Dinsdag 09/08/2022

WonenDesign

Vintagejagers over hun passie, en de beste adresjes om zelf design te scoren

null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

Een echte vintagejager laat zich niet afschrikken door een wolkbreuk of een lange trip naar het Hoge Noorden. Alles om dat ultieme stuk te scoren. Wie zelf op jacht wil, vindt inspiratie in onze favoriete adressenlijst.

Isabelle Van Orshaegen

Frederic Hooft

41 jaar / interieurvormgever / heeft in hartje Gent een galerij met Belgisch en vintage design / werkt voornamelijk aan residentiële projecten, maar mag ook de inrichting van Chambre Séparée, van chef Kobe Desramaults, op zijn conto schrijven / frederichooft.be

Een man met een plan. Dat was Frederic Hooft toen hij op 21-jarige leeftijd startte met zijn eigen zaak. Welja, eerder: een jonkie zonder echt businessplan. “Ik ben heel organisch in deze sector beland. Terwijl leeftijdsgenoten zich amuseerden met speelgoed, vond ik het als kind al heerlijk om samen met mijn moeder het huis herin te richten, aan stoffen te voelen en zetels uit te testen. Die feeling met meubels en interieur zit dus van jongs af aan in mijn vingers. Ik wist al snel wat ik mooi vond en wat niet, en ook welke richting ik wilde uitgaan met mijn carrière.”

null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

Ondertussen zit hij achttien jaar in het vak en bezoekt hij nog geregeld veilingen in Frankrijk en Italië om vintage te scoren voor ­zichzelf, zijn galerij en interieur­projecten. “Mijn eerste aankoop was een stoel van de Belgische Lucien Engels, gekocht bij Terence Calleja in Antwerpen. Ik zou hem nooit van de hand doen. Ook verzamelde ik veel van Christophe Gevers, een interieur­architect en vormgever die ten onrechte vergeten lijkt te zijn.

“Ik word vooral aangetrokken tot atypische meubels, die voor veel mensen moeilijker zijn om van te houden. De echt commerciële stukken kunnen me soms weinig boeien en laat ik dan ook aan mij voorbijgaan. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel re-edities van het designduo Ray en Charles Eames zijn er intussen? Ze hebben prachtige ontwerpen gerealiseerd, maar er is jammer genoeg een overdaad. Die populariteit maakt van veel interieurs eenheidsworst.

“Ik koop enkel wat ik graag zie en vraag me niet af hoeveel het mij op lange termijn kan opleveren. Dat blijft de vuistregel. Maar ­misschien is het wel een slimme zet om nu te investeren in jonge, lokale designers. Want binnen vijftig jaar jaar is dat de vintage waar iedereen naar zal azen.”

Jennifer Kesteleyn

36 jaar / opende de tweedehandswinkel Wunderkammer begin juli in het centrum van Gent / werkte tot voor kort als ­fotografe / haar lief, fotograaf Wouter Van Vaerenbergh, werkt mee ­achter de ­schermen / op Instagram: ­@wunderkammer_gent

In volle lockdown besluiten om een winkel op te starten. Velen zouden haar gek verklaren. Maar met een werkagenda die er steeds leger begon uit te zien en met weinig perspectief op fotografieopdrachten, stapelde de onzekerheid zich verder op. Dan maar het roer volledig omgooien. In enkele maanden toverde Kesteleyn een ­leegstand pand, dat snakte naar een invulling, om tot een wonderkamer waar er gesnuisterd kan worden ­tussen de tweehandsmeubels, curiosa en planten.

“De carrièreswitch was een beetje uit noodzaak, ja, maar ik speelde al langer met het idee. De pandemie heeft me het duwtje gegeven dat ik nodig had.” Niet dat Kesteleyn bang is van een sprong in het duister. Vier jaar geleden gaf ze haar doctoraats­studie op om haar fotografiecarrière verder uit te bouwen. Nu volgt ze dus haar tweede passie.

null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

“Al sinds mijn elf jaar verzamel ik tweedehandsmeubels en decoratie. Terwijl mijn moeder zich afvroeg wat ik met de zoveelste miroir sorcière moest, droomde ik van de dag dat ik een eigen stek zou hebben in Gent.”

