Zaterdag 19/06/2021

CulinairFlessengeluk

Voor u geproefd: Drie rode wijnen

Van links naar rechts: Amicone (Cantine di Ora), Pagus Bisano en Villa Cerro.  Beeld rv
Van links naar rechts: Amicone (Cantine di Ora), Pagus Bisano en Villa Cerro.Beeld rv

Dirk Rodriguez wijst je de weg langs de drankenafdeling.

Eeuwen geleden deden de wijnbouwers van Veneto al aan technologische innovatie. Ze wachtten niet tot hun corvina-druiven helemaal rijp waren, maar oogstten ze een maand vroeger dan normaal om ze vervolgens te laten drogen op tochtrijke ­zolders. Door de luchtstromen verdampte een deel van het water uit de druiven en verkreeg men een hoger suiker­gehalte. Een procedé dat ‘passito’ gedoopt werd. Het leverde een wijn op met meer alcohol, goede zuren en een beetje ­restsuiker. De Amarone della Valpolicella was geboren. Maar dat ­proces was wel duur. Zo kwam men op het idee om normale rode wijn te laten weken op de droesem van amarone. Men zag dat de rode wijn begon te hergisten door de overgebleven suikers. De ripasso zag dit keer het levenslicht: hoger in alcohol, tanninerijk, maar met getemperde zuren. Tegenwoordig bestaan er industriële methoden die het droogproces versnellen. De appassito is hiervan het resultaat, zeg maar de amarone voor Giovanni met de pet.

Blauwe pruimpjes

Enkel het neklabel maakt duidelijk dat het hier om een appassito gaat. De verhoogde ­suikerconcentratie ­vertaalt zich in aroma’s van kers, blauwe ­pruimen en vijg. De ­restsuiker dekt ook de Italiaanse zuurtjes toe. (14%)

Amicone (Cantine di Ora), Veneto Rosso 2017. Carrefour / Cora, ± 9 euro ***

Extra rondeur

Helder robijnrood. Neus met hint van viooltjes, hoge zuren en een ­discrete sucrositeit. De extra materie geeft de wijn de rondeur en structuur die gewone Valpolicella vaak mist. Goede tannine, maar wel ietwat monotoon. (13,5%)

Pagus Bisano, Valpolicella ripasso 2018. Delhaize, 8,99 euro ***

Leder en tabak

Volle wijn met ­genereuze aroma’s van zwarte pruimen, ­gekonfijte bessen en braam. Krachtige aanzet en stevige, rijpe tannine met een vleugje leder en tabak. Wijn met wat ­evolutie, maar nu wel perfect op dronk. (13,5%)

Villa Cerro, Valpolicella ripasso 2017. Colruyt, 7,29 euro ****

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234