FestivalsDe lekkerste line-up
Van premium fastfood tot oesterzwammen: dit zijn de opvallendste foodtrends van deze festivalzomer
De wei heeft nog nooit zo lekker geroken. Dankzij een waanzinnig uitgebreid aanbod van vettig en gezond(er) krachtvoer dans je straks op wolkjes de nacht door. Na twee jaar oorverdovende stilte zijn dit de opvallendste festivalfoodtrends.
Ambachtelijk fastfood
Festivalfood waarbij saus of vet tussen de vingers glipt, is voor sommigen folklore, maar voor velen gewoon een must. Elke vorm van fastfood kreeg de afgelopen jaren een ambachtelijke upgrade. Het begon met de premium hamburgers (De Burgerij van Robin Janssens – Rock Werchter), over gehaktballen (Balls & Glory van Wim Ballieu – Tomorrowland) tot hotdogs (Würst, opgestart door Jeroen Meus – Gent Jazz en Jazz Middelheim), en zelfs frieten (Frites Atelier van Sergio Herman – We Can Dance) moesten eraan geloven.
Ook pizza kreeg een opwaardering: de kartonnen bodems liggen godzijdank al even achter ons dankzij de populariteit van zuurdesempizza’s. En dankzij het rijke beleg (romige stracciatella of pittige ’nduja) kan de pret niet op. Aanraders in het genre zijn Wood Pizza (Live Is Live & Pukkelpop), Otto Streetfood (Paradise City) of de We Can Dance-zuurdesempizza’s. Wil je echter helemaal on-trend zijn, dan zet je deze zomer bij voorkeur je tanden in een smashed burger (Tomorrowland & We Can Dance) waarbij het gehakt naar Amerikaanse traditie tot een elegante schijf wordt geplet, die vervolgens krokant wordt geschroeid. Doordat de burgers met een spatel op een hete plancha worden platgedrukt, kan het vlees garen in eigen vet, met een sappig resultaat dat prima pairt bij de juicy deuntjes van je favoriete band.
Gluten- en lactosevrij of halal
Lang niet voor iedereen staat festivalfood gelijk met een zorgeloos feest. Voor mensen met een dieet of allergie is het vaak zoeken naar een geschikte hap. Dat we met zijn allen nieuwsgieriger zijn geworden naar de samenstelling van een gerecht of bereiding, beaamt ook Karen Van Den Keybus van foodtruck Alma Libre (Gent Jazz & Jazz Middelheim). “Vaker dan ooit krijg ik vragen over mijn producten en ingrediënten. Ik ben dan ook fier dat ik mijn aanbod heb aangepast aan de groep festivalgangers die meestal over het hoofd gezien wordt. Met mijn triple taco fiesta voorzie ik in glutenvrije taco’s, met geroosterde zwarte bonen en een mooie selectie aan vers gesneden groenten.” Ook op andere festivals is er aandacht voor gluten- of lactosevrije alternatieven. Qinti op Paradise City specialiseert zich bijvoorbeeld in glutenvrije quinoaburgers en -kroketjes. We Can Dance pakt het ambitieuzer aan: aan elke eetkraam ontdek je een glutenvrije variant en al het gevogelte dat op het festival geserveerd wordt, is halal.
Lactosevrij lekkers vind je dan weer in de eetkraampjes met nagerechten. Zo is al het gebak van het Gentse Madam Bakster (deze zomer te proeven op Gent Jazz en Jazz Middelheim) lactosevrij, vegan en glutenarm. Guiltfree likken doe je tijdens de podiumwissels bij Barzinho (Paradise City): nicecreams zijn ijsjes zonder room (en suiker), in prikkelende smaken als mango-banaan, aardbei-basilicum of açaibes.
