Zaterdag 01/04/2023

AchtergrondGeschenktips

Van oplaadbare wanten tot een tochthond: dit zijn de beste kerstcadeaus om de energiecrisis door te komen

null Beeld online
Beeld online

Hoe kun je je verkleumde moeder er toch warmpjes bij laten zitten deze winter? En hoe stimuleer je je puber op een leuke manier om minder lang te douchen? Geef deze kerst een cadeau waar iemand echt iets aan heeft.

Heleen van Lier

Thermokleding

Wil je iemand een lagere energierekening cadeau doen? Schenk dan thermokleding. Het menselijk lichaam is een prima kachel. Zelfs als we stilzitten produceren we ongeveer 100 watt aan warmte, te vergelijken met drie brandende theelichtjes. Met goede thermokleding kunnen we ons lichaam isoleren, zodat we die warmte niet verliezen. Hierdoor kun je de kachel makkelijk 4 graden lager zetten zonder in te leveren op comfort.

Je kunt het best thermokleding van merinowol cadeau geven. Niet goedkoop, maar dan heb je wel goede kwaliteit. Merinowol is een zachte wolsoort die niet prikt en toch lucht gevangenhoudt. Dit is belangrijk omdat de isolatie van thermokleding niet alleen van de textielvezel zelf, maar evenzeer van de luchtlagen tussen en in het textiel komt. Stilstaande lucht is een zeer goede isolator.

Merinoo-thermokleding is voor 100 procent gemaakt van merinowol. Dit merk heeft een certificaat voor kwaliteit, traceerbaarheid en duurzaamheid van de merinowol.

Tochtstopper

Kent u ook nog de tochtstoppers die vroeger in zowat elk huis voor de ramen en deuren lagen? Het loont nu meer dan ooit om de warmte binnen te houden. Je kunt dus een tochtband onder de kerstboom leggen (en vervolgens verhuizen naar de voordeur). Voor een budgetvriendelijk cadeau kun je die zelf haken, bijvoorbeeld met dit patroon voor een tochtstopper van restjes garen.

Warmtekussen. Beeld Stoov
Warmtekussen.Beeld Stoov

Warmtekussen

Wat een prettige binnentemperatuur is, is voor iedereen anders. Daarom is er in veel huishoudens een strijd om de thermostaatknop. Vrouwen houden vaker van een warmer huis dan mannen. Zij zijn meestal kleiner, hebben relatief minder spiermassa, een lagere stofwisseling en daardoor minder warmteproductie.

De persoon die de thermostaat standaard lager wil, heeft momenteel de beste argumenten. Geef daarom de koukleum in huis een warmtekussen cadeau. Hiermee kun je zeer lokaal verwarmen. Omdat je boven op de warmtebron zit, is een warmtekussen een relatief milieuvriendelijke optie voor wie aan het verkleumen is achter zijn laptop.

Het Nederlandse bedrijf Stoov produceert draadloze infraroodwarmtedekens voor over bijvoorbeeld een bureaustoel en warmtekussens voor bijvoorbeeld op de bank. Een Stoov warmtekussen kost 30 wattuur om op te laden. Met de huidige gemiddelde energieprijzen (58 eurocent per kilowattuur) komt dat neer op een prijs van 1,7 cent per oplaadbeurt. Hiermee kan de Stoov vijf uur lang warmte afgeven op de laagste stand. Wanneer je je kussen of deken iedere dag een keer oplaadt, kost dit gemiddeld 6,21 euro per jaar.

Opwarmbare kleding

Als je het eenmaal koud hebt, kan opwarmen het best in deze volgorde: bewegen, warm eten of drinken om de thermoregulatie een zetje te geven en extra warme kleding aantrekken om de lichaamswarmte vast te houden. Iemand die moeite heeft om op te warmen kun je opwarmbare kleding cadeau doen. Deze moet je opladen met elektriciteit, wat ook energie en geld kost, maar stevig minder dan het verwarmen van een heel huis. Bovendien heeft de koukleum in kwestie het een stuk sneller behaaglijk.

Aan deze mensen kun je bijvoorbeeld verwarmde sokken, een vest of wanten van Bertschat cadeau doen. De wanten zijn vooral een nuttig cadeau voor iemand die regelmatig witte en gevoelloze vingertoppen heeft (het fenomeen van Raynaud). In koude vingers en voeten knijpen bloedvaten zich dicht, wat de doorstroming van warmte belemmert. Sokken zijn fijn voor koudevoetentypes. Zit iemand vaak stil achter een computer in een koud kantoor, doe dan een vest cadeau.

Doucheradio

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verbruikt iedere Vlaming gemiddeld 27 liter water in de douche. Door simpelweg korter te douchen, kun je al tot 10 liter water per minuut besparen. Dat voel je ook in je portemonnee, zeker als je het op jaarbasis bekijkt. Test-Aankoop berekende dat een gezin van vier jaarlijks 1.000 euro kan besparen als iedereen slechts drie minuten doucht in plaats van tien minuten.

Wil je kinderen betrekken bij energiebesparing, dan hoef je ze niet meteen op te zadelen met geldzorgen. Geef er een positieve lading aan. Zoek een leuk liedje uit dat vijf minuten duurt. Is het nummer afgelopen, dan gaat de douche uit.

De bluetooth-doucheradio van Tykho maakt het aangename van het onaangename. De waterproof radio stond als eerste designobject ooit op de cover van Time Magazine.

Doucheradio. Beeld Lexon design
Doucheradio.Beeld Lexon design

Ook in de categorie korter douchen: geef een waterbesparende douchekop cadeau waarmee het douchecomfort behouden blijft. Een waterbesparende douchekop verbruikt 5,5 liter minuut. Een gewone gangbare douchekop verbruikt 11 tot 13 liter per minuut. De Best Saver van Go Green is een goede budgetoptie: hij kost rond de 15 euro en heeft ‘turbulent flow’, een uitvinding die zorgt voor “meer dan 8 miljoen waterdruppeltjes per minuut”. Het douchecomfort blijft daarmee behouden, zo luidt de belofte.

Toegegeven, een douchekop is niet meteen het meest sexy cadeau voor onder de kerstboom. Maar de liefhebber kan wel met een minder groot schuldgevoel iets langer onder de douche blijven staan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234