Woensdag 16/06/2021

ArchitectuurBinnenkijken

Van hout naar goud: Simpele vakantiechalet wordt bosvilla

Ook in de gevel beperkten de BASIL-architecten  zich tot het palet van zwart en goud, met geoliede planken en geanodiseerde raamkaders.

 Beeld Luc Roymans
Ook in de gevel beperkten de BASIL-architecten zich tot het palet van zwart en goud, met geoliede planken en geanodiseerde raamkaders.Beeld Luc Roymans

Wat ooit een simpele vakantiechalet was, is omgetoverd tot een gouden bosvilla die zo uit een sprookje lijkt te komen.

Kijkt u op van deze gouden gevel? Weet dan dat architect Robin Van Beveren hiervoor in een huis woonde met een volledig roestige façade. In Aarschot werkt hij momenteel aan een roze woonst en hij tekende een herenwoning met apothekersgroene ramen. Om maar te zeggen: Van Beveren heeft lef.

Zijn huidige huis was in een vorig leven een vakantiewoning. De chalet in de bossen van Aalter stond lange tijd te koop omdat de ­eigenares te oud was geworden om hier haar weekends te spenderen. “Het was een echte chalet”, vertelt Robin. “Volledig betimmerd met planchetten en met enkel een houtkachel. Ouderwets, maar charmant. Kort ervoor waren we op vakantie geweest in Zweden en het huis deed ons denken aan die houten vakantiehuisjes daar. Bovendien vielen we voor de rustige ligging in het bos.”

Robin en Lorenzo

Architect Robin Van Beveren studeerde in 2004 af aan de richting ­architectuur aan Sint-Lucas in Gent / in 2017 begon hij BASIL, samen met zijn echtgenoot, interieurvormgever Lorenzo Deceuninck / ze ontwerpen woningen, maar ook kantoren en overheidsgebouwen. Recent startten ze de decowinkel Schat en binnenkort lanceren ze hun eigen meubellijn Jeanet / basil.archi, schat.be

Robin Van Beveren woont hier samen met zijn echtgenoot Lorenzo Deceuninck. Om de week zijn ook Robins twee tienerkinderen hier. Samen met Lorenzo richtte Robin in 2017 het bureau BASIL op, kort voor Buitengewone Architectuur, Scenografie, Interieur en Landschap. Wie bij hen aanklopt, krijgt dus een oplossing van A tot Z. Robin: “Veel architecten ontwerpen een schil die je zelf kan invullen. Onze werkwijze is juist omgekeerd. We vertrekken bij de functies die het huis moet vervullen. We starten van binnenuit en werken zo naar buiten. Voor al onze klanten maken we een totaalbudget met daarin architectuur, interieur, meubels en decoratie.”

Eigen Sauna

De chalet charmeerde hen, maar hun architectenhanden jeukten ook om hem naar hun hand te zetten. “Afbreken en een nieuwbouw zetten, was geen optie, maar we wilden wel meer plaats én meer comfort”, vertelt Robin. “Dus hebben we de chalet uitgebreid, maar met zoveel ­mogelijk respect voor het bos. Zo hebben we de aanbouw rond twee oude eiken gezet. En we plaatsten het huis op palen, zodat we niet te veel moesten graven.”

De entree, de bijkeuken, de living en eethoek zijn bijgebouwd, net als een stuk van de badkamer. Om een eenheid te creëren, herhaalden ze het puntdak van de chalet in de aanbouw. Het kloppend hart en eyecatcher van dienst is de keuken. Die staat pontificaal midden in de ruimte en trekt alle aandacht met het ­dooraderde marmer en de gouden, op maat gemaakte kastenwand. Daarin zit een deur verstopt naar de nachthal met de twee kinderslaapkamers, de badkamer en de trap naar boven naar de masterbedroom en een bureau.