Internationaal streetfood
Vooral Aziatische trucks en Libanese foodstands springen in het oog. Bekende namen in het genre zijn het Indiase Mission Masala met Bombay BBQ burgers en crispy fried chicken (Live Is Live, Cactusfestival, We Can Dance, Pukkelpop, Paradise City & Tomorrowland), het Vietnamese Banh Mi (Tomorrowland, Pukkelpop & Couleur Café) met baguette, noedels of rijst getopt met pulled pork, kip, tofu of varkensgehaktballetjes) of Boker Tov (We Can Dance & Paradise City) met hummus, fattoush of muhammara. Naar analogie met hun wereldse roots lichten Dranouter en Couleur Café heel wat verschillende internationale keukens uit. Ook de food line-up van Pukkelpop kleurt meer dan ooit internationaal met keuze tussen Italiaans, Zuid-Amerikaans, Libanees, Thais, Indonesisch, Grieks, Tibetaans…
Het meest uitgebreide smakenpalet vind je uiteraard op Tomorrowland, dat inspeelt op de tweehonderd nationaliteiten onder haar bezoekers. Rond de festivalversie van het Antwerpse TML-restaurant MESA wordt er dit jaar een foodmarket neergepoot met de nadruk op diverse wereldkeukens. Extra benieuwd zijn we naar de Peruviaanse gerechten van Aromas de los Andes en de Filipijnse bereidingen bij Humphrey.
Opvallend is trouwens dat er toch vaak met lokale producten wordt gekookt. Een broodje met kangoeroe- of krokodillenvlees is dus niet langer aan de orde.
Veggie & vegan
Wie vis en vlees liever mijdt, heeft tegenwoordig een ruimere keuze dan veggieworst of falafel. Veel is te danken aan het pionierswerk van de Greenway-foodtrucks die al ruim tien jaar het festivallandschap vergroenen. Ook dit jaar vind je hun groenteburgers, -curry’s en -kebabs terug op onder meer Cactus, Tomorrowland, Paradise City, Gent Jazz en Jazz Middelheim.
Er zijn ook heel wat festivals die hun ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk willen houden. Zo hanteert Couleur Café sinds dit jaar “een 50-50-evenwicht tussen vlees- en veggiekramen”. Bovendien dient elke standhouder in twee vegetarische opties te voorzien en wordt iedereen aangemoedigd om met biologische en lokale producten te werken.
Hardcore is Paradise City, dat al sinds 2016 geen vlees meer serveert. Foodcurator Petra Daniëls: “Een primeur dit jaar is dat we de CO2-uitstoot per gerecht kunnen meegeven. Zo zie je meteen welke impact jouw keuze heeft. Voor de toekomst dromen we ervan onze voeding op het terrein te kunnen composteren.”
Een van de opvallendste vegan foodstands op Paradise City zal gerund worden door Bonmush, een Belgisch bedrijf dat salades, charcuterie, worsten en burgers op basis van lokale oesterzwammen maakt, die worden geteeld door bewoners van een socialetewerkstellingsplek. Hun sociaal geëngageerde verhaal doet denken aan dat van Kopje Zwam, dat op Cactus Festival oesterzwamburgers uit circulaire stadslandbouw serveert. Ook zij betrekken mensen die om diverse redenen niet kunnen deelnemen aan de reguliere arbeidsmarkt.
We Can Dance serveert dit jaar een exclusieve brunch in samenwerking met de Boerenbond. Organisator Bart Roman: “Onder de noemer ‘Boerentrots’ laten we onze bezoekers kennismaken met seizoensgebonden korteketenproducten van lokale boeren. Zo leren ze iets bij over hoe deze producten gekweekt worden, maar ook over de herkomst en de beschikbaarheid per seizoen.”
Als festivalreus kan Tomorrowland niet achterblijven. In navolging van plantaardige restaurants die hij in het Antwerpse hotel Sapphire House heeft geopend, serveert sterrenchef Bart De Pooter door Tel Aviv geïnspireerde snacks (met o.m. geroosterde bloemkool en gegrilde aubergine) op basis van eigen oogst. Tomorrowland-woordvoerster Debby Wilmsen kijkt ook uit naar de komst van de Duitse chefs Tobias en Sebastian Wussler: “Als diehardfans zullen ze dit jaar voor het eerst een vegan foodstand uitbaten met kebab op basis van aubergine.”
