Woensdag 23/09/2020

CulinairUiteten

Uitgetest: waar in Oostende eet je de beste, krokantste en smeuïgste garnaalkroketten?

Madam KroketBeeld rv

Dankzij de garnaalvissers is de weg in Oostende geplaveid met hemelse kroketten. Maar in welke restaurants, tavernes en brasseries eet je de beste? Waar is de crunch en vulling onnavolgbaar? Wie biedt er zicht op zee?Culinair journaliste Lene Kemps ging proeven op 11 adresjes.

AdelientjeBeeld rv

ADELIENTJE

Score: 4,5 op 5

Kader: Timewarp! Een bruin houten ­restaurant met zwart-witfoto’s aan de muur? Dat schreeuwt: authenticiteit. Prettig en pretentieloos. Een van de ­oudste visrestaurants van Oostende.

Plus: Een grote portie verse ongepelde grijze garnalen bij de apero.

Kroket: Crispy korst, niet te taai of te dik, splijt makkelijk open. De vulling is vrij consistent, met een lekkere bisque-smaak en veel zichtbare garnalen.

Bord: Met een blaadje sla en citroen. Helaas geen gefrituurde peterselie.

Info: 16 euro voor 2 garnaalkroketten, met een fles Pouilly Fuissé voor 44 euro – we hebben nog meer gegeten!

Bonenstraat 9, adelientje.be

Histoires D'OBeeld rv

HISTOIRES D’O

Score: 2,5 op 5

Kader: Retro café. Zicht op zee.

Plus: Een uitstekende cocktailkaart.

Kroket: Twee keer tikken voor ze barst, een beetje taai. We zien weinig garnalen.

Bord: Een frisse, trendy sla, een plukje peterselie, een schijfje citroen, en in ons geval: lekkere frietjes.

Info: Garnaalkroketten als ‘bite’: 9,5 euro. Als hoofdgerecht met sla en frietjes: 15,5 euro.

Albert 1 Promenade – Zeedijk 53, histoiresdo.be

MosselhuisBeeld rv

MOSSELHUIS

Score: 4 op 5

Kader: Een monument op de best mogelijke manier; een no-nonsense bruin café: ontspannen en authentiek. Verwacht geen chique bedoening. Vroeger legendarisch door de aanwezigheid van zussen Claudette en Marie-Rose. Het restaurant werd overgenomen, maar Marie-Rose is er nog steeds.

Plus: De allerlekkerste huisgemaakte frietjes, met uitstekende zelfgedraaide mayonaise, naar het recept van de ­moeder van Marie-Rose.

Kroket: Ondanks de vierkante vorm heeft de kroket een lekkere ronde en volle smaak, je proeft garnalen. Ze is smeuïg en warm met een krokante korst.

Bord: Het bord is druk, het slaatje is simpel, met lekkere peterselie en citroen.

Info: 13 euro voor twee kroketten en 18 euro voor 3, met een fris pintje voor 2 euro. 

Nieuwstraat 14

Bistro MathildaBeeld rv

BISTRO MATHILDA

Score: 3 op 5

Kader: Strak belijnd, met grote ramen, spaarzaam maar niet kil en afstandelijk. Is er al van in 1995, dezelfde familie baat ook L’Ocean en Frenchette uit.

Plus: Moderne, gastronomische kaart.

Kroket: De korst is krokant, niet taai, niet te dik of te dun. De vulling is warm en vrij vast, al zie je zelden een garnaal. Laat een licht zoute nasmaak in de keel.

Bord: Mooi gefrituurde peterselie en citroen. Comme il faut.

Info: 1 garnaalkroket voor 12 euro, 2 voor 19 euro, flesje Sancerre voor 22 euro.

Leopold II Laan 1, bistromathilda.be

Le BassinBeeld rv

LE BASSIN

Score: 3 op 5

Kader: Anoniem uitziende cafetaria van een groot familiehotel. Hedendaags strak, blik op de haven en het station.

Plus: De aanwezige vaste hotelgasten die met veel warmte ontvangen worden.

Kroket: De buitenkant oogt knobbelig, de korst is hier en daar net te dik. De vulling is zacht en uitgesproken van smaak. Bord: Mooi schilderijtje met gefrituurde peterselie en citroen op een wit bord.

Info: 1 garnaalkroket voor 9,5 euro, 2 voor 17,5 euro, glas rosé voor 5,5 euro.

Visserskaai 1, hoteldubassin.be

RubensBeeld rv

RUBENS

Score: 3 op 5

Kader: Groot café met terras, veel bruin hout en rode accenten, informeel gezellig, zoals een echt café moet zijn.

Plus: Op het terras mag je de garnalen meebrengen die je op de dijk kocht, om bij een glas Rodenbach op te peuzelen.

