Zaterdag 01/04/2023

De ultieme zomergids

Verleg eens uw grenzen deze zomer: 12 dingen die u vast nog nooit deed

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Denk niet té ver of extreem als u iets wil doen dat u nooit eerder deed. Een reis met Google Street View behoort ook tot de mogelijkheden. Of een cursus tai chi. Of gezellige online schilderlessen.

Lene KempsKatrin SwartenbrouxMICHAËL DE MOORTine Zwaenepoel en Caroline Henderickx

HET VOLKSWAGENBUSJE: ODE AAN DE TRAAGHEID

De Volkswagen Westfalia-camper is het perfecte Kraftfahrzeug voor de trage reiziger. Met dit beestje tuf je gezapig over ­meanderende wegen op een romantische soundtrack van rammelend Duits metaal. Zonder airco of cruisecontrol, maar wél in stijl. Je kan je blijvend verwonderen over het vernuft waarmee techniek en comfort elkaar vinden in dit hypercompacte camperbusje. Bij gebrek aan wc, douche en (uitgebreide) kookhoek zoek je maar beter een camping met minimale voorzieningen. Al kan je die ravioli­blikken ook gewoon opwarmen onder de motorkap. Wij deden de test: 100 kilometer rijden en het eten is klaar. Luxe! Heb je zelf geen busje, boek er dan bijvoorbeeld een voor je feest via Café Welkom On Wheels.

De ruïnes van het Coudenbergpaleis Beeld Reino Baptista
De ruïnes van het CoudenbergpaleisBeeld Reino Baptista

DUIK HET RIOOL IN

De angst voor het donker is universeel, en dat verklaart misschien net de aantrekkingskracht van alles wat verborgen ligt onder de oppervlakte. Sommige van die duistere plekken zijn te bezoeken. De Ruien in ­Antwerpen zijn goed voor een tocht langs middeleeuwse ­gewelven, sluizen, kanaaltjes en bruggen. Het Rioolmuseum van Brussel is minder poëtisch en toont een netwerk van 1.900 km dat elke dag duizenden liters afvalwater slikt. Romantischer is een bezoek aan het Coudenbergpaleis, of toch tenminste de ruïnes ervan die onder het huidige Koninklijke Paleis aan het Warandepark liggen. Het Coudenbergpaleis, dat al dateert uit de 12de eeuw, brandde af in 1731 en de resten ervan vormen een archeologische site onder het Koningsplein: de grote zaal of Aula Magnum, de muren van de Hofkapel en zelfs een stuk straat, de Isabellastraat, die het oude paleis verbond met de kathedraal.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

VREEMDE EN NOG VREEMDERE MUSEA

Een Frietmuseum mag in België niet ontbreken en in Brugge heeft men er werk van gemaakt. Van de oorsprong van de aardappel tot het maken van de ­bijhorende sausjes, oprichter André Van Bellen streefde volledigheid na. Lonely Planet noemt dit ‘een van de tien vreemdste voedselmusea ter wereld’. Voor wie niet houdt van friet, is er ook het Museum van het Breigoed en de stoffenhandel – ja, het bestaat: Musée de la Bonneterie et du Négoce de la Toile – in Quevaucamps. Acht zalen rond breigoed, waaronder twee geheel gevuld met sokken. Op zoek naar meer spanning? Dan kunnen we het Brusselse Museum van de Erotiek en Mythologie aanbevelen, gebouwd rond de verzameling erotische beeldjes van dokter Guy Martens. ‘Veel zaken gezien waar we geen weet van hadden’, staat er in het gastenboek. Misschien beter geen kleine kinderen meenemen. Tot slot, vanwege het aparte openingsuur: het Clockarium in Brussel, een paradijs voor de liefhebber van de ‘art deco keramische schouwgarnituur’. Enkel open op zondag om 15u05, en op afspraak.

