Zondag 26/03/2023

Leven en liefde

Toen het leven nog normaal was: dit zijn jullie laatste beelden van voor de lockdown

Knuffelexpert Wilson in een warme omhelsing met familievriendin Valmai en klaspop Jules. Beeld Jasmine Coen
Knuffelexpert Wilson in een warme omhelsing met familievriendin Valmai en klaspop Jules.Beeld Jasmine Coen

Meer dan vijftig dagen geleden spraken we nog af met vrienden en familie. Onbezorgde ontspanning buitenshuis of warme momenten met de mensen die we graag zien: het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden. Onze lezers delen foto’s en video’s van hun laatste momenten voor de lockdown en vertellen wat die voor hen betekenden.

NB en SK

‘Papa, kijk wat ik al kan!’

null Beeld Tine Sleurs
Beeld Tine Sleurs

Tine Sleur, lector in de opleidingen Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs en Leraar Secundair Onderwijs aan de UCLL, vertelt hoe op zondag 8 maart de laatste sportlessen voor kleuters verliepen en wat daarna veranderde.

“‘Papa, kijk wat ik al kan!’ Zo eindigde ons toonmoment in de les Multimove in Tielt-Winge, toen de kleuters allemaal één voor één op hun handen konden staan. Wat was ik een fiere juf!

“De week erna waren er geen enthousiaste kleuters in de zaal, geen ouders die vol trots stonden te glimmen bij de kunsten van hun kinderen. Het sportcomplex was hermetisch afgesloten voor onbepaalde duur. Het is ons laatste les geweest, misschien wel voor lange tijd, want als de anderhalvemeterregel het nieuwe normaal wordt, zijn sportlessen voor kleuters allicht ondenkbaar.”

Tine zit met vragen: wanneer kan ze haar kleutertjes weer bij de hand nemen en helpen met turnoefeningen, wanneer mag ze hen weer een dikke knuffel geven?

“Volgende week starten er op de buitenterreinen nieuwe lessen, maar voor de kleuters is er geen plan. Voor hen is er op dit moment zelfs geen perspectief, zelfs de speeltuin is voor hen niet open. Hoewel beweging een essentieel onderdeel is in de ontwikkeling en het welzijn van jonge kinderen, wordt hun speelruimte afgenomen. Ik kan alleen maar hopen dat ze thuis genoeg speelruimte hebben, dat ze mogen lopen, springen, werpen, dansen…”

Een laatste keer pendelen

null Beeld Ellen Vandevijvere
Beeld Ellen Vandevijvere

Donderdag 12 maart zag de metro vanuit Brussel Centraal naar Merode er nog zo uit tijdens de ochtendspits. Pendelaars op elkaar gehoopt in een afgesloten ruimte, iets wat met de huidige social distancing cultuur ondenkbaar is geworden. Enkele werkdagen later werd er besloten dat telewerken de nieuwe norm werd en werd de spits een pak rustiger.

Tafelen tot middernacht

null Beeld Morfo Drosakis
Beeld Morfo Drosakis

Morfo Drosakis nam een stiekeme foto van klanten in zijn restaurant. Het was zo gezellig dat ze bleven tot klokslag middernacht, dicht op elkaar geplakt aan een tafeltje bij het raam.

Veel mensen kunnen haast niet meer wachten om weer gezellig te gaan tafelen op restaurant. Op dit moment weten we nog niet wanneer we dat weer zullen kunnen doen. Voorlopig kunnen we enkel - een beetje nostalgisch - kijken naar deze foto’s.

Meer dan een breiclub

null Beeld Dominica Ceuleers
Beeld Dominica Ceuleers

6 maart was de laatste bijeenkomst van de breiclub die Dominica Ceuleers en haar vriendin organiseren in serviceflats. Al sinds 2018 mist ze geen enkele gelegenheid om samen te zitten met haar lieve senioren, om te breien en wat te koffiekletsen. Door de coronamaatregelen kunnen deze momenten van sociaal contact niet doorgaan. Dominica maakt zich vooral zorgen voor de dames van haar breiclub, die nu zonder die momenten van sociaal contact zitten. Ze hoopt dat ze met z’n allen snel weer aan het breien kunnen.

Een ronkende veerboot

null Beeld Jan Bosteels
Beeld Jan Bosteels

In de dagen die voorafgingen aan de lockdown in ons land, zat Jan Bosteels in Sri-Lanka. Aan de vooravond van de quarantaine waren de regels rond social distancing nog ver te zoeken. Acht dagen na het nemen van deze foto ging ons land in quarantaine, twee dagen later was het de beurt aan Sri-Lanka.