Haar aanleg tot hoarden kwam aardig van pas. “De afgelopen maanden gingen we met zijn allen beseffen hoe belangrijk een gezellige thuisomgeving is. En hoe fijn het is om je te omringen met unieke stuks die net iets meer ­toevoegen dan het puur functionele. Maar niet iedereen heeft zin om om zes uur ’s morgens op te staan om richting rommelmarkt te trekken of dagenlang het internet te door­ploeteren op zoek naar vintage voor een redelijke prijs.”

Kesteleyn wel. En ze gaat ver. “Voor een lamp van Willy Daro reed ik drie uur lang door de gutsende regen naar het Duitse Ruhrgebied. Bleek de vrouw die lamp te verkopen omdat ze geld nodig had om haar overleden moeder te repatriëren naar Roemenië, haar geboorteland.”

Tijdens haar schattenjacht stapt ze niet alleen huizen binnen, maar dus ook levens. “Die contacten en de geschiedenis van elk stuk maken de job boeiend, maar soms wringt het ook. Mijn vriend is daar gelukkig nuchterder in.” (lacht)

Geert Van Halewijck

39 jaar / runt sinds 2013 met zijn ouders ­Møbelfabrik, een familiebedrijf ­gespecialiseerd in Scandinavisch (vooral Deens) design / ze restaureren elk stuk ­eigenhandig / mobelfabrik.com

De meest ecologische manier van ­productie is gewoonweg niet produceren, maar hergebruiken, vinden ze bij Møbelfabrik. En dat is volgens Geert ook de reden waarom midcentury Scandinavisch design het al een hele tijd zo goed doet. “De meubels zitten zo ingenieus in elkaar dat ze zeker nog eens een jaar of vijftig overleven. Bovendien kun je voor de prijs ­waaraan ze vandaag verkocht worden, geen gloednieuwe variant vinden die even kwalitatief is.”

null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

De passie voor het vak kreeg Geert met de paplepel mee. Ouders Theo en Nora handelen al meer dan 35 jaar in antiek uit de Franse renaissance. Elk stuk werd eigenhandig gerestaureerd. “Ook nu we de weg van het vintage design zijn ingeslagen, is dat nog steeds ons handelsmerk: oude ­stukken nieuw leven inblazen door ze vakkundig op te knappen.”

Het nieuwe carrièrepad dat ­uiteindelijk geleid heeft tot MøbelFabrik kwam er nadat ze ­alledrie op zoek waren naar een nieuwe uitdaging ­binnen de meubelsector. “Ik werkte als projectverkoper bij de ­vooraanstaande Duitse ­meubel­fabrikant Walter Knoll. Hun meest ­verkochte stoel is de FK-chair van de Deense designers Jørgen Kastholm en Preben Fabricius. Een van de knapste staaltjes design. Daar is mijn ­bewondering voor Scandinavisch design ontstaan.”

Zeven jaar later rijden Geert en vader Theo steeds vaker samen ­richting Denemarken om aan te kopen. Ze zijn perfect op elkaar ­ingespeeld. “Ik bekijk wat past in ons assortiment. Namen als Arne Jacobsen en Hans Wegner zijn populair. Daarnaast zoek ik ook naar minder klinkende namen die daarom niet minder getalenteerd waren, zoals Arne Vodder, Kai Kristiansen of Grete Jalk. Mijn vader checkt of het stuk opgeknapt kan worden tot het in ­perfecte staat verkeert. Het is telkens een zware reis: heel vroeg opstaan, veel kilometers afleggen, maar we keren telkens voldaan en met een tot de nok gevulde camionette ­huiswaarts.”

OOK OP JACHT GAAN? DEZE ADRESSEN ZIJN AANRADERS

Paulette in’t stad, Antwerpen

Stap binnen in de wondere wereld van Paulette Van Hacht. Unieke antieke lampen, exotische tapijten en hemelse ­vintage zetels van labels als Ligne Roset.

Sint-Jorispoort 15, pauletteintstad.com

Mr. Frisko, Deurne

Originele stuks uit de jaren 60 en 70 van Nederlandse, ­Belgische en Deense designers als Friso Kramer, Verner Panton en Frans Van Praet. Je vindt er ook heruitgaven van onder andere de populaire Tomado-rekjes.

Turnhoutsebaan 1-3, mrfrisko.com

C52, online

Een Instagram-account om in de gaten te houden. New kids on the block Gwen en Julien verkopen ­tweedehandsstuks waar ze instant verliefd op werden. En u waarschijnlijk ook.

@c52_antwerp

Studio Zoo, Antwerpen

Een galerij met high-end vintage design uit de 20ste eeuw, verscholen in een historisch pand in een zijstraatje van de bekende Kloosterstraat.

