Woensdag 01/02/2023
Minder of geen werk? Wie de extra tijd nuttig wil besteden, kan een online cursus volgen

Online leren

Tijd over? Met deze gratis online cursussen ben je straks nog beter in je werk

Minder of geen werk? Wie de extra tijd nuttig wil besteden, kan een online cursus volgenBeeld Getty Images/iStockphoto

Beter leren presenteren, je skills om leiding te geven aanscherpen of eindelijk ontdekken hoe je je tijd efficiënt kunt indelen. Je wilde je er ooit, als je tijd hebt, in verdiepen. Nou, dat moment is aangebroken en die zelfontwikkeling hoeft niet eens iets te kosten.

Yasmine Esser

Misschien vallen je opdrachten weg, heb je minder werk. Dat kan voor stress zorgen, of voor verveling. Het kan een goed moment zijn om op te ruimen, gewoon even helemaal niks te doen of om een goed boek te lezen.

Wie tijdens de extra tijd iets wil bijleren, kan een online cursus volgen. Gratis. Omdat het aanbod nogal een jungle is, hier een lijstje met trainingen, allemaal van universiteiten en officiële opleidingsinstituten, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je weer naar je werk gaat.

Zo leer je beter presenteren

Je hebt mensen die ervan genieten om in het middelpunt van de belangstelling te staan en op een podium moeiteloos oreren. En je hebt mensen bij wie het angstzweet al uitbreekt als alleen het woord ‘presentatie’ nog maar valt.

Eeuwig het stokje doorgeven aan die extraverte collega, gaat je misschien na een tijdje toch wel tegenstaan. Daarom kun je deze tijd gebruiken om je presentatiekunsten te verbeteren. Ja, dat kan ook zonder publiek.

De Russische Tomsk State University heeft een hele rits Engelstalige online cursussen over dit onderwerp die je kan volgen. Van hoe je de slides in je presentatie vormgeeft tot speechwriting, spreken in het openbaar en hoe je je het beste kunt gedragen voor een publiek zodat de boodschap het beste overkomt. De cursussen worden gegeven door Alexei Kapterev, auteur van het boek Presentation Secrets en maker van de presentatie met de klinkende titel ‘Death by PowerPoint’.

De cursussen maken deel uit van het MOOC (massive open online course)-project. Dit zijn cursussen van meer dan 140 universiteiten over de hele wereld die iedereen kan volgen, ongeacht vooropleiding. De cursussen zijn te volgen via verschillende platformen, waaronder Coursera en edX.

Let op: Coursera, opgericht door Andrew Ng en Daphne Koller, twee professoren van Stanford-universiteit, is alleen de eerste 7 dagen gratis te gebruiken. Daarna betaal je 71 euro per maand. Trainingen op edX zijn wel helemaal gratis, alleen als je een certificaat wil - waar veelvuldig voor geadverteerd wordt - moet je betalen.

De presentatiecursussen van Tomsk State University zijn te volgen via Coursera. Wil je deze cursus in een week voltooien zodat je niet hoeft te betalen, dan is het wel flink aanpoten. De cursussen bestaan uit ‘traditionele studiematerialen’ zoals tekst en video’s. Ook is er een discussieplatform. Hier vindt de interactie tussen studenten, docenten en trainers plaats.

Liever een cursus in het Nederlands volgen? De online academie Studytube biedt tot eind april alle cursussen gratis aan. Bijvoorbeeld de cursus Interactief presenteren. De korte cursus - er staat anderhalf uur voor - wordt gegeven door Gijs Tenthof, eigenaar van een trainingsbureau gericht op communicatie en schrijver van het boek Presenteren 3.0. De cursus is handig opgedeeld in thema’s, waardoor je desgewenst ook een onderwerp kunt overslaan. Video’s, tekst en quizvragen wisselen elkaar af. De humoristische video’s tussendoor maken het minder erg dat er soms wat open deuren worden ingetrapt.

Leidinggeven

Wie leidinggevende ambities heeft of zijn vaardigheden wat wil verbeteren, kan vier cursussen van de University of Queensland online volgen via het platform edX. Het eerste deel heet Leading the organization en wil je klaarstomen voor een managementtaak. Zo leer je - door middel van video’s, meerkeuzevragen en infographics - wat voor type leider je bent en hoe je beslissingen kunt nemen. Als je acht tot tien uur per week besteedt aan de cursus, ben je tien weken bezig. En dan is het precies juni.

Wie geen zin heeft in wekenlang studeren, vindt op het Nederlandse Studytube (gratis tot eind april), ook een korte training. In een uur leer je meer over aansturen op de werkvloer. Trainer John Horrocks gaat in op het belang van feedback geven en ontvangen, hoe je er in een minuut voor zorgt dat iemand begrijpt wat hij of zij moet doen en hoe je een slecht-nieuwsgesprek voort.

