Donderdag 01/12/2022

ReizenJeruzalem

Van urbane parkarchitectuur tot historische monumenten: Ontdek Jeruzalem met een e-bike

Op de Tempelberg heb je een prachtig zicht over de Oude Stad van Jeruzalem. Beeld Alamy Stock Photo
Op de Tempelberg heb je een prachtig zicht over de Oude Stad van Jeruzalem.Beeld Alamy Stock Photo

Israël kom je als toerist voorlopig niet in. Maar plannen maken mag. Als u nu uw reis al uitstippelt voor later, bedenk dan dat u het fascinerende en heuvelachtige Jeruzalem ook op een e-bike kunt verkennen.

Sybilla Claus

Ik haat tegenwind, en ook een berg op fietsen. Dus als ik lees dat in Jeruzalem, waar ik voor de halve wereld in lockdown ging dit voorjaar te gast was, e-bikes te huur zijn, ben ik blij. Een goed verhuuradres is te vinden bij First Station, een nieuwe uitgaans­hotspot waar zelfs tijdens de sabbat (zaterdag is een joodse rustdag, red.) horecagelegenheden open zijn. Daar begint ook een fietspad door het Train Track Park. Deze voormalige spoorlijn was van 1892 tot 1998 een belangrijke verbinding tussen Jeruzalem en kuststad Jaffa. Daarna werd het een rommelig gebiedje, dat dankzij inventieve architecten een parksnoer in Jeruzalem is geworden.

Het Train Track Park is echt een stadspark, met meer stadselementen dan groen. De rails zijn omgetoverd tot een strak voetpad met imitatieplanken als toplaag. Parallel hieraan lopen zeven kilometer lange groenstroken om te relaxen, én een fietspad. Bij elke wijk die er aantrekkelijk uitziet, neem ik een afslag. Even gluren hoe de Jeruzalemmers buiten het centrum wonen, en dan weer door op het fietspad: op een e-bike is niets te veel gevraagd.

Taart en koffie

In het winterzonnetje staan mensen bij een abri vol boekenplanken te neuzen. Het blijkt een officieuze uitleen en ruilbibliotheek in het park. Ook het tweede Hebreeuwse filiaal is druk bezocht. Nog verder is een bib waar dan weer niemand staat, met Arabische boeken in kleurloze kaften. Hier en daar is er een grote speelplaats. De route eindigt onderaan in het dal bij het Teddy-voetbalstadion. Een fietsbrug over de snelweg geeft toegang tot Malha Mall, een groot overdekt winkelcentrum. Ik hop er even binnen bij Greg Café, een prima plek voor een koffiepauze met Israëlische taart.

Het fietspad loopt door langs de snelweg. Daarom besluit ik maar om op goed geluk terug te fietsen, bergop, langs een andere kant de stad in. Een stop die een langer bezoek waard is, is het Israël Museum. Op mijn weg passeer ik ook het nabijgelegen parlement, de Knesset, waar je tijdens een rondleiding immense wandtapijten van Marc Chagall kunt bewonderen. Vanaf hier is Holocaustcentrum Yad Vashem vier kilometer. Een bezoek aan Yad Vashem vraagt tijd, niet alleen om dit herdenkingsmonument te bezoeken, ook om ervan te bekomen.

Maar er is ook vrolijkheid in Jeruzalem te vinden. Ik fiets door naar Cinema City Jerusalem, een winkelcentrum met een grote bioscoop. Die staat vol beelden van filmhelden, levensgrote Star Wars-figuren en smurfen. Wie te vroeg komt voor zijn film, kan hier een Hollywoodbankje met een Amerikaanse slee of Minnie Mouse uittesten. Dat op openbare plekken zoals winkelcentra en in musea ook zwaarbewapende militairen rondlopen, blijft wennen, ook na enkele uren rondzwerven.

Jeruzalem per e-bike in 5 hoogtepunten

1. Train Track Park: Sterk staaltje van urbane parkarchitectuur.

2. Israël Museum: Een van de beste archeologische musea ter wereld.

3. Holocaustcentrum Yad Vashem: Unieke campus met topmusea, monumenten en tuinen ter ere van de zes miljoen Joodse slachtoffers.

