Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, Kortenberg
Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, Kortenberg
Rapport van Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven
- Jaar: 2011
- Maand: maart
- Aantal bedden: 460
-
Specialisaties: Ja
Cluster ouderen: cognitieve stoornissen en dementie, functionele stoornissen, Cluster volwassenen: afhankelijkheidsstoornissen, angststoornissen, eetstoornissen, familiale relationele en seksuele problematiek, persoonlijkheidsstoornissen, psychotische stoornissen, somatoforme stoornissen, stemmingsstoornissen, ontwikkelingsstoornissen, Cluster kinderen en jongeren: ontwikkelingsstoornissen, adhd, stemmingsstoornissen (angst en depressie), forensische kinderen, infantpsychiatrie, algemene kinderpsychiatrie - Forensisch aanbod: Ja
- Aanbod voor kinderen: Ja
-
Wachttijd: ?
Er wordt snel ingespeeld op een hulpvraag via een wachtlijstbeheer en de liberoraadpleging - Gemiddelde ligduur: Verschillende cijfers per afdeling. Bijv. Sint Lodewijk: Er worden ongeveer 350 opnames per jaar gerealiseerd en de gemiddelde verblijfsduur schommelt rond de 35 dagen, met uitersten van 1 week en 4 maanden. Bijv. Sint Franciskus: De gemiddelde opnameduur is 3 maanden.
-
Uitsluiting: Ja
Het ziekenhuis hanteert geen zwarte lijsten. Door de goede samenwerking met het UC Kortenberg, GHB en het regionale GGZ aanbod is een uitsluiting tot opname zo goed als niet bestaande. Exclusiecriteria hanteert het ziekenhuis zelf niet, met uitzondering van patiënten met een handicap. Forensische aanvragen komen bij de hoofdgeneesheer terecht. Per afdeling zijn er exclusiecriteria geformuleerd. Bijv. Sint Franciscus is een open opname- en behandelafdeling voor volwassen met een verslavingsproblematiek. Het betreft mensen met moeilijkheden in het gebruik van alcohol, medicatie en softdrugs. Exclusiecriteria zijn harddrugs, dubbeldiagnoses, zware cognitieve problematiek of zwaar lichamelijk hulpbehoevendheid.
Legende
- Geen opmerkingen
- Tekortkomingen
- Non-conformiteiten
- Onduidelijk / Niet onderzocht
ZORG
Behandeling
Medicatie
Personeel
Sterke punten
PATIËNT
ISOLATIE EN DWANG
Algemeen
Infrastructuur
Beleid
Sterke punten
SUÏCIDE
INFRASTRUCTUUR
Het volledige inspectieverslag vindt u hier.
De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.
Reactie ziekenhuis
Het besproken inspectierapport dateert van 2011. Het betreft afdelingen op campus Kortenberg (voorheen UC Sint-Jozef) die sinds 2015 officieel deel uitmaken van de ziekenhuisassociatie UPC KU Leuven Met betrekking tot de medicatiebedeling: Naar aanleiding van het inspectieverslag werd binnen het UPC KU Leuven een nieuw medicatiebeleid geïmplementeerd. Medicatie voorschrijven, voorschriften valideren, medicatie distribueren naar de afdelingen, ze klaarzetten, controleren, identificeren en toedienen: het volledige proces gebeurt nu volgens strikte procedures. Alle medicatieprocessen gebeuren conform de wettelijke bepalingen. In 2013 zijn ze gevalideerd door de accreditatieinstelling Joint Commission International. De werking van de ziekenhuisapotheek van het UPC KU Leuven op campus Kortenberg, is bovendien vastgelegd in een kwaliteitshandboek. Ze heeft een exemplarische werking voor de sector in globaal medicatiemanagement en specifiek voor eenheidsdoseringen van medicatie, bereidingsprotocollen en computergestuurde spoedkast. Met betrekking tot het afzonderingsbeleid: Sinds 2010 hanteert het UPC KU Leuven een vernieuwd afzonderingsbeleid. Dankzij een bestaffing op de afdeling intensieve zorgen die hoger is dan de norm voorschrijft, de mogelijkheid voor permanent toezicht, het gebruik van brand- en scheurvrij materiaal, het kortdurend inwikkelen of inbakeren van een patiënt, kan fixatie-arm gewerkt worden. Maar wij willen van fixatie-arme naar afzonderingsarme intensieve zorg op maat, waarbij een patiënt in crisis kan rekenen op de nabijheid van een hulpverlener of naaste. Daarvoor investeert het UPC KU Leuven in opleiding en een specialistisch, architecturaal onderzoek ter vernieuwing van infrastructuur met comfortrooms, intensive care-kamers, gemoderniseerde afzonderingskamers, … Daarvoor is ook een hogere bestaffingsnorm van overheidswege nodig.Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.