De Japanse tuin in Hasselt Beeld Toerisme Hasselt
De Japanse tuin in HasseltBeeld Toerisme Hasselt

TAI CHI IN DE JAPANSE TUIN

De langzame, krachtige bewegingen van tai chi zijn de perfecte post-corona-activiteit: zalig in openlucht, en afstand houden lukt vanzelf. Hoewel het een van oorsprong Chinese vechtkunst is, kan je in de ­Japanse tuin in Hasselt een route volgen waarbij je niet alleen het groen, maar ook de klassieke tai chi-bewegingen ontdekt. Geïnteresseerde kinderen ­kunnen zich inschrijven voor een cursus. Ook voor volwassenen zijn er verschillende ­verenigingen, verspreid over heel Vlaanderen, zoals Rust in beweging, Stilte in beweging en De zachte kracht.

null Beeld rv
Beeld rv

DAGTRIPPEN NAAR SLETTESTRAND

Nu de grenzen open zijn en ook dagtrips in eigen land weer mogen, durven we voorzichtig te dromen van een zomer uit ons kot. De coronacrisis heeft ons echter geleerd dat we misschien best ànders gaan reizen: niet meer massaal over dezelfde zeedijk schuifelen, niet meer op elkaar gepropt in charterblikken richting de costa’s, geen overvolle all-in­hotels met bedenkelijke smoothies in pak-maar-af dispensers waar bijen en mieren dagenlang rondzwermen.

Kies in plaats daarvan voor onbekende bestemmingen en herintroduceer waar reizen echt om hoort te gaan: ontdekking. Europa heeft heel wat ongerepte plekjes die misschien wel schatten herbergen. De geheimen van dorpjes als Sandy Balls (VK), Peniscola (Spanje), Hell (Noorwegen) en Rottleben (Duitsland) smeken in ieder geval om blootgelegd te worden. Bezoek er het stamcafé, vraag dorpsbewoners wat zij in de buurt zouden aanraden of wat de lokale specialiteit is en scoor op Instagram met plaatsnaambordjes als Slettestrand (Denemarken), Fucking (Oostenrijk), Herpes (Frankrijk) of Doodstil (Nederland).

Ook in eigen land klinken Beffe, Leegwormen, Kijkuit en Jeuk veelbelovend. Voor extra internetpunten kan je je roadtrip starten in Nice (Frankrijk), doorrijden naar de Zwitserse grens voor Meme om vervolgens in één trek door te karren naar Bro (Zweden). Jep, na maanden binnen zitten verschaffen deze dingen ons plezier. Want wie wil er nu ‘Tenerife’ antwoorden wanneer je ook kan zeggen dat je deze zomer naar de Kloten (Zwitserland) bent gegaan.

null Beeld Thomas Sweertvaegher
Beeld Thomas Sweertvaegher

KOESTER JE WOEDE IN EEN ‘RAGE ROOM’

De kans is groot dat u, net zoals veel landgenoten, de opsluiting in uw kot hebt gebruikt om een aantal zaken op te rommelen. De printer die al jaren kapot is, die spotgoedkope juicer die eigenlijk nooit gewerkt heeft, dat zeteltje waar wijlen uw kat haar nagels altijd in zette, een doos met gebroken borden en kopjes die u ooit eens ging kintsugi’en, die rolkoffer waarvan één wiel ontbreekt…

Het is tijd om die bagage voorgoed achter u te laten en een rage room te installeren in een garage of scoutslokaal. Draag beschermende kleding en een bril en laat alle frustraties van de voorbije maanden met een honkbalknuppel los op uw kapotte spullen alvorens u ze naar het containerpark rijdt. Geloof ons, het is louterend. Let wel: doe dit niet met een lamp die u beu bent of een tafel die nog perfect kan dienen. Schenk die aan de kringwinkel. One person’s trash is another person’s treasure gaat immers niet enkel op voor je ex.

OP REIS MET GOOGLE STREET VIEW

De mobiele camera’s van Google hebben al een heel stuk van de wereld gezien. Pluk daar de vruchten van en bezoek als een echte Internet Explorer in een paar clicks de Nasir al-Molkmoskee in Iran, het Everest Base Camp of een pinguïnkolonie op Antarctica. Maak er eens een echte daguitstap van. Kies je ­bestemming op de luchthaven, rij vervolgens naar het stadscentrum en bezoek er de hotspots en restaurants. Eet en drink de hele dag als een local. We zijn de voorbije weken al zes keer naar Cancún afgereisd. Aangezien we ons vooral de taco’s en tequila ­herinneren, is het misschien een goede zaak dat we niet daadwerkelijk betaalden voor vliegtuigtickets.

G-Lab. Beeld Luc Roymans
G-Lab.Beeld Luc Roymans

IN DIT HUIS IS IEDEREEN WELKOM

Interieurarchitect Tom Callebaut heeft zijn huis tot publieke ruimte omgevormd. Het G-Lab - met de G van generositeit en gastvrijheid - is de apotheose van zijn doctoraal onderzoek naar de dunne lijn tussen publieke en private ruimte.

