Reportage
Viersterrenmenu uit de camper
Mooi geval van win-win: het nieuwe reisboek Camperfood en fijne plekken neemt je mee naar atypische plekjes in Europa, én toont je hoe je lokale kost omtovert tot culinair kampeereten. Topidee van foodstyliste Els Sirejacob en foodfotograaf Bram Debaenst. Een voorsmaakje.
België: vertrouwd, maar ook verrassend
Els: “Wie denkt dat België niet meer kan verrassen als camperbestemming heeft het goed mis. Er is veel méér te zien dan alleen de Ardennen. Denk maar aan de Voerstreek of de Condroz, of West-Vlaanderen. Maar lekker eten blijft mijn grootste geluk. (lacht) Aan een abdij als die van Maredsous stoppen voor kaas en bier hoort er dus ook bij.”
Bram: “Dit recept is voor ons het toppunt van West-Vlaamse nostalgie, en gewoon niet te versmaden als je superverse grijze Noordzeegarnalen kan krijgen.”
Puree met karnemelk en garnalen
Voor 4 personen: 700 g aardappelen / 200 ml ongesuikerde karnemelk / 80 g melkerijboter / 3 el zure room / scheutje azijn / 4 eieren / 1 bosje bieslook / 250 g Noordzeegarnalen / peper en zout
1. Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook gaar in gezouten water. Verwarm de karnemelk met de boter. Giet de aardappelen af en giet de warme karnemelk erbij. Pureer de aardappelen grof en voeg er de zure room aan toe. Kruid met peper en zout.
2. Zet een pot met water en azijn op het vuur. Breng tot net aan het kookpunt en zet dan het vuur meteen op het laagste pitje. Roer in het water zodat je een kleine draaikolk krijgt. Breek voorzichtig een ei in het water, en laat 3 minuten pocheren. Haal het ei dan voorzichtig uit de pot met een schuimspaan, en leg het op een schone vaatdoek. Herhaal dit voor de andere eieren.
3. Hak ondertussen de bieslook fijn. Schep de puree in een kommetje, leg er een gepocheerd eitje op. Verdeel de Noordzeegarnalen royaal over de kommetjes en werk af met bieslook, zout en peper.
Balkan: voor wie van back to basics houdt
Els: “Tijdens onze roadtrip door de Balkan doorkruisten we Bosnië, Montenegro en Albanië. Drie landen die je omverblazen met hun rijke natuur en cultuur, maar het is toch vooral Albanië dat we tot ons hoogtepunt rekenen. Ik was enorm verrast door de openheid en vrolijkheid van de mensen daar. Misschien ook omdat het contrast met Bosnië zo groot is. Daar leeft de wrede geschiedenis nog bij de bevolking, en dat voel je toch.
“Om te begrijpen wat het land doorstaan heeft, kun je je in Saravejo op sleeptouw laten nemen door Free Tour. Een groep dertigers die de laatste oorlog hebben meegemaakt, gidst je langs plekken met verhalen waar je stil van wordt. Ook in Albanië zijn er momenten geweest die zorgden voor een krop in de keel, maar dat kwam dan vooral door de natuurpracht. Wat de drie landen vooral met elkaar gemeen hebben, is dat je er echt back to basics kan gaan. Ongerepte natuur, eerlijke, lokale kost en campings die misschien eerder primitief zijn, maar bovenal idyllisch.
“Cevapi is de köfte van de Balkan: gegrilde gehaktworstjes die meestal geserveerd worden in een pita of met rijst en ajvar, een saus op basis van paprika en aubergines.”
Cevapi met tomaat, kaas en groenten
Nodig voor 4 personen: 4 platte broodjes / 400 g gekruid lamsgehakt of 400 g cevapiworstjes of 4 vegan worstjes / 8 groene pepers / 3 tomaten / 2 uien / 100 g bergkaas om te raspen of 100 g gemalen vegan kaas / 1 potje kajmak (soort zure room) of plantaardige yoghurt / olie om te bakken
1. Maak worstjes van het gekruid lamsgehakt; dit zijn je cevapi. Gril de cevapi samen met de groene pepers.
2. Was en snijd de tomaten in schijven, pel en snijd de uien in maantjes.
3. Smeer het plat brood in met kajmak en beleg met de ingrediënten van dit recept en eventueel ook met andere groenten die je nog in de koelkast hebt liggen: hoe meer hoe liever.