De Brielpoort Blues

De Brielpoort in Deinze was op 8 maart het decor voor het jubileumconcert van de Belgische punkband, Janez Detd. Kristof Baertsoen, mede-organisator, vreesde nog dat het concert door de nakende lockdown niet door zou kunnen gaan. “De ontlading die dag en de dagen nadien was daardoor des te groter”, klinkt het. Het is voorlopig Kristofs laatste herinnering aan de befaamde Brielpoort.

Knuffelexpert

null Beeld Jasmine Coen
Beeld Jasmine Coen

8 dagen voor de lockdown was Wilson (3,5), het zoontje van Jasmine, nog aan het knuffelen. Valmai, een vriendin van de familie uit het Verenigd Koninkrijk en de klaspop Jules werden met een brede glimlach platgedrukt. Hopelijk kan expert Wilson snel weer beginnen te knuffelen.

Betere tijden in de Botanique

300 mensen dicht op elkaar gepakt. Zwetend en luidkeels schreeuwend elkaar vastnemen. Het klinkt als een eeuwigheid geleden, maar voor Elien Valcke is het dat niet. Op 7 maart, minder dan twee weken voor de lockdown, woonde ze nog een concert bij in de Botanique. Terwijl ze toen nog kon meezingen met de uit Engeland afkomstige Jade Bird, heeft ze tijdens de quarantaine al drie optredens misgelopen en lijkt een concert nu wel heel ver weg.

Kiel Olympiek

null Beeld Sofie Joan Wouters
Beeld Sofie Joan Wouters

Dit soort acrobatische toeren kan Sofie Joan nu even niet meer uithalen. Op 12 maart had ze met twee andere turnsters de laatste repetitie voor ‘Kiel Olympiek’, een artistieke en sportieve herdenking van de Olympische Spelen, die honderd jaar gelden plaatsvonden op het Kiel in Antwerpen. Zelf beschrijft ze het als “de creativiteit die nog vrij spel had, lijven dicht bij elkaar, vrij experimenteren en improviseren.”

‘Kiel Olympiek’ is voorlopig onafgewerkt gebleven. “We zitten nog ergens halverwege een repetitieproces met halve acts en nog teksten die niet af zijn. We willen dit materiaal niet zomaar verloren laten gaan dus bekijken of we niet alles kunnen verplaatsen naar volgend jaar, ook al is het dan 101 jaar geleden… Zelf hoop ik er heel hard op.”

Quarantaine avant la lettre

null Beeld Benjamin
Beeld Benjamin

Ook voor Benjamin heeft de lockdown stilaan lang genoeg geduurd. De laatste dagen daarvoor bracht hij door in de Ardennen met zijn gezin en moeder. Niemand in de buurt, quarantaine avant la lettre.

Een overvolle foyer

null Beeld Patrick Govaerts
Beeld Patrick Govaerts

Patrick Govaerts pikte voor de lockdown nog een voorstelling mee in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Op de foto zien we de foyer, waar mensen nog gezellig samen van een drankje genoten voor de start van de voorstelling.

Gigantisch vriendinnenweekend

null Beeld Mathilde van geertruyden
Beeld Mathilde van geertruyden

Mathilde huurt samen met haar 17 (!) vriendinnen ieder jaar een huisje in de Ardennen. Net zoals elk vriendenweekend hebben ook zij hun tradities. In het geval van Mathildes vriendengroep is dat pintjes drinken tijdens de jaarlijkse wandeling.

Dit jaar dronken ze er alleen iets te veel en raakten ze zodanig verdwaald dat ze moesten terugkeren naar het huisje. Hopelijk doen ze volgend jaar beter, als het coronavirus dat toelaat.

Kunst in quarantaine

null Beeld Silvie Van den Berghe
Beeld Silvie Van den Berghe

Lola zit al langer dan wie ook in quarantaine. De laatste weken voor de lockdown was ze heel ziek, ze ging al drie weken niet meer naar school. Tijdens hun laatste uitstapje bezochten ze de Van Eyck-tentoonstelling in het Museum van Schone Kunsten in Gent. Ook op school waren ze in de kunstzinnige sfeer, dat vertaalde zich in een kunstwerkje. Lola volgde ‘social distancing-gewijs’ van thuis uit.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234