Dinsdag 07/02/2023

Beter levenSlakken

Vergeet bier en koper: 5 tips voor een succesvolle én diervriendelijke oorlog tegen de vraatzuchtige slak in uw tuin

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met de zon die om de hoek loert kunnen tuineigenaars hun groene vingers weer bovenhalen. Maar zoals vanouds moeten ze daarvoor ook hun natuurlijke aartsvijand trotseren: de slak. Om u bij te staan in die strijd geeft tuindeskundige Tom Swinnen enkele tips hoe het wel en hoe het niet moet. En dat zónder de natuurlijke kringloop aan te tasten.

Kevin Lau

Eerst, hoe moet het niet?

Mythe 1: andere dieren hebben geen last van slakkenpellets

Wie slakken uit zijn tuin wil weren denkt wellicht meteen aan slakkenpellets, oftewel slakkenvergif. Volgens Swinnen kan dit echter averechts werken op lange termijn. “Die pellets worden namelijk ook gesmaakt door een van de grootste natuurlijke predatoren van de slak: de egel. Die worden er zeer ziek van en kunnen er zelfs van sterven. Hetzelfde met bepaalde vogels en andere kleine dieren.” Door die natuurlijke vijanden van de slak weg te houden werkt u volgens Swinnen de slakkeninvasie dus mee in de hand.

Bovendien tast een door pellets vergiftigde slak ook nog eens zijn omgeving aan, waarschuwt hij. Deze trekt in de bodem of belandt in de maag van een ander dier. Zo verstoort u de natuurlijke kringloop.

Mythe 2: slakken kruipen niet over koper

Ook een populair afweermiddel in de tuin is koper. Door bijvoorbeeld een koperband rond een plant te zetten zou een slak er niet over durven klimmen vanwege de statische schokken. Nonsens, zegt Swinnen: “Ik heb dit uitvoerig getest en het werkt voor geen meter. Koper of niet, de slakken kruipen en knabbelen rustig voort.”

Mythe 3: een beker gevuld met bier ondergraven is de beste oplossing

Maar het populairste anti-slakkenwapen moet wel dit zijn: een beker vullen met bier en tot de rand ondergraven. “Dat werkt inderdaad”, erkent de tuinexpert. “Het bier trekt de slakken aan, ze vallen erin en verdrinken.” Maar nog steeds raadt Swinnen deze bieronvriendelijke methode af: “Ten eerste neemt u weer voedsel weg van de egels en de vogels, want in bier gedrenkte slakken eten ze niet meer op. En ten tweede, puur esthetisch, heb ik toch al mooiere dingen gezien dan een tuin vol met gaten en pinten bier.” (lacht)

Tom Swinnen is een van de vrijwilligers in het Tuinrangers-project. Zij trekken eropuit om mensen te helpen bij het opkrikken van de ecologische waarde van hun tuin. Beeld Moa Karlberg
Tom Swinnen is een van de vrijwilligers in het Tuinrangers-project. Zij trekken eropuit om mensen te helpen bij het opkrikken van de ecologische waarde van hun tuin.Beeld Moa Karlberg

Maar hoe moet het dan wel?

Tip 1: zorg dat de egels genoeg ruimte hebben

Zoals eerder gezegd is het aan te raden om egels in uw tuin te hebben als tegengewicht voor de planten verslindende slakken. Een manier om ze daar te krijgen en te houden is door genoeg plaats aan te bieden. Egels hebben namelijk een groot domein nodig, zegt Swinnen.

Voor mensen met een stadstuintje ligt de sleutel in samenwerking: “Zorg er samen met uw buur voor dat er een kleine doorgang tussen jullie tuinen is. Met een kleine stadstuin gaat een egel nooit genoeg hebben, maar door een simpel ‘muizengat’ te maken verdubbelt u op slag de ruimte.” En zo is volgens Swinnen de kans dus groter dat uw beschermegel langer blijft hangen.

Tip 2: schenk een offerplant aan de slakken

Slakken hebben volgens de tuindeskundige een voorkeur voor snelgroeiende, groene planten. Zoals sla bijvoorbeeld. “Waar mensen vaak niet aan denken is dat sla ook best mooi kan zijn in een bloemenborder, tussen andere bloemen en planten. Er zijn heel mooie en bijzondere vormen van slaplanten. Plant er daar een aantal van en dan gaan de slakken veel meer geneigd zijn om daarheen te trekken in plaats van naar de planten waar u zo aan gehecht bent. Een soort van offer brengen, zeg maar.” (lacht)

Tip 3: sterk en taai is beter dan jong en groen

“Slakken hebben een intern kompas om planten te vinden die, qua structuur en celsamenstelling, te snel en te hard zijn gegroeid”, zegt Swinnen. Door bijvoorbeeld veel meststoffen te gebruiken gaan planten er volgens de tuinexpert mooi, groot en groen uitzien. “Maar zo’n fris groen bladje is voor een slak net veel aantrekkelijker dan een sterke, taaie plant die zijn tijd heeft genomen om op te groeien.” Dus: laat die nieuwe plant toch maar binnen wat langer aansterken voor u hem buitenzet.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Tip 4: veel pistachenoten eten

Naast een bron te zijn van allerlei belangrijke eiwitten en vitamines, zijn pistachenoten volgens Swinnen ook een ‘quickwin’ in de strijd tegen de slak. “Pistachenoten hebben een harde, scherpe buitenkant. En het toeval wil dat slakken een hekel hebben aan harde, scherpe randjes. Daar kruipen ze met hun zacht velletje natuurlijk niet graag over. Dus wanneer de noten op zijn, slaat u de notendoppen kapot, en die strooit u dan rond uw meest kostbare planten. Zeer effectief én biologisch afbreekbaar. Na een tijd (twee jaar ongeveer) wordt het gewoon bodemvoer en dan strooit u opnieuw.”

Zo heeft u ook mogelijk ook minder dode slakken op uw geweten, merkt Swinnen op. “Vergelijk met het mensen die het bergweggetje zien en rechtsomkeer maken omdat ze hun sportauto niet willen beschadigen. Het ziet er trouwens ook veel organischer en mooier uit dan een glas bier of een koperrand.”

Tip 5: mulchen is een superwapen

In de laatste tip die tuinranger Swinnen meegeeft komen verschillende bovenstaande adviezen samen, in een soort van superwapen tegen de veelvraat. “Goed mulchen (grond bedekken met tuin- of bosresten zoals schors, tak en blad, KL) is altijd aangewezen tegen slakken, om verschillende redenen. Ten eerste zorgt u zo voor extra plantvoeding, wat op zijn beurt voor sterkere planten zorgt (tip drie). Daarnaast fungeert de bodem zo als natuurlijke barrière, dankzij de scherpe punten van bijvoorbeeld takjes (tip vier). En ten slotte er zit ook nog eens organisch materiaal in die de slakken afleiden van uw planten (tip twee).”

Dit artikel verscheen in De Morgen op 27 mei 2021.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234