CulinairFlessengeluk
Voor u geproefd: 3x nieuwe cava van de bovenste plank
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Het heeft geen haar gescheeld of alle cava was verplicht biologisch. Door een politieke clash tussen de twee grootste producenten werd die doorbraak verhinderd. Het zou een krachtig statement geweest zijn, niet alleen voor de natuur, maar ook voor de wijnboeren die dan een betere prijs konden bedingen voor hun druiven. Cava had ook op andere vlakken vooruitgang kunnen boeken. Men had de metodo tradicional, de tweede gisting op fles, kunnen verlengen tot 15 maanden zoals in de Champagne. Zo zou men de concurrentie een kwalitatieve hak hebben gezet. Cava zou er fijner én gezonder door worden, want hoe langer een schuimwijn sur lie (op de gistresten) blijft liggen, hoe zachter en hoe minder suiker men eraan moet toevoegen. Ook dat werd verhinderd onder het mom dat cava goedkoop moet blijven. Wat nu? Marketing. De klant overtuigen met nieuwe looks, leuke etiketten. Al valt toch op dat twee van onze drie geselecteerde cava’s van biologische signatuur zijn.
Zachte afdronk
Let op: deze ‘Gran Cuvée’ is geen Gran Reserva. De Amorany heeft dat typische Catalaanse cava-karakter, genereus met geel en wit fruit en gedroogde kruiden, maar niet echt droog in de afdronk. Terrasjescava. (11,5%)
Amorany Gran Cuvée, cava brut. Lidl, 6,99 euro ★★
Uit de Levant
Evenwichtig met veel rijpe citrus, maar we missen het mediterrane karakter: deze cava komt uit de hoogvlakte van Requena (Levant). Vleugje brioche bij de aanzet, vervolgens veel spankracht op de tong. Goede apertiefcava. (11,5%) Corazon ‘Gran Seleccion’ (bio), cava brut.
Spar, 7,69 euro ★★★
Fijne fruitretour
Enthousiaste mousse bij het serveren. Luchtige neus met appel, groene ananas, citrus en specerijen. Op de tong een fijne fruitretour met wat pompelmoes in de finale. Aangename, zuivere afdronk. Dit is simpelweg lekker. (11,5%)
Ferriol Ecologico (bio + vegan), cava brut, Carrefour, 7,99 euro ★★★