Denemarken: design, natuur en en verse vis
Els: “Hoe mooi een camping ook is, het summum van vrijheid voor elke kampeerder blijft wildkamperen. In Denemarken kan dat zelfs op het strand. De woeste kustlijn telt heel wat plekken waar je natuurfenomenen kan aanschouwen. Zo wordt het vissersdorp Klitmøller ook wel ‘het koude Hawaï’ genoemd. Met haar metershoge golven is het een paradijs voor surfers.
“Maar alleen al voor de vis zou ik terug willen gaan. Gerookte zalm is bijvoorbeeld een favoriet hapje bij ons op de camping. Wat limoen en venkel erbij vinden we lekker, maar ook op z’n puurst is deze zalm heerlijk, gewoon op de plank met een vorkje.”
Bram: “Van de architectuur in de übercoole steden tot een hutje op het strand waar ze verse haringsla verkopen: de feeling voor schoonheid komt overal naar boven. Ik ben nog het meest verknocht aan Deens design. Zoals je bij ons langs de weg op het platteland al eens een bordje met de tekst ‘verse aardbeien’ tegenkomt, stuit je in Denemarken tijdens het rondtrekken op loppes. Dat zijn tweedehandsmarktjes, maar dan bij mensen thuis, aan de voordeur of in de garage. Vaak zit er enkel brol tussen, maar soms vind je er ook schatten.”
Warme gerookte zalm op de barbecue
Voor 4 personen: 1 venkel / 1⁄2 bosje dille / 4 limoenen / 400 g zalmfilet / peper en zout
1. Zalm roken doen wij het liefst op een cederplankje in een gesloten barbecue. Het cederplankje moet voor gebruik zeker 20 minuten in water weken. Verwarm ondertussen de barbecue tot 150° C.
2. Was en rasp de venkel in zo dun mogelijke plakjes, liefst met een mandoline. Hak de dille fijn en meng onder de venkel. Rasp de zeste van de limoenen en pers het sap eruit; meng dan ook de geraspte zeste en het limoensap onder de venkel.
3. Leg de zalm op het cederplankje en rook 20 minuten op de barbecue onder gesloten deksel. Bedek daarna de gerookte zalmfilets met het venkelmengsel en serveer.
Zwarte Woud: stappen van schnaps naar schnaps
Els: “Ik ben zot van naaldbomen. Ze stralen iets heel krachtigs uit. Het Zwarte Woud staat er vol van, met daartussen prachtige bergmeren. Maar dit is niet alleen voor wandelaars de ideale bestemming. Je kan er ook relaxen in de kuuroorden, zoals het prachtige Palais Thermal, een van de oudste baden van Europa. Culinaire junkies komen dan weer aan hun trekken in het stadje Baiersbronn dat meerdere sterrenrestaurants telt. Vaak hielden we er ook halt bij een wijnboer voor een fles riesling.
“Er is veel meer dan bier en braadworst. Zo zijn wij verzot op Maultaschen, een Duitse specialiteit die je kunt vergelijken met ravioli. In Duitsland wordt het pastadeeg meestal gevuld met vlees en groenten, maar er zijn ook vegetarische variaties. Kinderen zijn er dol op en in het Zwarte Woud vind je Maultaschen op het menu in élk restaurant. Maar zelfgemaakt smaken ze minstens even goed.”
Bram: “Van degelijk aangelegde wandelpaden tot kraaknette openbare toiletten, de Deutsche Gründlichkeit is geen mythe. En op verschillende wandelroutes kom je een houten kastje tegen waarin een fles schnaps zit. Tegen een vrije bijdrage mag je een glaasje drinken. Je zou denken dat die schnaps gestolen wordt en de kastjes vuil of vernietigd zouden zijn. Maar da’s niet zo. Iets waar we nog van kunnen leren.”
