CulinairFlessengeluk
Voor u getest: 3 wijntjes die matchen met fastfood
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Na het gesofisticeerde, mindful genieten van de feesten wil ons verstand al eens lekker op nul. En zien we dat verkeerd of staan er de laatste tijd toevallig ook lange files voor de takeaway-hamburgerhuizen? Stel, je wil simpelweg junkfood op tafel, wat drink je daar dan bij? Je hoort vaak dat je bij junkfood het best pils kiest. Maar je zal merken dat pils te zwak is om tegen de vette smaak van een hamburger op te boksen.
In Californië is er een wijnproducent genaamd Joel Gott, en wie in normale tijden al eens door Noord-Californië cruisede, weet dat die man ook een hamburgerketen runt. En wat is het leuke aan zo’n hamburgertent van Gott? Wel, je kan er wel
vijftien verschillende wijnen per glas krijgen bij je gourmetburger. Daarbij zelfs een uitstekende pinot noir van het huis. En het plaatje klopt, de combinatie smaakt geweldig. We gingen dus onbevangen neuzen in de wijnrekken en grepen puur op impuls de meest junk-achtige etiketten. Als foodmatch hielden we de smeuïgste hamburgersaus in gedachten.
Krokant
Fruitig en strak in de mond met wat zoethout maar zonder suikerresidu. Goede structuur en krokante tannine. Mist wel de vette textuur om ons in saus gedrenkte gerecht van antwoord te dienen. (14%)
Chasing Waves ‘Red Blend’, Australië, 2020. Colruyt, 6,99 euro ★★
Exuberantie
Ouderwetse Australische exuberantie met demonstratief hout en toetsen van vanille en kokosnoot. Fruitige ondertoon van kers en zoete pruim. Het hout zorgt wel voor de smeuïge textuur die samengaat met hamburgersaus. (13,5%)
Diablo ‘Dare Red’, Maule Valley, Chili 2020. Delhaize, 13,99 euro ★★★
Zoet en vlezig
Ook deze Californiër is royaal van de houtriem gesneden, met een filmende textuur en veel body. De wijn lijkt vurig maar we zien slechts 13,5% op de teller. Geslaagde en lekker vlezige wijn met hoog hamburgergehalte. (13,5%)
Apothic Dark, Californië, 2018. Carrefour, 9,99 euro ★★★★