De keuken is is volledig gehuld in goud en marmer.  Beeld Luc Roymans
De keuken is is volledig gehuld in goud en marmer.Beeld Luc Roymans

De badkamer zat vroeger op dezelfde plek, maar was een stuk kleiner. Ze werd uitgebreid en voorzien van een ligbad en een sauna. Er is ook een mezzanine voor gasten die dubbel dienstdoet als relaxatieplek voor na de sauna. Dankzij de grote ramen kan je hier letterlijk bosbaden. Er is geen inkijk, dus je zit op je gemak. Robin en Lorenzo houden van een opgeruimde look. Alle storende elementen – denk aan shampoobussen, sponzen en tandenborstels – worden na elke wassessie keurig opgeborgen in de ingewerkte kasten. Ook spiegels zitten verstopt aan de binnenkant van de kastdeuren, zodat je niet de hele tijd naar jezelf zit te kijken.

het Blauw van le corbusier

Heel opvallend in dit huis is het uitgekiende kleurenpalet. Zoals al eerder gezegd werken Robin en Lorenzo voor hun projecten graag met kleur. “Op die manier krijgt elk project een eigen identiteit en het zorgt voor gezelligheid. Want hedendaagse architectuur hoeft zeker niet steriel wit te zijn.” In hun eigen huis kozen ze voor een beperkt palet van zwart, goud en blauw als accentkleur. En daar hielden ze zich meticuleus aan. Zo komt het goud terug in de façade, de raamkaders, de keukenkasten en de kranen. De achtergevel van het huis is dan weer afgewerkt met zwart geoliede planken, die binnen ook op de vloer liggen. Ook de badkamer is volledig zwart. Robin: “Lorenzo is totaal geen ochtendmens. Speciaal voor hem maakten we de badkamer heel donker, zodat de shock ’s ochtends minder heftig is.”

De gevelplanken worden herhaald in de vloer binnen. Robin Van Beveren:
De gevelplanken worden herhaald in de vloer binnen. Robin Van Beveren: "De kleuren zijn subtieler dan ze lijken. Het zwart is geen puur zwart, en het wit is grijsachtig.”Beeld Luc Roymans

Tot slot duiken overal toefjes kobaltblauw op. Meest opvallend zijn de Togo-zetels in de ­zithoek, maar ook de trap is blauw net als de slaapkamermuur. We zien een blauwe tafellamp, bloempot, steunpaal en zelfs lichtschakelaars en stopcontacten. Die laatste zijn van het Duitse merk Jung, dat een gamma schakelaars aanbiedt in de 63 kleuren van de modernistische architect Le Corbusier.

Vragen wij ons alleen nog af: is dat niet te donker, wonen in een bos? Robin: “Veel mensen stellen die vraag, maar dat is echt een misverstand. ’s Winters heb je zeer veel licht, omdat de bomen kaal zijn. ’s Zomers filtert het bladerdak het felste zonlicht. Bovendien heb je ook buiten genoeg privacy.”

Een droomplek die Robin en Lorenzo nooit meer willen verlaten, zou je denken. Maar dat is buiten hun ambitie gerekend. “We wonen hier nu ruim twee jaar en zijn heel tevreden. Maar of we hier altijd gaan blijven, durven we niet met zekerheid te zeggen. Daarvoor houden we te veel van bouwen en ontwerpen.”

De aanbouw biedt plaats aan de badkamer en de sauna. Inkijk is er niet, dus privacy is verzekerd. Beeld Luc Roymans
De aanbouw biedt plaats aan de badkamer en de sauna. Inkijk is er niet, dus privacy is verzekerd.Beeld Luc Roymans

En ze hebben nog projecten in de pijplijn. Onlangs startten ze een onlineshop voor verlichting, decoratie en cadeauproducten, genaamd Schat. “Momenteel doen we ook private shopping bij ons thuis en binnenkort openen we een eigen winkel bij ons kantoor in Aalter, dat we nu aan het verbouwen zijn. En we hopen dit jaar onze eigen meubellijn Jeanet te lanceren. We hebben al een vergadertafel en een zetel.”

Wij bereiden ons alvast voor op een flinke shot kleur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234