Woensdag 01/02/2023
null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

ColumnJohn John & Missy

Van alle gevechten die je in een herfstige lockdown moet leveren, is dat over de schermtijd van de kinderen het slopendst

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (11) en Missy (7). Hij pent wekelijks de avonturen van zijn kroost neer.

Bart Eeckhout

Van alle gevechten die je in een herfstige lockdown moet leveren, is dat over de schermtijd van de ­kinderen het slopendst. Het is een strijd met een zevenkoppige draak: telefoon van papa, telefoon van mama, computer van papa, computer van mama, tv, iPad, gamesconsole. Elke dag weer.

Vanuit het oogpunt van de kinderen ziet het er ook niet fraai uit. Terwijl jullie voortdurend met de neus voor het scherm zitten te werken, staan zij op een strikt dieet om hun TikTok-, Ketnet-, YouTube- en Fortnite-consum­p­tie enigszins binnen de perken te houden. Je zou voor ­minder van razende schermlust op de zitbank staan ­dansen. Wat Missy en John John dus ook doen.

Het is ook niet dat er niks goeds van zo’n scherm komt. Het is dankzij YouTube dat jullie afgelopen week voor het eerst met jullie elfjarige zoon over zelfdoding praatten. “Is dat die jongen niet die onlangs is dood­gegaan?”, vraag je John John, wanneer hij naar een filmpje zit te kijken van een vrolijk gamende blonde knaap. Ja, dat is hem. Want het algoritme van YouTube is behalve amoreel ook genadeloos. Als filmpjes van een overleden YouTube-ster plots veel reacties uitlokken, pompt YouTube ze nog nadrukkelijker rond. Zaakjes zijn ­zaakjes, ook bij het bereik van kinderen van elf.

Nood aan een gesprek?

Praten helpt, dat kan bij Tele-Onthaal: bel 106 of ga naar de website tele-onthaal.be.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.

Meteen komt de waarom-vraag. Waarom is hij dood? Dat weet je niet, zeg je. Dat weet je vaak niet. Ook een vrolijk gamende blonde knaap met jaloersmakend veel digitale supporters kan in zijn hart een moordkuil ­hebben gegraven. “Het is niet omdat je succes hebt, dat je per se gelukkig bent”, besluit je. Daar kijkt je zoon van op, nu ook letterlijk van zijn scherm. Succes hebben, lijkt hem nog het hoogst haalbare in het leven. Als zelfs dat niet volstaat om gelukkig te worden, wat dan wel? Die ­moeilijke vraag stelt hij niet, maar in de stilte die tussen vader en zoon hangt, voel je ze in zijn hoofd rondmalen.

Je zegt dat praten helpt. Hij knikt in stilte. Je zegt dat mama en papa en ­vriendjes of de juf op school altijd willen luisteren als er wat zou zijn. Hij knikt in stilte. Je zegt dat hij wijs moet omspringen met wat hij op het scherm voorbij ziet flitsen, en niet te veel in zijn ­eentje naar triestige filmpjes moet zitten kijken. Hij knikt in stilte, en wendt de blik af, naar een YouTube-filmpje over De buurtpolitie. Het is zijn manier om te zeggen dat het zo wel weer volstaat met de raadgevingen.

’s Avonds kijkt John John met zijn moeder naar de TikTok-filmpjes die hij gepost heeft. Bij elke video heeft hij de woorden ‘RIP Kastiop’ getikt. Niet erg, zegt je lief. Hij doet wat volwassenen zouden doen. Het is zijn manier om te zeggen dat hij lid is van een groep en dat er in die groep wat gebeurd is.

Twee dagen later tikt hij, even gemeend en volwassen, twee andere woorden bij zijn filmpjes. ‘Biden Wint’.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234