Woensdag 25/11/2020

CulinairOpen kaart

Uitgetest: drie takeaway-restaurants onder de 25 euro

Beeld Photo News

De restaurants hebben hun deuren weer moeten sluiten. Gelukkig ­hebben de chefs inmiddels ervaring met takeaway en kan er naar hartenlust geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: takeaway onder de 25 euro per persoon.

1. Eenvoud smaakt

Eenvoud smaakt. Dat weet Stefanie Mehauden, de vrouw achter het gelijknamige catering­bedrijf, maar al te goed. Dat eenvoud ook siert, merk ik wanneer Stefanie mij een papieren zakje aanreikt met daarop smakelijke boodschappen genoteerd.

Als eerste proef ik van een salade met gegrilde kastanjechampignons en courgette, afgesmaakt door geroosterde walnoot en pittige oreganoblaadjes. Ook in haar noedels kiest ze voor een gezonde bereiding met gefermenteerde tofu, seizoenssavooi en gezouten pindanoten. Voor ­tussendoor resten ons drie mediterraans gekruide flatbreads, herfstige spruitjessoep en een kombucha van hibiscus. Met een verteerbaar prijskaartje van 31,5 euro levert Eenvoud Smaakt een vitaminerijke en royale lunch (of diner) voor twee.

Spinnerstraat 16, Gent, mehauden.stefanie@gmail.com

2. La Pizza è Bella

‘Siamo la prima pizzeria del Belgio e la quinta d’Europa 2020!’ staat er trots bij La Pizza è Bella. De pizzeria heeft al jaren een stek op de Italiaanse site 50toppizza.it maar steeg in 2020 van de 24ste naar de 5de plaats. De jury looft de trouw aan de Napolitaanse stijl (zeer zachte dunne bodem, dikke en hoge korst) en prijst het perfect gezuurde deeg. We bestellen een Parmacotto (tomaat, mozzarella, ham en kaas, 11,5 euro) en een Napoletana (tomaat, mozzarella, ansjovis, kappers en olijven,15 euro). We plooien de zachte stukken voor enig houvast en slurpen en schrokken. Binnen het ‘25 euro’-budget kan er ook nog een ­dessert af: een heerlijke panna cotta (5,5 euro). Europa’s nummer vijf, onze nummer één!

Lebeaustraat 75, Brussel, lapizzaebella.be

3. Standard

Pizza halen doe je zowat in elke ­uithoek van dit land. Vaak kan je op diezelfde plek ook terecht voor pita, pasta en frieten. Dat is toch even anders bij Standard, in het Antwerpse ‘groen kwartier’. Hier wordt pizza gebakken op basis van zuurdesem. En ja hoor, de bodem blijkt heerlijk flinterdun, en de korst is zo lekker dat de stukjes die ik niet op krijg vrolijk opgesmikkeld ­worden door mijn tafel­genoot.

Kiezen is moeilijk bij Standard, en dat ligt niet aan de lange lijst. Er staan twaalf pizza’s op het menu en daar zitten best wat originele tussen. Ik twijfel over die met spek, jonge prei en Oud Brugge, of de Nduja met spitskool en scamorza-kaas. Maar we gaan toch voor die met burrata (15,50 euro). Een goeie keuze: verse spinazie, courgette en kerstomaatjes. De andere wordt die met pikante salami en venkel (12 euro). En ja, zelfs mijn aan quattro stagioni verslaafde lief is blij met zijn bord.

Bij Standard komen de groenten en kruiden van lokale boeren, en worden de pizza’s gemaakt in functie van de seizoenen. Ook in Sint-Gillis hebben ze een restaurant. (MK)

Regine Beerplein 1, Antwerpenstandardpizza.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234