CulinairFlessengeluk
Voor u geproefd: 3 feestelijke Italianen
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
België is in de ban van Italiaanse topwijnen. Ook al krijgt u een mooie eindejaarsbonus, denk maar niet dat u nog snel even een paar flesjes Sassicaia of Ornellaia kan inslaan. Ons land krijgt maar een beperkte allocatie en die is al lang de deur uit. Gelukkig is er nog meer lekkers. Daarbij vinden we – verder bordurend aan onze reeks biologische en natuurlijke wijnen – verrassend weinig organisch gecertificeerd materiaal. Hoe is dat mogelijk in het land van de Slow Food-beweging en de Gambero Rosso wijnbijbel? Simpel: de Italianen worden niet graag gecontroleerd, ook niet om biologische wijnen te keuren.
Maar diegenen die toch gaan voor bio doen dat wel met hart en ziel. Hieronder drie producenten die tot op het bot gaan: Virginie Saverys (Avignonesi) is bio maar wil meer: ze gaat voor biodynamisch. De privécoöperatieve Fabulas is al biodynamisch gecertificeerd en Michele Manelli van Salcheto wordt een visionair genoemd omdat hij al 8 jaar biologisch en CO2-neutraal werkt.
Vuist vol tannine
Aromatische aanzet met bloesems, kers, bessenfruit en specerijen afkomstig van het hout. De mond is harmonieus maar wel met een vuist vol tannine. Vijf jaar na de oogst is deze wijn nog een baby. Bewaren of decanteren in gezelschap van een gebraad. (13,5%)
Avignonesi ‘Oceano’, Vino Nobile di Montepulciano 2016 (bio + vegan). Licata.be, 39,97 euro ★★★
Fris fruitplezier
De primitivo-druif kan zware wijnen opleveren, maar hier krijgen we gezond zwart fruit en pruimpjes met een frisse ondertoon. Daarin speelt de hoogteligging van de wijngaarden nabij het stadje Pretoro (600 meter boven zeeniveau) een grote rol. Bij gestoofde gerechten. (14%)
Fabulas ‘Fuit’ Sangiovese-Primitivo, Terre di Chieti IGP (biodynamisch). Matthys-wines.com, 11 euro ★★★
Sangiovese-karakter
Verleidelijke neus met violet, kers, cassis en ook wat kersenlikeur en wilde kruiden. De mond is expressief en fris met een verfijnd tannineraster en beheerste zuren. Het echte sangiovese-karakter. Ideaal bij een sappige ossobuco. (14%)
Salcheto Riserva, Nobile de Montepulciano 2016 (bio).Dulst.be, 30,78 euro ★★★★