✦CulinairOp de fles
Voor u getest: 3 x rode rioja
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Wat bordeaux is voor Frankrijk, is rioja voor Spanje: een naam die alles zegt en niets. Er is spotgoedkoop en peperduur. Ook qua stijl ligt er weinig vast want de druivenmix kan variëren. Veel wijnliefhebbers beweren dat rioja gemaakt wordt van tempranillo. Maar dat is helemaal niet verplicht. Trouwens, slechts een goede 50% van de aanplant bestaat uit deze druif. Een rioja kan ook gemaakt worden van garnacha (grenache) en van petit verdot (druif uit Bordeaux). Daar mogen dan nog delen mazuelo (synoniem voor carignan) of graciano aan toegevoegd.
Welke druiven er precies in de wijn gaan staat meestal niet op het etiket vermeld. Wanneer het dominant (85%) tempranillo is, staat dat vaak wel afgedrukt omdat de producent weet dat dit de verkoop stimuleert. Met andere woorden, zoals zo vaak schiet je weinig op met een etiket, tenzij met de vermeldingen ‘crianza’ of ‘reserva’: dat betekent net als elders in Spanje dat de wijn minstens een jaar op hout is gerijpt.
Friszurig
Neus met specerijen en gebrande koffie afkomstig van de houtlagering. Na walsen gekookt rood fruit. Mond met duidelijke houtretour en net genoeg (fris) fruit om het palet in balans te brengen. Lichte opstoot van zuur in de finale. (14%)
Altos Ibericos Crianza, Rioja 2016. Delhaize, 8,49 euro ★★
Eenvoudig goed
Producent Ramon Bilbao zorgt hier voor een eenvoudige maar goed gemaakte rioja: expressief aroma van rijp rood fruit met wat pruimpjes. Aanzet met lichte specerijentoets en fris fruit. Zo vlot op de tong dat je deze rioja zelfs kan koelen. (14%)
Ramon ‘Tempranillo’, rioja (Vegan). Carrefour, 5,99 euro ★★★
Vlezigheid
Ouverture waarin het rood fruit begeleid wordt door zoethout en fijne ledertoetsen. In de mond een terugkeer van rijpe kers en houttoetsen (vanille, kokos, mokka). Aangename vlezige textuur en finale met kwalitatieve tannine. (13,5%)
Cune Crianza, rioja 2017. Colruyt, 7,49 euro ★★★