Slaatje met gebakken Maultaschen
Voor 4 personen:
Voor de Maultaschen: 100 g bloem / 45 ml water / 1 el zonnebloemolie / 1 tl witte wijnazijn / 100 g spinazie (gewassen) / 1 el olijfolie / 100 g varkens- of seitangehakt / 1 el platte peterselie / 1 ei (kan je weglaten als je het vegan wil) / 2 sneetjes brood / 1 ui / klontje boter of scheutje maisolie
Voor de salade: handvol waterkers / 1⁄2 krop Romeinse sla / 1⁄2 bosje bladpeterselie / 1⁄2 bosje radijzen / 2 lente-uitjes / 1 el broodcroutons / klontje boter / sap van 1 citroen / 1 kl mosterd / azijn / peper en zout / olijfolie
1. Meng bloem, water, olie en azijn met een snufje zout en kneed tot een soepel deeg. Laat een kwartier rusten in een kom, afgedekt met een handdoek.
2. Bereid ondertussen de salade voor: was en snijd de Romeinse sla in reepjes, de radijzen in schijfjes en de lente-ui en bladpeterselie grof. Bak de croutons in boter goudbruin.
3. Maak nu de vulling. Was en hak de peterselie grof. Pel en snijd de ui fijn. Snijd het brood in blokjes. Stoof de spinazie in olijfolie gaar, laat even afkoelen en knijp het vocht eruit met de handen; snijd dan fijn. Meng vervolgens de spinazie met het gehakt, peterselie, eventueel het rauwe ei, blokjes brood en ui. Voeg zout en peper toe.
4. Rol het deeg uit tot de dikte van een flensje en snijd in rechthoeken van 8 bij 12 centimeter. Gebruik extra bloem tegen het plakken. Leg een eetlepel vulling op de ene helft, en vouw dicht tot een rechthoek. Duw de randjes goed aan met een vork zodat het deeg dicht blijft tijdens het koken.
5. Breng water aan de kook in een kookpot en kook de Maultaschen voorzichtig en heel zachtjes, ongeveer 10 minuten.
Nederland: keizerlijk kamperen
Els: “Als er één land is waar ze wel iets afweten van het camperleven, dan is het Nederland wel. De Nederlanders zijn het campervolk bij uitstek en dat merk je. Voor ons is Zeeland de ideale bestemming: dicht bij huis, heerlijk om de ene dag te gaan surfen, en de andere tussen de akkers te fietsen. Je logeert er voornamelijk op kleinschalige boerderijcampings. Naast de landelijke rust kan je er ook elke dag rekenen op verse melk en eieren bij het ontbijt. Maar je moet ook geproefd hebben van de ongeëvenaarde Zeeuwse viscultuur. In Yerseke komen de oesters recht uit de oesterputten.”
Bram: “We trokken ook naar het noorden van Nederland. Slootdorp is de ideale uitvalsbasis voor een daguitstap naar de Waddeneilanden. Toegegeven: er valt weinig te beleven, maar die paar uurtjes uitwaaien doen wonderen voor wie al eens last heeft van een overvol hoofd. Zeker wanneer je buiten het seizoen gaat, dan waan je je alleen op de wereld. Op de zeehonden na.
“Dahl is een Indiaas gerecht op basis van linzen, maar het leent zich uitstekend tot freestylen met allerlei groenten. In dit recept gaan we voor een oosterse én een Nederlandse twist.”
Vegan pindakaasdahl
Voor 4 personen: 2 uien / 2 teentjes look / stuk gember van 3 cm / 3 zoete aardappelen / 5 grote wortelen / 300 g gedroogde rode linzen / 1 el rode currypasta / 1 l groentebouillon / 2 blikken tomatenblokjes / 4 limoenen / 2 handjes gezouten pinda’s / 4 à 5 el pindakaas / 200 g spinazie / olie om te bakken
1. Pel en snijd de uien fijn. Pel en plet de look. Schil en snijd de gember fijn. Schil en snijd de zoete aardappel en wortelen in gelijke stukken.
2. Verhit de olie in een kookpot. Bak de ui met de gember en de look tot alles zacht en glazig is. Spoel de linzen in een vergiet en voeg ze aan het uimengsel toe. Roer de currypasta onder de linzen. Voeg dan de bouillon toe samen met de stukjes wortel en zoete aardappel en de tomatenblokjes. Kook 20 minuten op een matig vuur tot alles goed gaar is.
3. Pers ondertussen de limoenen en hak de pindanoten grof. Roer de pindakaas en de spinazie onder de dahl. Werk af met limoensap en de gezouten pinda’s en kruid eventueel nog met peper en zout naar smaak.