CulinairFlessengeluk
Voor u geproefd: 3 x prosecco organico
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Prosecco is de succesvolste schuimwijn van de laatste jaren en dat slaat de wijnkenners met verstomming, want het is op papier de minst kwalitatieve: geen tweede vergisting op fles en doorgaans royaal bijgesuikerd, wat ten koste gaat van de finesse. Het succes zou volgens insiders te wijten zijn aan de naam. ‘Prosecco’ klinkt jonger dan ‘crémant’ of ‘sekt’ en matcht beter met het nachtleven dan cava omdat het zoeter smaakt.
Prosecco is ook een vast ingrediënt van de spritz en dus is het nuttig om zo’n flesje in huis te hebben. De zoete afdronk is dan weer handig want het verbergt de bitters die een gevolg zijn van hoge rendementen. Zijn er dan geen criteria om het kaf van het koren te scheiden? Ja, een tweetal. Je kan kijken of de naam Valdobbiadene of Conegliano op het etiket staat, want in deze gemeenten worden de rendementen beperkt. Een tweede houvast is het biolabel, want ook de Europese bioregels garanderen beperkte rendementen én minder sulfiet.
Granny smith
Dit is een Prosecco van het frizzante-type waarop minder accijns wordt betaald. Frizzantes parelen, maar schuimen niet. Eenvoudige aanzet met hints van granny smith, limoen en peer. In de mond hebben we een zacht ciderkarakter. (11%)
Anno Domini, Prosecco Frizzante (bio + vegan). Carrefour, 6,99 euro ★★
Strak met bitters
Mooie moussevorming. Frisse neus van lentebloesem, steenfruit en citrus. Luchtig op de tong met net genoeg fruitmaterie. Strakke eindtoets met weinig restsuiker waardoor de bitters vrij spel krijgen. Bij aperitief en tapas. (11,5%)
Allessandro Berselli, Prosecco Valdobbiadene Brut 2020 (bio). Delhaize, 12,99 euro ★★★
Fijne afdronk
Bubbels met een aangename neus van gele perzik en limoen. Op de tong harmonieus zonder dipje in het middenpalet. Finale met een fijne afdronk. Prosecco die iets te lekker is om er de spritz mee aan te lengen. (11%)
Raphael dal Bo ‘La Vita E Bella’, Prosecco Brut (bio + vegan). Colruyt, 8,99 euro ★★★★