Dinsdag 07/12/2021

CulinairFlessengeluk

Voor u geproefd: 3 natuurlijke Oostenrijkers

null Beeld rv
Beeld rv

Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.

Niet alleen Frankrijk is in de ban van natuurwijn, waar de groepering AVN (Association des Vins Naturels) zelfs een reglement heeft opgesteld, maar ook Oostenrijk. Het begon er zowat 15 jaar geleden toen men plots met drie nieuwe fenomenen te maken kregen: orange wine, amforenwijn en natuurwijn.

De scheidingslijn is soms dun. Orange wine is vaak een amforenwijn en ook een natuurwijn. Maar omgekeerd geldt het niet. Een natuurwijn kan in andere vaten worden vergist dan amforen. En orange wine komt altijd van witte druiven die vergisten op de schil. Ook dat is natuurlijk geen must bij natuurwijn, waarbij de enige vuistregel is: zo weinig mogelijk interventie. Dus: geen chemische stoffen in de wijngaard, geen cultuurgisten of toevoegingen in de kelder. De reden dat natuurwijn populair is bij de Oostenrijkers lijkt ons te wijten aan de nabijheid van het Oosten: amforenwijn komt immers uit Georgië. En verder valt op hoeveel jonge, nieuws­gierige wijnbouwers er zijn in Oostenrijk...

Best decanteren

Intense neus van vers geplukt rijp fruit met nadruk op zwarte bes en rode pruimpjes. Krachtig op de tong met een ingehouden palet dat na walsen breder wordt. Reden om de wijn eerst te decanteren. Best bij vlees­gerechten. (12,5%)

Soillner Oibelos Zweigelt von Göging, Wagram 2017 (bio), Matthys-wines.be, 12 euro ★★★

Prikkelende aanzet

‘No added nonsense’ afficheert het etiket en er werd ook niet gefilterd. Frisse neus met stoof­appel, peer en witte perzik. Levendige aanzet met hints van appelmoes en een afdronk met goed geïntegreerde zuurtjes. Laag-alcoholisch aperitief. (11,5%)

Johannes Trapl ‘Karpatenschiefer’, Carnuntum 2019 (bio). Biodyvino.be, 19,80 euro ★★★

Frisse bitters

Met deze Mash Pitt krijgen we een natuurwijn die tegelijk een (ongefilterde) orange wine is. Neus van groene appel, perzik en kruisbes. Tintelend op de tong met een zachte fruit­retour en frisse bitters. Ideaal bij wit vlees en bergkaas. (12,5%)

Pittnauer ‘Mash Pitt’ Vin Orange, Gols (zonder appellatie) (bio), Crombé (Crombewines.com), 24,70 euro ★★★★

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234