Callebaut: “Onze woning is in oppervlakte verdubbeld met een aantal buitenkamers waar je elkaar kunt ontmoeten. Er zijn nu nog geen projecten gepland voor de zomer, maar iedereen is welkom om te komen kijken. In de twee jaar dat we actief zijn, hebben we zo’n 1.500 bezoekers gehad. Er ontstaat dan een soort intimiteit die heel ontwapenend werkt.” Of hoe een privéwoning de artistieke spil van een buurt kan worden.

LIFTEN ANNO 2020

Het zit in ons systeem ingeprent. Nooit meegaan met vreemde mannen of godbetert stoppen voor een verwaaide backpacker die voor de oprit van de autostrade met een ‘Amsterdam’-bordje staat te zwaaien. Nochtans gaat er niets boven de kick van een gratis rit naar een onbekende bestemming. Taxistop biedt op een gecontroleerde wijze carpoolritjes aan in België of Europa volgens het principe van vraag en aanbod. Plaats of vind een rit via de website of de app en wacht op een match. De reiziger deelt mee in de kosten, met een maximum van 0,20 euro per kilometer. Kortom, een goedkope, veilige en duurzame manier van reizen en altijd goed voor een straf verhaal. Zoals die keer toen een Parijzenaar de sleutel van zijn oude Renault uit handen gaf en in lotushouding op de achterbank ging mediteren tot in Avignon. Echt gebeurd. Verder kun je bij Taxistop ook terecht voor ­andere initiatieven zoals autodelen, huizenruil of een woningoppas. (TZ)

null Beeld ©-La-Coupole
Beeld ©-La-Coupole

STERREN KIJKEN IN EEN VOORMALIG NAZIBOUWWERK

Dat we geen goed woord overhebben voor de verwezenlijkingen van onze oosterburen tijdens de jaren dertig en veertig zal u niet verbazen. Toch tippen we een bezoek aan een voormalig naziproject in het Franse Pas-de-Calais. La Coupole was in de oorlogsjaren een megalomane constructie, bedoeld om raketten te lanceren die het Verenigd Koninkrijk op de knieën moesten krijgen. Intussen is het vreemdsoortige gebouw omgevormd tot een gigantisch planetarium en geschiedkundig centrum. Je kan kiezen uit twee parcours. Een gaat over de Duitse V1- en V2-raketten en de Apollo-maanexpedities, het tweede belicht Noord-Frankrijk ten tijde van de Duitse bezetting. Behoorlijk indrukwekkend.

Bob Ross Beeld RV
Bob RossBeeld RV

LEER SCHILDEREN MET BOB ROSS

Aangezien Rubens geen YouTubekanaal had, zijn de schilderlessen van Bob Ross the next best thing. Zijn optimisme en rustige stem werken helend, zijn ­probleemoplossend denken is ook buiten je hobby ­toepasbaar én je hebt een fysiek aandenken aan je ­vooruitgang die in het beste geval esthetisch, maar in het slechtste geval toch nog hilarisch is. Zet een schildersezel in de tuin, ruik op tijd en stond aan de fles ­terpentijn en heb het gevoel dat je daadwerkelijk iets doet met je leven. Zo kan je de volgende keer als je een museum voor hedendaagse kunst bezoekt tenminste met reden verzuchten “dat je dat ook allemaal kan”.

GEZELLIG THUIS ROND DE POT DRAAIEN

Bijzonder populair de laatste jaren: zelf potten draaien. En nu kan je vanaf begin augustus zelfs een onlinecursus keramiek volgen. Een idee van video­maakster Nele Ostyn, zelf een enthousiast pottenbakster. “Ik merkte dat veel cursisten de handelingen van lesgeefster Françoise Busin met hun gsm opnamen, vandaar het idee.” Cursisten kunnen een draaischijf huren, en vragen ­stellen of foto’s uploaden via de Facebook-pagina. Het bakken zelf gebeurt bij andere keramisten. Wil je met je favoriete huisgenoot die zwoele scène uit Ghost naspelen, dan kan dat straks zonder dat er een lesgever meekijkt. En dat is bevorderlijk voor de sfeer. Want oh, my love, my darling.

De onlinecursus kost 349 euro, inschrijven kan hier vanaf midden juli.

Pottendraaiende Demi Moore en Patrick Swayze in ‘Ghost’, de kaskraker die half juli exact dertig jaar wordt. Beeld Getty Images
Pottendraaiende Demi Moore en Patrick Swayze in ‘Ghost’, de kaskraker die half juli exact dertig jaar wordt.Beeld Getty Images

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234