CulinairFlessengeluk
Voor u geproefd: 3x malbec uit de bergen
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Sommeliers leerden vroeger dat malbec de druif is van de ‘zwarte’ wijnen van Cahors in het zuid-westen van Frankrijk. De dikke schil geeft de wijn veel kleur én tannine. Vandaar de naam ‘vin noir’. Maar tegenwoordig denken zelfs de Fransen dat de wijn uit Argentinië komt, want dat land heeft deze druif geadopteerd en er een groot succes van gemaakt. Dat succes was niet gepland. De malbec was voor Argentinië een druif waar men slobberwijntjes van maakte in de regio Cereza: hoge rendementen gecombineerd met een korte gisting op de schil maakten dat de wijn niet te bitter ging smaken. Het was een soort rosé met veel kleur. Maar op een dag vonden oenologen een oude malbec-wijngaard op grote hoogte in de regio Mendoza en ze merkten dat er goede, intens smakende wijn met rijpe tannine uit voortkwam. Sindsdien worden er almaar meer wijnstokken op de flanken van de Andes geplant. De malbec uit de Argentijnse bergen werd een hit in de VS en de rest is geschiedenis.
Diep gekleurd
Intens, opaak en diep gekleurd. Duidelijke houtinvloed. Rood fruit krijgt in de mond een lichte yoghurttoets wat duidt op een ingreep tijdens de fermentatie. Het resultaat is een erg soepele wijn met amper tannine maar ook weinig identiteit. (13,5%)
Chakana ‘Floral’ malbec, Mendoza 2019. Carrefour, 8,99 euro ★★
Vlot wegdrinkend
Klassiek, rond en vet, hints van zoethout en vanille. Aroma van gekonfijt zwart fruit en drop. Op de tong van alles net genoeg en ook voldoende frisheid. Ronde, sappige tannine. Makkelijk wegdrinkende en aangename wijn. (14%)
Norton Barrel Select, Mendoza 2020. Albert Heijn, 7,99 euro ★★★
Sappige afdronk
Van hooggelegen wijngaarden rond de 1.700 meter, en dat vertaalt zich in fris bessenfruit, een toets van munt en zoethout. In de mond lichtjes korrelig van textuur maar met een aantrekkelijke smaakdiepte en een mooie sappige afdronk. (14%)
Michel Torino Reserva, Calchaqui Valley 2019. Colruyt, 7,75 euro ★★★★