Kroket: Een haast vloeibare vulling barst uit de zachte korst die je opensnijdt, niet te vet, net goed. Smeuïg, licht zout van smaak, mooi van kleur.

Bord: Presentatie met vrij veel sla, vers en fris. De komkommer smaakt mooi af tegen de kroket en maakt het gebrek aan gefrituurde peterselie goed.

Info: 12 euro voor een kroket met brood en sla, een pintje voor 2,5 euro.

Visserskaai 44, hotelrubens.be

ElyzeeBeeld rv

ELYZEE

Score: 4 op 5

Kader: Moderne grijstinten, retroprenten aan de muur, jong en eigentijds. Ligt nog net niet in Mariakerke op een rustig gedeelte van de dijk.

Plus: Echte wereldkeuken gaande van Balinese rijst naar Thaise visbeignets met tussenin stoverij van varkenswangetjes.

Kroket: Een knapperige korst, niet te vet, toont een vulling met een lekker sterke smaak. Een smaakbommetje. Zit aan de bisque-kant.

Bord: Een ongewoon schilderijtje met waterkers, tomaatjes en extra garnalen. Onorthodox, wel lekker.

Info: 2 kroketten met sla en brood (17 euro), 3 kroketten met sla en frietjes (22 euro), glas witte huiswijn (5 euro).

Koningin Astridlaan 15, elyzeeoostende.com

Taverne JamesBeeld rv

TAVERNE JAMES

Score: 2,5 op 5

Kader: Een typische taverne, zij het dan met een grote Ensorachtige ­muurschildering. Is er al van in 1944, eerst in de Ensorgalerij, nu in de drukke winkelwandelstraat. Wordt een referentie voor garnaalkroketten genoemd.

Plus: De echte Ostendenoars op het ­terras.

Kroket: Een crispy korst verbergt een ­ietwat taaie vulling met een te zachte smaak, en we zien een beperkt aantal garnalen. Teleurstellend. Misschien waren de verwachtingen te ­hooggespannen.

Bord: Het goede nieuws? Er is ­gefrituurde peterselie. Het slechte nieuws: er is ook een heleboel sla en gefrituurde ui die er weinig toe doet.

Info: 3 garnaalkroketten met sla voor 17,8 euro, met een – ik dacht, ik doe eens gek – roze sangria voor 7,5 euro.

Adolf Buylstraat 44

Brasserie Du ParcBeeld rv

BRASSERIE DU PARC

Score: 3 op 5

Kader: Een instituut, een prachtig art-decocafé en hotel. Gezellig museum.

Plus: Hoewel er geen filterkoffie meer wordt geserveerd, krijg je je koffie nog steeds in zo’n zilveren mok. En heb ik het al over de art deco gehad?

Kroket: De kwaliteit is niet meer wat ze was, wordt er gezeurd, toch is de kroket verrassend lekker, zij het dik en hard, en met niet al te veel zichtbare garnalen. Goed warm vanbinnen en licht vloeibaar.

Bord: Een ietwat passe-partout slaatje draagt weinig bij.

Info: 2 kroketten met sla kosten 15 euro, met een pintje 2,5 euro.

Marie-Joséplein 3, brasserieduparc.be

Brasserie AlbertBeeld rv

BRASSERIE ALBERT

Score: 3 op 5

Kader: Grote spiegels, kroonluchters, witte tafellakens. De brasserie van het legendarische Thermae Palace heeft nog altijd stijl, al voelt het wat klinisch aan.

Plus: Onvergetelijk is eten met vue sur mer. In de zaal of vanop het terras.

Kroket: ‘40 procent garnalen’, zegt het menu. De korst is hard, de vulling oogt vast, maar is luchtig. De smaak is evenwichtig, maar mag krachtiger.

Bord: Perfect, kroketjes op een smetteloos wit bord met citroen en peterselie.

Info: 2 kroketten voor 18 euro, met een glas rosé, 5 euro.

Koningin Astridlaan 7, thermaepalace.be

Madam KroketBeeld rv

MADAM KROKET

Score: 2,5 op 5

Kader: Open sinds 2016, nu al een instituut. Madam rolt kroketten met garnalen, ham en witloof, vol-au-vent, mosselen en alles wat in een korst kan. Meenemen of ter plekke opeten in de nonchalante cafetaria met vouwstoeltjes en zicht op de keuken.

Plus: Artisanaal, kersvers, geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of gelatine.

Kroket: Lekkere korst en mooie kleur, maar teleurstellende vulling. Beetje papperig. Niet onder de indruk, al kwam dat ook door de ­onvriendelijke service.

Bord: Een kartonnen bordje, peterselie, en citroen.

Info: Een 30% kroket kost 3,2 euro en de 40% kroket is 3,7 euro. Met een blikje frisdrank van 2,5 euro.

Nieuwstraat 25, madamkroket.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234