Donderdag 02/02/2023

CulinairFlessengeluk

Voor u geproefd: de beste biologische champagne

null Beeld rv
Beeld rv

Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.

Dirk Rodriguez

Wie biowijn maakt onder de appellatie ‘Pays d’Oc’ heeft een troef in handen. Biowijn kan je op dat niveau namelijk tot 20 procent duurder verkopen dan gewone wijn. Dat geldt niet voor champagne, want champagne is een naam die vanzelf al een hoge prijs met zich meebrengt. Een biochampagne wordt niet nóg duurder. Waarom dan de moeite doen om biologisch te werken als je daar geen munt kunt uitslaan? Inderdaad, we zien maar één enkele reden: uit overtuiging.

We vonden drie mooie voorbeelden. Neem nu de Belgische Carol Duval. Ze haalde als een van de eersten het hoogste HVE-3 certificaat voor ecologische wijnbouw en nu ook een biologisch label voor een van haar champagnes. Toeval of niet, maar ook de tweede is een vrouw. Françoise Bedel werkt al sinds 1998 volgens biodynamische principes in de Vallée de la Marne. De derde, Olivier Horiot, werkt niet alleen biologisch maar ook volgens het artisanale Solera-principe en bovendien natuurlijk, zonder toevoeging van gist, sulfiet of suiker, puur natuur.

Spannende mond
Licht strogeel getint. Mooie moussevorming. Aroma’s van lentebloesems, appeltjes en wat citrus. Goed gestructureerd, met een spannende mond en een fijn pompelmoesbittertje in de afdronk. Goede aperitiefchampagne die best wel tapas lust. (12%)
Duval-Leroy, Champagne Brut SA (bio). Delhaize, 31,99 euro ★★★

Genereus en fris
Op basis van voornamelijk pinot meunier. Meer dan 48 maand sur lattes vertaalt zich in verleidelijke aroma’s van brioche en gekonfijt wit fruit. De mond is genereus en tegelijk fris. Bij aperitief en zeevruchten. (Met datum van dégorgement). (12%)
Françoise Bedel ‘Entre Ciel & Terre’, Champagne Extra Brut SA (bio). Octopussparklingwines.eu, 47,35 euro ★★★★

Terroirchampagne
Assemblage met alle zeven toegestane champagnedruiven. Houtgerijpt en solera-geblend door overheveling. Gouden schittering, hints van brooddeeg, boter en noten. Complexe mond zonder oxidatie. Bij aperitief of bij lang gerijpte comté. (12%)
Olivier Horiot ‘Soléra’, Champagne Brut Nature (bio en natuurlijk). DeSolari.be, 53,30 euro ★★★★

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234