Handig: na de video’s met de trainer volgt een tekst met de samenvatting, meeschrijven hoeft dus niet. Grappig: de tips worden in video’s door middel van een rollenspel meteen in de praktijk gebracht. Zo zie je Horrocks gesprekken voeren met zijn medewerker Faye, omdat zij altijd te laat komt. De cursus eindigt met een afsluitende toets. Dit alles is te doen in een ruim uur.

Beïnvloeden en argumenteren

Niet alleen salesmedewerkers hebben baat bij een cursus beïnvloeden of argumenteren. Ook voor wie bijvoorbeeld een leidinggevende moet overtuigen van nieuwe plannen, kan het van pas komen om goede argumenten paraat te hebben. Er zijn verschillende beïnvloedingsstijlen en het is handig om te weten welke het beste past bij jouw karakter en bij de situatie waar je in zit.

Bij Alex van Groningen, een opleidingsinstituut en uitgever, kun je twee gratis modules van e-learnings volgen. Zoals de module Adviseren. Trainer Wil Moeskops zet uiteen welke adviesvaardigheden je nodig hebt om deze rol zo goed mogelijk uit te voeren. Prettig: per lesonderdeel staat er aangegeven hoe lang je ermee bezig bent. Ze duren overigens nooit langer dan vijf minuten. Fijn voor wie de cursus het liefst opknipt en tussen de andere werkzaamheden door toch iets wijzer wil worden.

Ook de cursus Improving communication skills van de University of Pennsylvania kan helpen als je invloed wilt uitoefenen op de werkvloer. Deze training is te volgen via Coursera en bestaat uit 37 video’s en vijf stukken die je moet lezen.

James Engell en Samuel Diener, beiden docent aan de Harvard University, geven via het platform edX een inleiding in de retorica, met onder andere voorbeelden van Martin Luther King jr. en John F. Kennedy. De cursus is heel interactief, want hij bestaat grotendeels uit opdrachten. Die kun je inleveren via het platform, of delen op een forum, waar de andere cursisten het kunnen lezen (doe dit wel in het Engels als je feedback wil). Ook krijg je quizvragen zodat je kunt testen of je de stof goed hebt begrepen.

De cursus duurt in principe acht weken als je er twee tot drie uur per week aan besteedt. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook sneller afronden als je je verveelt. Het is overigens wel handig om al íets te weten over retorica en filosofie voor je eraan begint. De cursus mag dan online zijn, het blijft toch Harvard-niveau.

Timemanagement

Effectief je tijd indelen, wie worstelt er niet mee? Alex van Groningen kan je leren hoe je in drie lessen van elk zo’n twintig minuten een productiviteitsninja wordt. En bij Studytube kun je in een uurtje leren hoe je je hoofd leeg plant. We nemen maar aan dat de cursussen zo kort zijn, omdat de trainers ze efficiënt hebben ingedeeld.

Persoonlijk leiderschap

Ook op het gebied van persoonlijk leiderschap zijn er heel veel cursussen te vinden online. De cursus Persoonlijk leiderschap en zelfcoaching bijvoorbeeld van Studytube, waarin je in een dikke drie uur leert hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Het idee is dat je meteen met de kennis uit de cursus aan de slag gaat. Zo zijn er video-opdrachten waarbij je jezelf filmt met de webcam en het fragment kan insturen.

Arbeids- en organisatiepsycholoog Ignanke Verbakel wil je in ruim twee uur bijbrengen hoe je assertiever kunt zijn en duidelijker kan communiceren. Ook leert ze je om ‘nee’ te zeggen en de juiste taal en houding te gebruiken. Handig voor wie normaal gesproken te veel hooi op zijn of haar vork neemt. De cursus bestaat bijna alleen maar uit video’s, waardoor we wel de tekst en wat interactieve opdrachten missen bij deze ruim twee uur durende les.

Wie wat beter voor zichzelf wil opkomen, kan ook baat hebben bij de e-learning Zakelijke spannende gesprekken van Alex van Groningen. Tijdens dit soort gesprekken moet je soms je grenzen aangeven, of juist de ander onder druk zetten. Denk aan gesprekken over conflicten of onderhandelingen. De module gaat in op welke technieken je kan toepassen in dat soort situaties.

Hobby’s

Ook op het gebied van hobby’s zijn er leuke, gratis cursussen te volgen. Willem Bosch, scenarist van films als Feuten en Baantjer, geeft de komende tijd een minimasterclass in het schrijven van een filmscenario op Instagram.

Schrijver, drummer en dichter Joost Oomen helpt je boeken uit te lezen. Op Facebook roept hij mensen op om een ‘boekverslag’ te maken. Wie graag leest, kan zich natuurlijk ook aanmelden voor de Leesclub van de Volkskrant.

Zelf schrijven? De docenten van de Querido Academie en de redacteuren van Singel Uitgeverijen bieden dezer dagen gratis hun expertise aan onder het motto ‘Verzet je zinnen’. De Querido Academie post iedere dag een schrijfopdracht op Facebook met schrijftips.

Ook leuk: een minicursus fotografie of leren hoe je met je kinderen yoga-oefeningen kunt doen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234