Muntstraat 13, studio-zoo.com

Bgv92, Antwerpen

Al vijftien jaar lang opent Guy elke zaterdag (en op afspraak) zijn garage vol betaalbare designmeubelen en -lampen uit de jaren 60.

Begijnenvest 92, begijnenvest92.be

Nome Furntiture, Antwerpen

De lijst van vintage designtoppers die ze verkopen is ­eindeloos, maar de Royal System-wandrekken van de Deen Poul Cadovius blijven een vaste waarde in hun collectie.

Van Trierstraat 41a, nomefurniture.com

Morentz, Waalwijk (NL)

Een gevestigde naam in de designwereld, met vintage die haast van museum­kwaliteit is. Niet voor ieders ­portemonnee, maar dromen mag, toch?

Hoogeinde 37, morentz.com

Bordighera, Hegelsom (NL)

Meer dan tweehonderd gerestaureerde antieke toonbanken en ­vitrinekasten. Niet alleen voor wie van plan is een winkel te openen.

Enkel op afspraak, bordighera.nl

Pellegrini Design, Herentals

Van Eames en Le Corbusier tot Joe Colombo tot Ludwig Mies van der Rohe. Voor de grootste designklassiekers moet je hier zijn.

Dikberd 34, pellegrinidesign.be

Orence, online

Een strak gecureerde webshop met onder andere preloved decoratie-objecten zoals kaarsenhouders, boekensteunen, vazen en servies.

orence.store

Dries Vanlandschoote, Brugge

Galerij die balanceert tussen Belgische moderne kunst en zeldzame stukken van o.a Jules Wabbes, Maarten Van Severen en Juliaan Lampens. Ook een doorgedreven kennis van Italiaanse verlichting.

Gistelse Steenweg 209, vanlandschoote.com

Thomas Serruys, Brugge

De galerij van Thomas Serruys brengt authentieke collecties van grote namen en nobele onbekenden samen, allemaal zorgvuldig uitgekozen met het oog op esthetiek en kwaliteit. Pluspunt: Serruys ontwerpt ook eigen meubilair.

Nijverheidsstraat 27,thomasserruys.com

Showroom 144, Brussel

Op zoek naar een specifiek vintage designstuk of hulp nodig bij de totaal­inrichting van je woning? Bij ­Showroom 144, in het hartje van de Brusselse ­Dansaertwijk, kun je voor beide terecht.

Léon Lepagestraat 47, showroom144.be

Strijk design, Amsterdam (NL)

De stoel is het vaakst ontworpen meubelstuk, toch als we het assortiment van Strijk Design mogen geloven. Test er vintage exemplaren van onder andere Gispen, Pastoe en Galvanitas.

Asterweg 137, strijkdesign.nl

Smuk Collectables, Roosendaal (NL)

Een (t)huis is geen museum. Met dat motto richtte Suzanne Smuk Collectibles op. Betaalbare vintage voor interieurs waar geleefd mag worden.

De Meeten 20, smukcollectables.com

Neef Louis Design, Amsterdam (NL)

Een walhalla. De tot de nok gevulde loods kan een tikje overweldigend zijn, maar de schatten die er te vinden zijn, zijn het grasduinen meer dan waard.

Papaverweg 46-48, neeflouis.nl

Depot09, Gent

Een voormalige vlasfabriek werd een permanente ­designmarkt. Twintig handelaars uit binnen- en ­buitenland verkopen er hun vondsten.

Nieuwevaart 118, depot09.be

Sprinklel + Hop, Den Haag (NL)

Deze winkel bewijst dat een klassieke vintage kast ook moeiteloos samengaat met pakweg een eigenzinnige bloemenlamp en heerlijk kitscherige beeldje van een dalmatiër.

Weimartstraat 19, sprinkelhop.nl

Vintage Design Lighting, Heverlee

Niets dat een interieur zo maakt of kraakt als zijn verlichting. Of je nu gaat voor een karaktervolle eyecatcher of een subtiele sfeermaker. Laat je bijstaan met de raad en daad van deze specialist.

Kerspelstraat 36, vintagedesignlighting.com

Jean-Claude Jacquemart, Elsene

Naast iconen als de Leggera-stoel van Gio Ponti word je hier ook geregeld verrast door prachtig aardewerk en meubels van bamboe en rotan.

Darwinstraat 50, op Instagram: @jcjacquemart

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234