4. Jaffa Road: Het kloppende hart van modern Jeruzalem.

5. Olijfberg: Voor het uitzicht en de verschillende historische monumenten.

Veggiehemel

Onder de grond in Jeruzalem bevindt zich een van ’s werelds diepstgelegen – 80 meter! – treinstations, Yitzhak Navon, dat in 2018 zijn deuren opende. Ik verkies om bovengronds te blijven, waar je op de trambaan mag fietsen, dwars door het uitgaans­centrum rond Jaffa Road. Op deze as van oost naar west vind je Mahane Yehudah Market, waar je kunt foodcrawlen van eetkraam naar eetkraam, en waar het wemelt van de falafel-, hummus-, shakshukarestaurantjes en ander heerlijk vegetarisch eten. De halva-banketbakker biedt op straat zijn suikervrije waar aan.

De tramlijn leidt helemaal naar de oude stad, maar ik maak liever een ommetje door Mea Shearim, een van Jeruzalems oudste wijken, die bewoond wordt door de haredi, een ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap. Volgens voorspellingen zal in 2040 een vijfde, en in 2065 een derde van de Israëliërs bestaan uit deze diepgelovige, straatarme ultra-conservatieve Joden. Mannelijke haredi’s wijden hun leven aan het bestuderen van de Thora en verfoeien de leefgewoonten van de liberale Joden, wat zorgt voor heel wat spanningen met de minder religieuze inwoners van de stad. Zoals op sabbatavond, waar je sommigen van hen ziet schreeuwen naar occasionele automobilisten.

Het Train Track Park, symbool van vreedzame coëxistentie: het rijgt zowel Joodse als Arabische woonwijken aaneen en wordt gebruikt door bewoners uit beide leefgemeenschappen. Beeld RV
Het Train Track Park, symbool van vreedzame coëxistentie: het rijgt zowel Joodse als Arabische woonwijken aaneen en wordt gebruikt door bewoners uit beide leefgemeenschappen.Beeld RV

Smeltkroes

Vlak bij Mea Shearim ligt, achter de Jaffapoort, het kasteel met de toren van koning David. In de oude stad krioelt het van de joodse, islamitische en christelijke gelovigen. Ethiopische monniken wonen sinds de 17de eeuw in een zijkapel van de Heilig Grafkerk. Door de steegjes fietsen kan pas aan het eind van de dag, als het niet meer zo druk is. Maar de vele trapjes maken het met de zware e-bike onmogelijk. Ik draai om.

Niet alleen de veelheid aan architecturale parels, historische gebouwen en religies maakt van Jeruzalem een unieke bestemming, het zijn ook de mensen die je op je pad kruist: ik weet vaak niet wat te zeggen: shalom of salaam? Ik zie geen verschil tussen Joden en Arabieren, laat staan tussen christelijke Palestijnen of Israëlische Arabieren en druzen, alles vloeit er wonderlijk samen.

De imposante Hall of Names in het Yad Vashem World Holocaust Remembrance Center.
 Beeld Alamy Stock Photo
De imposante Hall of Names in het Yad Vashem World Holocaust Remembrance Center.Beeld Alamy Stock Photo

Zoeven langs de file

Over een uur moet ik mijn fiets weer inleveren, om exact acht uur. Het is al donker, maar een uitstapje naar de Olijfberg kan nog nét, schat ik. Met haar zes gouden bollen staat de Maria Magdalena­kerk op de heuvel uitnodigend te schitteren. Langs de hoge stadsmuur staan auto’s en bussen vast. Met de e-bike trap ik vlotjes langs de file. Lastiger wordt het na de afslag omhoog. De bergweg versmalt, tegemoetkomende auto’s moeten stoppen om elkaar te laten passeren. Dan val ik stil, pal achter een uitlaat. De zware e-bike blijkt alleen bergaf weer aan de praat te krijgen. Zo draai ik cirkeltjes op de Olijfberg naar beneden, om zodra ik vaart maak, weer omhoog te trappen. Het moet een heel rare indruk maken.

De met bladgoud afgewerkte Rotskoepel op de Tempelberg.
 Beeld Alamy Stock Photo
De met bladgoud afgewerkte Rotskoepel op de Tempelberg.Beeld Alamy Stock Photo

Ik passeer een oude Joodse begraafplaats. Eindelijk eindigt de weg, bij soldaten die met een grote hond een politiepost bewaken. Ook al is het uitzicht over Jeruzalem weergaloos, genieten kan maar heel even. Als een speer begeef ik me weer naar beneden, en probeer de weg te vinden naar First Station. Nog 20 minuten te gaan. Ineens fiets ik langs een ravijn. Wie een dal inrijdt, moet altijd weer omhoog. Een drama op de racefiets, maar dankzij de e-bike red ik het nét. Nu links of rechtdoor? Snel raadpleeg ik Google Maps, met nog 5 minuten te gaan. Precies op tijd bereik ik de verhuurwinkel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234