Ook op Live Is Live is kebab dankzij Karma Kartel het plantaardige signatuurgerecht. Doordat de shoarma volgens een authentiek recept goudbruin aan het spit wordt geroosterd en knolselder ook een goeie beet heeft, krijgen vleesliefhebbers geen seconde het gevoel dat ze iets missen.
Echt vlees
Voor elke trend bestaat er een tegentrend. Hoe sterker de interesse in groenten en plantaardige voeding, hoe duidelijker de ‘100 procent vlees’-concepten zich manifesteren. Let wel, met ‘vlees’ verwijzen we naar kwaliteitsvlees dat door barbecuespecialisten, slagers of vleesexperts wordt klaargemaakt. Op Tomorrowland bemant topslager Luc De Laet vleesrestaurant Brasa Grill House. Als je een vleespauze wil inlassen, kun je hier trouwens ook de vegetarische Tomorrowland burger proeven.
Ook Pukkelpop brengt in haar food wood een ode aan authentieke vleesbereidingen. Volgens de Argentijnse traditie zullen de vleesexperts van het Gentse barbecuerestaurant RØK boven een open vuur een volledig lam langzaam roosteren, opgespannen aan een metalen kruis. De rook en trage garing zorgen zo voor een extra intense en sappige eetervaring.
In het glas
De grote bierconcerns zullen het niet graag lezen, maar artisanale, lokale en kleinschalig gebrouwen bieren doen hun intrede op de wei. Eindelijk. Het is maar al te absurd dat festivals als het Californische Coachella met Belgische craft beers goochelen terwijl ze bij ons amper te proeven vallen. Dranouter keert het tij door bezoekers een bierbeleving aan te bieden in samenwerking met verschillende lokale brouwers. Zo zijn er de St. Bernardus Bar (met het gelijknamige bier), Bar ’t Hommelhof (met het Poperings hommelbier) en Bar ’t Zottekot (met Brugse Zot) waar je ook gerechten met bier kan proeven.
Omdat het haar publiek niet meteen laveloos wil zien, investeert Dranouter tegelijk in alcoholvrije alternatieven: biologische tuinsappen, alcoholvrij bier en een eigen mocktailbar. Eenzelfde signaal stuurt We Can Dance uit met haar uitgebreide aanbod in laag- en niet-alcoholische dranken. Qua mocktails werken ze samen met Nona (alcoholvrije gin-tonic en spritz) en Bôtan (mocktails met bijzondere Mexicaanse en Aziatische specerijen). Om wachtrijen te vermijden, bewaart We Can Dance alle cocktails op vat. Op die manier wordt elke cocktail, volgens het recept van barman Paul Morel, identiek geserveerd.
Behalve in cocktails investeren heel wat festivals in een door sommeliers gecureerd wijnaanbod. We Can Dance werkt samen met sommelier Daan Guelinckx (ex-Veranda) en maakt aan de wijnbars plaats voor natuurwijn, orange wine en zelfs cider. Bijzondere voorbeelden: de eigen natuurlijke rosé ‘Illusion’ die We Can Dance heeft gebotteld en daarnaast The Cider Tap (Live Is Live), een stand met artisanale cider.
Fris (als een vis)
Na een zwaar feestje heeft je lichaam nood aan een time-out en verse energie. Dan kan een frisse maaltijd soelaas bieden. Zeker wanneer het kwik de hoogte in schiet. Gewone salades zijn op heel wat festivals vervangen door Hawaïaanse poke bowls met ingrediënten als zalm, avocado, edamame en wakame. Ook (Noordzee)vis is, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, een vaste gast op festivals. Tomorrowland heeft al sinds jaar en dag een festivalversie van restaurant De Oesterput uit Blankenberge, en niet alleen op Cactus vind je met Les Filles du Bord de Mer een aanbod van oesters en garnaalkroketten. Ook de foodtruck van Jean Sur Mer (Paradise City) staat garant voor 100 procent duurzame kibbeling en fish-and-chips.