RecensieAmarone
Voor u geproefd: de besteAmarone
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
De amarone, met zijn zachte afdronk en zijn hoog alcoholgehalte, maakt gebruik van de oude, traditionele appassimento-techniek. Hierbij worden de druiven te drogen gelegd na de pluk waardoor er een hogere suikerconcentratie ontstaat. Het is deze techniek en de verplichte, handmatige selectie van de oogst die de wijn relatief duur maakt. Hoofdvereiste voor deze aanpak is dat de druiven volledig intact geplukt worden. Gebeurt dat niet, dan krijgt men rottingsverschijnselen die de wijn degraderen.
Dus de beste druiven van een Valpollicella-wijnboer worden doorgaans gereserveerd voor de relatief dure amarone en de mindere druiven gaan naar de instap-Valpollicella. Vraagt u zich af waarom wijnliefhebbers niet zo’n hoge pet op hebben van ‘gewone’ Valpollicella, dan is het allicht daarom – al kan je niet alle wijnboeren over dezelfde kam scheren. En als u zich afvraagt waarom er ook mindere Amarone op de markt is: niet elk wijnhuis gebruikt druiven uit de eigen wijngaard.
Intens en zacht
Intense sucrositeit van kersen-op-alcohol bij de ouverture. De mond is krachtig met opnieuw zoetrijpe impressies maar ook pronte zuurtjes die voor frisheid zorgen. Het geheel is nog wat jong en onverweven. Bewaren. (15%)
Pagus Bisano, Amarone della Valpolicella 2018 - Delhaize, 17,99 euro ★★★
Bij veenbessen
Opent evenwichtig met nuances van gekonfijt rood fruit en specerijen afkomstig van de vatrijping. Op tong rond, goed gestructureerd met nog krokante tannine. Perfect bestand tegen wildschotels met veenbessen. (15,5%)
Tana di Lupo ‘Classico’, Amarone della Valpollicella 2016 - Carrefour, 21,99 euro ★★★
Ongefilterde raswijn
Heel krachtige wijn met levendige zuren, een fijne sucrositeit én karakter. In de mond harmonieus met mooi versmolten tannine. Retour van pitfruit, kaneel en een vleugje mokka in de finale. Ongefilterde raswijn. (15,5%)
I Saltari, Amarone della Valpolicella 2013 - Raineri.be, 36,25 euro ★★★★