roze aardappel en brood zet de toon: alle borden zijn schilderijtjes, en heerlijk op de koop toe. De risotto van asperges en rigatinoham heeft een lekkere bijt en de pecorinocrème bovenop is een feest. We gieten de bisque van grijze garnalen over de malse pakketjes skrei met prei en het resultaat is restaurantwaardig lekker. Dessert is een citroen-meringue taartje, een perfecte zuur-zoetcombinatie. (LK)
Elsensesteenweg 353, Brussel, racinesbruxelles.com, alleen takeaway
Arte
Al meer dan 30 jaar serveert Arte Italiaanse kost, vergezeld van moderne kunst. Het restaurant is immers ook een open exporuimte. Wij moeten het enkel stellen met de culinaire kunsten van de Arte-kok, maar ook daar zijn we al heel blij mee. We delen dé klassieker onder de Italiaanse voorgerechten, een vitello tonnato (20). Perfect rosé gebakken, flinterdun gesneden en met een smeuïge saus die zich mooi laat verdelen over de lapjes vlees. Mijn lief neemt de griet met citroen, olijfolie en groenten (30) als hoofdgerecht en dat blijkt een uitstekende keuze. Bij de bestelling vraag ik om eventuele aardappelen te vervangen door extra groenten, en hij krijgt een bord vol vitaminen en een sappig stuk vis. Daar kunnen mijn cannelloni met ricotta en gehakt (16) moeilijk tegenop: goed gemaakt, maar toch zwaar op de maag. Voor bij de koffie krijgen we als verwennerij nog twee mini-cannolo’s mee. Hier boeken we snel een (terras)tafeltje. (MK)
Suikerrui 24, Antwerpen, ristorante-arte.be