CulinairFlessengeluk
Voor u geproefd: 3 flesjes oude Carignan
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Carignan en cinsault zijn de twee zuiderse druivenrassen waar een beetje wijnbouwer zelden mee uitpakt. Het zijn stokken die men plant omdat ze een volumineuze oogst opleveren, maar de kwaliteit is omgekeerd evenredig met de opbrengst. Hoe meer oogst, hoe dunner de smaak. Waarom werden ze dan aangeplant? De verklaring is historisch: in vorige eeuwen kon je in Frankrijk als wijnboer je belastingen in natura betalen. Vandaar dat Napoleon de soldij van zijn grenadiers te paard in wijn uitkeerde toen de staatskas leeg was (het voetvolk kreeg maandenlang niets).
Tweehonderd jaar later zijn er nieuwe inzichten gegroeid: van cinsault kan je goede rosé maken en carignanstokken kunnen erg oud worden. Hoe ouder, hoe verfijnder de wijn die eruit voortvloeit. Bovendien kan de carignanstok zelfs in leisteenbodems groeien, daar waar je verder enkel wat wilde kruiden en garrigue vindt. Oude carignan op leisteen (schistes) zorgt voor een mooie geconcentreerde smaak, een vlezige textuur en een aroma van wild.
Vol en vlezig
Cru uit de Languedoc afkomstig van de leisteenheuvel van Boutenac. Wilde kruidentoetsen tillen het gekonfijte fruit op tot een extra dimensie. 14,5 procent alcohol? Nauwelijks iets van te merken, omdat die opgaat in het genereuze, vlezige geheel. (14,5%)
Le Champ des Murailles ‘Un Hameau Perdu’, Corbières-Boutenac 2019 (bio). Colruyt, 12,99 euro ★★★★
Amforenwijn
Op de Ventoux vinden we geen schistes, maar wel wat oude carignan. In een blend met grenache en shiraz levert dit een verfrissende, lichtjes prikkelende natuurwijn op met hints van kers, braam en wat hars afkomstig van de amforen. (14,5%)
Combe au Mas ‘Peirardié’, Ventoux 2019 (natuurlijk). Proef de Passie, 14,50 euro ★★★★
Verstorven wild
Domein waar de carignan koning is en biologische wijn met weinig sulfiet een evidentie. Eerst hints van verstorven wild. Na schudden almaar expressiever met rijp pitfruit en pruimpjes met in de finale fluwelen tannine en een sappige fruitretour. (14,5%)
Vieux Moulin ‘Natura Humana’, Vin de France / Corbières (bio) 2019. Young Charly, 15,70 euro ★★★★★