Zondag 05/02/2023

AchtergrondLeven en werk

Verbeter je werkgeluk: neem je carrière eens wat minder serieus

Met ambities hebben is niks mis, wel met het gevoel dat je een loser bent als je die – vaak veel te hoge – idealen niet haalt, aldus psycholoog Thijs Launspach. Beeld Matteo Bal
Met ambities hebben is niks mis, wel met het gevoel dat je een loser bent als je die – vaak veel te hoge – idealen niet haalt, aldus psycholoog Thijs Launspach.Beeld Matteo Bal

Werk moet leuk zijn, tegenwoordig. Niet voor niets verscheen Handboek Werkgeluk, waarin meer dan twintig experts op dit gebied hun visie delen. Tegelijkertijd zijn er geluiden om juist minder naar geluk te zoeken. Beschouw je werk weer als een baantje.

Yasmine Esser

Nog maar tien jaar geleden werd je meewarig aangekeken als je het onderwerp werkgeluk ter sprake bracht. Anno 2022 is het bij veel bedrijven een belangrijk thema, schrijven psychologen Erwin Klappe, Ad Bergsma en Onno Hamburger in de inleiding van Handboek Werkgeluk (2020).

Wie geboren werd in de jaren vijftig of zestig, werkte vaak een leven lang voor dezelfde werkgever. Deze werknemers waren loyaal aan een bedrijf en of het leuk was, dat deed er niet zoveel toe. Millennials wisselen veel vaker van baan. Plezier en persoonlijke ontwikkeling staan voor deze generatie in het werk voorop. Voldoet een baan daar niet aan, dan is het tijd voor iets anders.

Hoewel werkgeluk meer aandacht krijgt dan ooit, zijn er ook geluiden om er juist mínder aandacht aan te besteden. Mark Manson, auteur van de bestseller De Edele Kunst van Not Giving A F*ck, is zo iemand. Hij krijgt elke dag mails van mensen die van hun passie hun werk willen maken, die iets willen doen waar ze echt blij van worden. “Wie zegt dat je geld moet verdienen met waar je van houdt? Sinds wanneer denkt iedereen recht te hebben op een baan waar je elke fucking seconde van geniet? Serieus, wat is er mis met oké werk met prima collega’s en je passie nastreven in je vrije tijd?”

Onrealistische verwachtingen

Volgens Manson zijn onrealistische verwachtingen het probleem. “Als jij in je hoofd hebt dat je zeventig uur per week moet draaien en op kantoor moet slapen zoals Steve Jobs en ook nog elke seconde daarvan leuk moet vinden, dan heb je te veel slechte films gekeken.”

Ook bestsellerauteur Elizabeth Gilbert, bekend van Eat, pray, love, krijgt zweethanden van mensen die hun baan willen opzeggen om hun droom achterna te gaan. “Ik heb heel vaak tegen gestreste kunstenaars die aan de grond zaten gezegd: maak het jezelf gewoon eens wat gemakkelijker, joh, en neem een baan!”, schrijft ze in haar zelfhulpboek Big Magic. Zelf had ze ook nog allerlei baantjes nadat ze een bestseller had geschreven. Hierdoor kon ze zonder financiële zorgen de tijd nemen voor het creatieve proces als ze geen inspiratie had, schrijft ze.

Met ambities hebben is niets mis, zegt Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van Werken met millennials, maar wel met het gevoel dat je een loser bent als je die – vaak veel te hoge – idealen niet haalt. Dat gevaar ligt op de loer, zegt hij.

Net als Gilbert vindt Launspach het daarom slim verwachtingen bij te stellen. Zie je werk eens als een baantje. Hij hoopt dat de millennial het idee dat-ie van alles moet willen, leert los te laten. “Je bent geen loser als je werk even niet meer fantastisch is. Het hoort er allemaal bij.”

Werk als identiteit

Gek is het niet, dat we ons geluk in het werk proberen te vinden. Dat is wat de Amerikaanse journalist van het tijdschrift The Atlantic, Derek Thompson, workism noemt: het idee dat werk niet alleen economisch noodzakelijk is, maar ook de kern vormt van onze identiteit. Elk niet-efficiënt besteed moment is een zonde. Een volgeplande agenda verschaft ons zingeving, een behaald doel bevestigt onze identiteit.

Anno 2022 is er bovendien nog iets bij gekomen om je zorgen over te maken. Behalve leuk, moet werk nu ook zinvol zijn. Wie in deze tijd geen levens redt op de ic of desnoods mondkapjes naait in de hobbykamer, kan het gevoel van nutteloosheid bekruipen. Heb je geen bullshitbaan? Zou je niet werk moeten doen dat er echt toe doet?

Geluk is maar een armzalig levensdoel, meent de Finse filosoof Frank Martela. Hij vindt dat we te veel bezig zijn met geluk nastreven én met werken. “We zouden niet moeten vragen naar de algemene zin ván het leven, maar naar de persoonlijke zin ín het leven”, zegt hij, en zo is het eigenlijk ook voor het werkende leven.

Met werkgeluk is niets mis. Je mag het best leuk hebben op je werk en gelukkig zijn met je werk, maar misschien is het beter niet alléén gelukkig te zijn door het werk.

Handboek Werkgeluk, Erwin Klappe, Ad Bergsma en Onno Hamburger, Boom, 256 p., 29,99 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234