Zaterdag 03/12/2022

CulinairSnelkookplan

Tortilla, dé Spaanse klassieker

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

De tortilla is het summum van Spaans comfortfood. Werk deze klassieker af met een verrassende topping en maak er zo een volwaardige hoofdmaaltijd van.

Louise De Brabandere

De tortilla wordt klassiek gemaakt met slechts vier eenvoudige ingrediënten: aardappelen, ui, eieren en olijfolie. Hoe banaal dit kwartet ook mag lijken, tegen dit iconisch tapagerecht zegt niemand neen. Het is mediterraans comfortfood op zijn best: smeuïg, rijk en vol koolhydraten. En een ideaal avondmaal wanneer je écht niets in huis lijkt te hebben.

Geef dit Spaans signatuurgerecht gerust eens een twist en voeg extra groenten en andere smaakmakers toe. Meng geroosterde rode paprika, gekleurde snijbiet of fijngesneden zwarte olijven door de aardappelschijfjes. Of skip de patatten helemaal en vervang ze door zoete aardappel, pompoen of pastinaak, die het gerecht een licht zoete, herfstige toets geven.

In Spanje wordt dit aardappelgerecht vaak in kleine spiesjes of stukjes versneden en als tapa bij de apero, als ontbijt of als bijgerecht geserveerd, maar door een hartige topping toe te voegen, wordt het een volwaardig avondmaal dat met gemak in het midden van de tafel kan. Door zijn gemakkelijke, haast neutrale smaak vormt de tortilla de ideale basis voor ­allerhande toppings. Denk aan een mengeling van ­verbrokkelde feta met zaden, veel verse kruiden en pittige rucola, of gebakken paddenstoelen met dragon en afgewerkt met waterkers.

Kan niet mislukken

Of geef het geheel een Noord-Afrikaanse toets door lams­gehakt en pijnboompitten op te bakken met een krachtige specerijenmengeling zoals ras-el-hanout en spicy chili. Schep het gekruide vlees bovenop de tortilla en werk af met veel verse koriander en een flinke kneep limoen om het geheel op te frissen. Heerlijk meteen uit de pan, maar minstens even goed op kamertemperatuur.

Dit recept met pastinaak vraagt om drie deciliter extra-vierge olijfolie. Maar maak u geen zorgen, het grootste deel daarvan zeeft u na gebruik gewoon in een potje en gebruikt u nadien voor tal van andere bereidingen. Het draaien van de tortilla klinkt misschien wat intimiderend, maar met een bord dat groter is dan de pan (en zonder opstaande rand) en een krachtige zwaai, kan het niet mislukken.

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Tortilla van pastinaak met kruidig lamsgehakt

Dit heb je nodig voor 4 personen

3 dl extra vierge olijfolie / 3 medium pastinaken, in plakjes van 3 mm / peper en zout / 1 ui, geschild en in halve maantjes / 6 eieren / 300 g lamsgehakt / ­2 tl ras el hanout / snuf chiliflakes / 3 el ­pijnboompitten / 20 g verse koriander, fijngehakt / sap van ½ limoen

Zo maak je het

1. Verwarm de olie in een antikleefpan of giet­ijzeren pan van 20 à 25 cm over middelhoog vuur. Voeg de pastinaakschijfjes toe, kruid met peper en zout, zet een deksel op de pan en bak in ongeveer 10 min. net gaar. Schep af en toe voorzichtig om. Draai het vuur lager als de pastinaak begint te kleuren. Voeg na 5 min. de uien toe.

2. Haal de pastinaak met een spatel uit de pan en spreid uit over een groot bord of schaal. Laat 5 min. afkoelen. Zeef voorzichtig de olie, laat afkoelen en bewaar voor later gebruik.

3. Kluts de eieren. Kruid met peper en zout. Voeg de pastinaak toe, meng en laat 5 min. staan. Voeg opnieuw wat olie toe aan de pan over een laag vuur. Voeg het ei-pastinaakmengsel toe en bak ca. 5 min. onder een deksel. Let op dat de tortilla niet verbrandt.

4. Zet een bord op de pan, houd het goed vast en draai in één keer om. Laat de tortilla terug in de pan glijden. Laat nog eens 2 à 3 min. garen en haal op dezelfde manier uit de pan.

5. Bak ondertussen het gehakt samen met de ­specerijen en de pijnboompitten in een beetje olijfolie gaar. Kruid met peper en zout en meng er de fijngehakte koriander en het limoensap door. Schep over de tortilla en serveer eventueel met een frisse salade.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234