Zaterdag 27/02/2021

CulinairOpen kaart

Van burgers tot een Michelinwaardige maaltijd: deze takeaway-adressen moet je proberen

Camino.  Beeld rv
Camino.Beeld rv

Op restaurant gaan is nog altijd niet aan de orde. Gelukkig weten chefs en fijnproevers zich te redden met takeaway en kan er volop geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: takeaway onder de 35 euro per persoon.

DONKI

Een broer en zus uit Brugge, met Nicaraguaanse wortels, lanceren een Mexicaanse fastfoodketen. Dat is Donki, met vestigingen in Leuven en Brussel, opgericht door Pierre en Xiomara Baltodano. Ze serveren klassiekers als burrito’s, taco’s, nacho’s en guacamole, met de nadruk op fresh & fast. Wij gingen voor hun andere comfortfood: de kippen­vleugels­combo. De pikante Latino wings (16,99 euro) en zoete Belga-­versie (16,99 euro); cole­slaw, aardappeltjes, rijst en zwarte bonen inbegrepen. Het is Mexi­caans op z’n Belgisch: niet te pikant, fris gekruid, vers en huisgemaakt. Lekker, maar lauw, al kan dat bij delivery in de huidige temperaturen amper anders. Aanrader: de zelf­gemaak­te limonade (4,55 euro) en het chocolate chip cookie (4,10 euro). (LK)

Charleroise Steenweg 66A, Sint-Gillis; Jourdanplein 18, Brussel; Oude Markt 48, Leuven; donki.be

Camino

In gewone tijden is Camino een van de favoriete hotspots van Antwerpse hipsters. Op hetzelfde adres kan je nu terecht voor een nieuw burgerconcept, dat post­lockdown een eigen leven zal gaan leiden. De naam is er al: Tap Out. Het concept is simpel: je kiest uit vier burgers (waaronder ook veggie) en vier sides. Toch ­hebben we nog keuzestress.

Onze classic cheeseburger (8,50) heeft de reis van meer dan een half uur goed doorstaan. Een zacht broodje, smaakvol vlees, een lekker sausje… meteen ­hebben we spijt dat we niet kozen voor de dubble cheeseburger (11,50). De sides zijn groente­bereidingen met de smaak van comfort­food. De koolrabi met crispy chili, pinda en koriander (6,60) is njammie. Net als de kimchi (5,50) en de beets and carrots met baba ganoush (7,50). ­Mis­schien zijn de potjes wat aan de kleine kant voor hun prijs. Maar snoepen doen we. (MK)

heytom.eu/camino, Muntstraat 4, Antwerpen

Souvenir

Terwijl een Michelinster vroeger wel synoniem leek te staan met borden vol foie gras, kaviaar, ­truffel en wagyu, is de rode gids een nieuwe weg ingeslagen. Aan Souvenir in Gent deelden de inspecteurs recent een groene ster uit voor hun duurzame ­werking. Wekelijks kan je bij Vilhjalmur Sigurdarson en Joke Michiel een pakket ravioli (48 euro voor 2 personen) afhalen waarvan de ingrediënten en ­toppings volgens het aanbod en de toevoer wisselen. De ravioli is onder meer gevuld met gekonfijt kippengehakt van een lokale ­slager en wat citroengras voor de pep. De geitenkaas komt van de befaamde kaasmakerij ’t Groen­dal, en in de saus tref je naast geroosterde peterseliewortel ook eigenhandig gepekelde shiitakes aan. Chefs die deemoedig de schijnwerpers richten op gepassioneerde boeren en het voltallige team achter de schermen, worden bekroond. Geen moment te vroeg. (FV)

Brabantdam 134, Gent. Bestellen via souvenir.gent en ­afhalen in Gent, Ieper en Deerlijk. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234